14.000+ θέσεις εργασίας ανοικτές στην πόλη του Μονάχου

Τον Δεκέμβριο, το Μόναχο είχε περισσότερες θέσεις εργασίας χωρίς πλήρωση από κάθε άλλη φορά από το 2018.

Έχει γίνει ένα σύνθημα που συζητείται επίσης με πάθος: η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων. Αλλά εδώ και αρκετό καιρό -ιδιαίτερα μετά την Corona- δεν είναι μόνο οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που λείπουν.

14.200 θέσεις εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί: η τάση αυξάνεται

Απλώς υπάρχει έλλειψη παντού στην πόλη και στην περιφέρεια του Μονάχου, για παράδειγμα στον τομέα της εστίασης ή του λιανικού εμπορίου.

Η συχνή συνέπεια: μικρότερο ωράριο λειτουργίας, περισσότερες ημέρες κλεισίματος – αν και θα υπήρχαν αρκετοί πελάτες. Περίπου 14.200 θέσεις εργασίας είναι σήμερα κενές στην περιοχή του Μονάχου – και η τάση είναι αυξητική.

Η τάση έλλειψης εργατικού δυναμικού επιβεβαιώνεται επίσης από μια τρέχουσα στατιστική του Μονάχου από τον οργανισμό απασχόλησης.

Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις

Σύμφωνα με αυτά, μόνο τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν εκεί 4.800 νέες κενές θέσεις εργασίας – περισσότερες από κάθε άλλη φορά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μέσα σε ένα μήνα.

Πρόκειται για 910 περισσότερες κενές θέσεις εργασίας από ό,τι τον Νοέμβριο του 2022. Η τελευταία φορά που υπήρξε παρόμοιος αριθμός ανά μήνα ήταν το έτος 2018, πριν από την Κορόνα, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία

Πρόκειται για μια “πολύ καλή τιμή”, σύμφωνα με τον Wilfried Hüntelmann, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού απασχόλησης, “μπορεί κανείς να το εκλάβει ως ένδειξη ότι οι εργοδότες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον παρά τις πολυάριθμες κρίσεις”, κατατάσσει το όλο θέμα ο Hüntelmann.

Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό και ειδικευμένους εργαζόμενους είναι σε υψηλό επίπεδο. Ο επικεφαλής του οργανισμού απασχόλησης θεωρεί ότι πρόκειται για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά τα δύσκολα χρόνια της Κορόνα.

Ποσοστό ανεργίας στο 3,8%

Αυτό εγείρει επίσης το ερώτημα: Ποιο είναι το σημερινό ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του Μονάχου; Υπάρχουν και νέα στοιχεία σχετικά με αυτό. Τον Δεκέμβριο του 2022 μειώθηκε.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού απασχόλησης, συνολικά 40.373 άτομα ήταν εγγεγραμμένα ως αιτούντες εργασία στην περιοχή του Μονάχου (πόλη συν περιφέρεια) τον Δεκέμβριο του 2022.

Αυτό σημαίνει: περίπου 3,8% ποσοστό ανεργίας (Νοέμβριος 2022: 3,9%). Στην αστική περιοχή, το ποσοστό είναι σήμερα 4,1% (Ιανουάριος 2023). Τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό ήταν 4,0 -άρα μια μικρή αύξηση.

Παρά τη μικρή αυτή συνολική μείωση, ο αριθμός των ανδρών που αναζητούν εργασία αυξήθηκε ελαφρώς, παραδοσιακά και εποχιακά, επειδή, για παράδειγμα, πολλοί εργάτες οικοδομών κάνουν διάλειμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ανεργία των νέων: 2.384 άτομα τον Δεκέμβριο του 2022

Τέλος, οι στατιστικές προσφέρουν μια ματιά στην ανεργία των νέων. Εδώ, η ομάδα των 15 έως 25 ετών στην περιοχή του Μονάχου αναδείχθηκε: 2.384 άτομα ήταν εγγεγραμμένα ως άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2022 – 131 λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης