15 Μαρτίου 1943: Ο πρώτος συρμός θανάτου αναχωρεί από Θεσσαλονίκη

15 Μαρτίου του 1943… Λίγο πριν το ξημέρωμα αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός θανάτου με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς.

Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο πρώτο δρομολόγιο μπήκαν 2.800 άτομα της συνοικίας Βαρόνου Χιρς, που ήταν δίπλα στον σταθμό.

Οι περισσότεροι ήταν φτωχοί, άνεργοι, εργάτες και έμποροι, ενώ πάνω από τους μισούς ήταν παιδιά και έφηβοι.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου της ίδιας χρονιάς είχαν φύγει για το Άουσβιτς άλλα 17 τρένα από τη Θεσσαλονίκη και άλλο ένα αναχώρησε τον Αύγουστο.

Το «τρένο του θανάτου»

Ο  πρώτος συρμός θανάτου αναχώρησε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Η καταραμένη ατμομηχανή με τα χαρακτηριστικά στοιχεία Λβ 964 ήταν η πρώτη που μετέφερε τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μάλιστα πριν από λίγα χρόνια μέλη της Ισραηλινής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, εντόπισαν στη Δράμα και στην Ορεστιάδα την ιστορική ατμομηχανή με τα τέσσερα βαγόνια.

Η μηχανή, που χρονολογείται από το 1884 μεταφέρθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια μηχανή γεμάτη πικρές αναμνήσεις, σκληρές εικόνες που πονούν, πρέπει όμως να συντηρηθεί και να μείνει στην πόλη, ως ένα κομμάτι της ιστορίας της», είχε δηλώσει συγκινημένος στο «Έθνος» ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ, Βασίλης Γεροθανάσης, που συνόδεψε τη μηχανή από τη Δράμα στη Θεσσαλονίκη.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, στοιβάχτηκαν σε ανοιχτά βαγόνια, που μέχρι τότε μετέφεραν ζώα και εμπορεύματα.

Χωρίς καμία υποδομή, χωρίς καν τα στοιχειώδη, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ένα ανθρώπινο κοπάδι έτοιμο να παραδοθεί στη σφαγή, μεταφέρθηκαν στον τόπο της εξόντωσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.