1 στα 5 παιδιά στη Γερμανία στο όριο της φτώχειας

Περίπου το 20 τοις εκατό των παιδιών κάτω των 18 ετών στη Γερμανία κινδυνεύει από τη φτώχεια. Τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό – και γιατί το Κόμμα της Αριστεράς θεωρεί ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Επισήμως, κάθε πέμπτο παιδί και νέος στη Γερμανία ζουν στα όρια της φτώχειας. Αυτό αποτελεί το 20,2% των παιδιών κάτω των 18 ετών.

Αυτό προκύπτει από μια απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων σε ερώτημα του Αριστερού Κόμματος. Αυτή την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να εισάγει ένα άμεσο συμπλήρωμα για τους πληγέντες.

Αυτό δεν είναι αρκετό για την Αριστερά. Οι οικογένειες υποφέρουν ιδιαίτερα από τις σημερινές πολύ υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Dietmar Bartsch. Ζήτησε την άμεση αύξηση του επιδόματος παιδιού για όλα τα παιδιά στα 328 ευρώ. Για τους φτωχότερους, απαιτείται βασικό επίδομα τέκνων έως 630 ευρώ.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων

Όσον αφορά το μέσο εθνικό εισόδημα, τα περισσότερα παιδιά και νέοι που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ζουν στα ακόλουθα ομόσπονδα κρατίδια:

  • Βρέμη (42%)
  • Σαξονία-Άνχαλτ (26,2%)
  • Βερολίνο (26,1%)

Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (15,8%) και στη Βαυαρία (12,2%). Το κριτήριο για τον κίνδυνο φτώχειας είναι να ζει κανείς με λιγότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος.

Δεδομένου ότι ο υπολογισμός βασίζεται στο συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, ο καθοριστικός παράγοντας είναι το εισόδημα των γονέων. Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από το 2020.

Άμεσο συμπλήρωμα από τον Ιούλιο στη Γερμανία

Όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους που κινδυνεύουν από τη φτώχεια, η κυβέρνηση αναμένεται να δρομολογήσει ένα άμεσο συμπλήρωμα αυτή την Τετάρτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά και νέοι θα λαμβάνουν 20 ευρώ περισσότερα το μήνα από την 1η Ιουλίου.

Η κυβέρνηση είχε επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να παράσχει καλύτερη βοήθεια στις οικογένειες που κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Το τμήμα κοινωνικών υποθέσεων γράφει ότι η ομάδα εργασίας που συμφωνήθηκε θα αρχίσει σύντομα να αναπτύσσει το σχέδιο.

Οι Πράσινοι απαιτούν χρήματα για την ενέργεια στη Γερμανία

Λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η κυβέρνηση είχε επίσης αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να καταργήσει την εισφορά EEG, να αυξήσει το επίδομα για τους μετακινούμενους από μακρινές αποστάσεις και να εισαγάγει ένα επίδομα για τους άπορους.

Οι Πράσινοι ζήτησαν περαιτέρω ελαφρύνσεις, για παράδειγμα με τη μορφή ενός ενεργειακού επιδόματος. Είναι θέμα κοινωνικής ειρήνης στη Γερμανία.

Ως θεμελιώδη κοινωνική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση θέλει επίσης να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα βασικής εισοδηματικής στήριξης (Grundsicherung) με το λεγόμενο επίδομα του πολίτη (Bürgergeld).

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.