10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!

Από την εθιμοτυπία της σάουνας και τις δεξιότητες ανοίγματος μπύρας, μέχρι τον μύθο της γερμανικής αποτελεσματικότητας και το ισχυρό κράτος πρόνοιας, εδώ είναι μερικά πράγματα τα οποία καταλαβαίνεις πραγματικά μόνο αν έχεις ζήσει στη Γερμανία.

1. Η Γερμανία δεν λειτουργεί σαν ρολόι

Για τον έξω κόσμο, η Γερμανία έχει την εικόνα ότι είναι εξαιρετικά οργανωμένη και αποτελεσματική. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένας μύθος.

Ναι, η Γερμανία λειτουργεί, αλλά τα πράγματα δεν κυλούν πάντα ομαλά. Ας πάρουμε την υπηρεσία των τρένων.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους μόνο το 65,6% – λίγο κάτω από τα δύο τρίτα των τρένων μεγάλων αποστάσεων έφτασαν στην ώρα τους στη Γερμανία, ενώ η ακρίβεια έπεσε ακόμη και κάτω από το 60% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2022.

Και έπειτα υπάρχουν τα έργα που χρειάζονται μια αιωνιότητα για να ολοκληρωθούν. Το άνοιγμα του αεροδρομίου BER του Βερολίνου, για παράδειγμα, καθυστέρησε εννέα χρόνια.

Όταν ζεις στη Γερμανία συνηθίζεις τις διάφορες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή καθώς και τη γενική λειτουργία της χώρας.

2. Ο έλεγχος του γραμματοκιβωτίου σας είναι τρομακτικός

Ένα άλλο περίεργο πράγμα που μαθαίνεις γρήγορα για τη Γερμανία όταν ζεις εδώ είναι ότι πρέπει πραγματικά να προσέχεις την αλληλογραφία που λαμβάνεις.

Ενώ άλλες χώρες έχουν στραφεί περισσότερο προς την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η Γερμανία τείνει ακόμα να προτιμά να κάνει πολλά πράγματα με το ταχυδρομείο- θυμηθείτε, πρόκειται για μια χώρα που εξακολουθεί να αγκαλιάζει το φαξ.

Το να ανοίγετε το γραμματοκιβώτιό σας μετά από λίγες ημέρες ή διακοπές και να βρίσκετε ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς με την τρομακτική “Mahnung” (προειδοποίηση) είναι τρομακτικό.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε το φόβο σας, να ελέγχετε καθημερινά την αλληλογραφία σας και να ενεργείτε γρήγορα στις επιστολές.

Είτε πρόκειται για την Rundfunkbeitrag (τηλεοπτική άδεια) είτε για την Finanzamt (εφορία), πρέπει να ασχοληθείτε με αυτές τις επιστολές και τα ιδρύματα για να παραμείνετε στην καλή πλευρά της Γερμανίας.

10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
Ο έλεγχος του γραμματοκιβωτίου στη Γερμανία είναι “τρομακτικός”

3. Η μεταφορά μετρητών είναι απαραίτητη (και μπορεί να σας ζητηθεί μια “EC Karte”)

Πολλοί ξένοι που προσγειώνονται στο γερμανικό έδαφος είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα ή μεθόδους ανέπαφων πληρωμών στα πολλά μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες της χώρας.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτό – τα μετρητά εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλή στη Γερμανία.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις επιχειρήσεις να έχουν αναρτημένες πινακίδες που λένε: “Τα μετρητά είναι πολύ διαδεδομένα “Nur Bargeld” (μόνο μετρητά).

Παρόλο που τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, μαθαίνετε γρήγορα ότι πρέπει να έχετε ακόμα μαζί σας μετρητά, αν σκοπεύετε να βγείτε έξω το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ταχυδρομείου – θα σας πουν ότι μπορείτε να πληρώσετε μόνο με μια κάρτα EC (electronic cash), μια κάρτα giro που προσφέρουν οι γερμανικές τράπεζες στους πελάτες τους και πολλοί ξένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν.

4. Οι άνθρωποι είναι γυμνοί στα σπα

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια έκρηξη καυτού αέρα στη σάουνα ή ένα αναζωογονητικό ατμόλουτρο τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Αλλά αυτό που μαθαίνεις γρήγορα όταν ζεις στη Γερμανία είναι ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά το τι επιτρέπεται να φοράς σε αυτές τις καταστάσεις. Και αυτός είναι: τίποτα.

Σε πολλές χώρες, το να μη φοράς μαγιό στη σάουνα θα θεωρούνταν στην καλύτερη περίπτωση ανθυγιεινό και στη χειρότερη διεστραμμένο.

Αλλά στη Γερμανία θεωρείται πολύ πιο υγιεινό να είστε γυμνοί (με μια πετσέτα από κάτω σας, φυσικά). Το θέμα είναι ότι το να είσαι γυμνός σε καθορισμένους δημόσιους χώρους στη Γερμανία δεν θεωρείται κάτι περίεργο.

Τα γυμνά σώματα δεν σεξουαλικοποιούνται στον ίδιο βαθμό με κάποιους άλλους πολιτισμούς. Είναι κάπως αναζωογονητικό στην πραγματικότητα.

5. Το άνοιγμα των μπουκαλιών μπύρας είναι μια εκπληκτική γερμανική δεξιότητα

Ναι, η Γερμανία φημίζεται για την αρκετά νόστιμη μπύρα της. Αλλά ένα άλλο λιγότερο γνωστό γεγονός για τους Γερμανούς είναι ότι είναι πραγματικά καλοί στο άνοιγμα μπουκαλιών μπύρας.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν σχεδόν οτιδήποτε για να ανοίξουν το καπάκι ενός μπουκαλιού, είτε πρόκειται για έναν αναπτήρα είτε για ένα τσιμεντένιο σκαλοπάτι.

Δεν ξέρουμε αν οι Γερμανοί διδάσκονται πώς να το κάνουν αυτό από μικροί, αλλά το επικροτούμε ολόψυχα.

6. Η κατανάλωση μπύρας σε δημόσιο χώρο είναι κοινωνικά αποδεκτή

Ας μείνουμε για λίγο στην μπύρα, γιατί είναι πραγματικά αρκετά εκπληκτικό να βλέπεις πόσο κοινωνικά αποδεκτό είναι να την πίνεις, όπου κι αν βρίσκεσαι και όποια ώρα κι αν είναι.

Μπύρα στο U-Bahn; Γιατί όχι; Μπύρα ενώ περπατάτε προς το επόμενο μπαρ; Σίγουρα.

Μπύρα στο ταξίδι από τη δουλειά; Βέβαια, γι’ αυτό υπάρχει το Feierabend (ο ελεύθερος χρόνος σας μετά τη δουλειά)!

Υπάρχει ακόμη και μια κοινή γερμανική λέξη για μια μπύρα που πίνετε ενώ βγαίνετε έξω – Wegbier.

Ας το ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι ότι όλη η Γερμανία πίνει μπύρα για πρωινό, αλλά αν κάποιος πίνει μπύρα στις 10 το πρωί, κανείς δεν κουνάει το μάτι.

10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
Η κατανάλωση μπύρας σε δημόσιο χώρο είναι κοινωνικά αποδεκτή στη Γερμανία

7. Η κουβεντούλα δεν είναι κάτι σπουδαίο… τις περισσότερες φορές

Πολλοί ξένοι που έχουν συνηθίσει σε πιο χαλαρές συζητήσεις και πειράγματα με αγνώστους στην πατρίδα τους συχνά τρομάζουν με το πώς οι Γερμανοί – τουλάχιστον στις πόλεις – τείνουν να αποφεύγουν τέτοιου είδους πράγματα.

Στην πραγματικότητα, δύσκολα θα βρείτε κάποιον που θα σας κοιτάξει στα μάτια, πόσο μάλλον να συζητήσετε.

Ακόμη και οι σερβιτόροι στα εστιατόρια δεν μπορούν πραγματικά να μπουν στον κόπο να σας μιλήσουν. Αλλά όταν ζεις στη Γερμανία, διαπιστώνεις ότι υπάρχουν κάποια μέρη όπου υπάρχει αναγνώριση των ξένων.

Όπως το γραφείο του γιατρού – οι άνθρωποι στη Γερμανία συνήθως χαιρετούν στην αίθουσα αναμονής όταν φτάνουν και λένε αντίο όταν φεύγουν. Οι ανελκυστήρες είναι επίσης μια στιγμή για έναν μικρό χαιρετισμό μεταξύ αγνώστων.

Όταν περάσετε αρκετό χρόνο στη Γερμανία, θα διαπιστώσετε πραγματικά ότι μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα με μια μικρή κουβεντούλα, αν τους γνωρίσετε.

Για παράδειγμα, αν πηγαίνετε συχνά στο ίδιο μικρό μαγαζί, μπορείτε να αναπτύξετε σχέσεις με τους υπαλλήλους εκεί. Απλώς μην περιμένετε από τον ταμία του σούπερ μάρκετ Netto να συζητήσει μαζί σας για τη ζωή σας ενώ αγοράζετε τα ψώνια σας.

8. Είναι εξαιρετικά εύκολο να φτάσετε σε διαφορετικές χώρες

Χάρη στη θέση της Γερμανίας στη μέση της Ευρώπης με σύνορα με όχι λιγότερες από εννέα άλλες χώρες, είναι αρκετά εύκολο να επιβιβαστείτε σε ένα τρένο ή αεροπλάνο και να βρεθείτε γρήγορα σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος.

Η Γερμανία συνορεύει με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Δανία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία και την Ελβετία. Και πραγματικά δεν είναι μακριά και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ακόμα και αν έχετε μικρό προϋπολογισμό, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα λεωφορείο ή τρένο και να φτάσετε σε μερικές ώρες περίπου (ανάλογα με το από πού έρχεστε) σε μέρη όπως η Πράγα, το Σάλτσμπουργκ ή η Ζυρίχη.

9. Η ασφάλιση είναι πραγματικά σημαντικό πράγμα

Αποτελεί μεγάλη έκπληξη για πολλούς ανθρώπους να ανακαλύψουν πόσο εμμονή έχει η Γερμανία με την ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν είναι μόνο η συνήθης ασφάλιση που πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που σας ληστέψουν, υπάρχει επίσης ένα πράγμα που είναι γνωστό ως ασφάλιση ιδιωτικής ευθύνης – ή Haftpflichtversicherung.

Υποτίθεται ότι πρέπει να την έχετε για ζημιές που προκαλείτε, ακόμη και αν πρόκειται για ατύχημα.

Για παράδειγμα, αν σπάσετε το φορητό υπολογιστή κάποιου ή γρατζουνίσετε ένα αυτοκίνητο με το ποδήλατό σας.

Δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με την ασφάλιση υγείας, αλλά οι περισσότεροι Γερμανοί θα υποστήριζαν ότι είναι 100% απαραίτητη και ενοχλούνται μαζί σας αν δεν την έχετε.

10. Η κρατική υποστήριξη είναι καλή

Ένα αναζωογονητικό πράγμα για τη Γερμανία είναι ότι το κράτος πρόνοιας είναι αρκετά ισχυρό. Εάν χάσετε τη δουλειά σας, είναι πιθανό να λάβετε υποστήριξη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά κύριο λόγο και τα συνδικάτα είναι αρκετά ισχυρά.

Αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε οικογένεια, θα χαρείτε να ακούσετε ότι η Γερμανία διαθέτει γενναιόδωρες παροχές καθώς και γονική άδεια.

Τα πράγματα απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια, αλλά χαιρόμαστε που γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.