2022: Ολική έκλειψη Σελήνης και ματωμένο φεγγάρι στη Γερμανία

Στο μακρινό παρελθόν, ήταν ένα γεγονός που θεωρούνταν οιωνός κακοτυχίας, καταδίκης και καταστροφής. Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Σελήνης, η Γη κινείται ακριβώς ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο.

Δεδομένου ότι το φεγγάρι παίρνει τη λευκή του λάμψη από την αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου που πέφτουν απευθείας πάνω του και αντανακλώνται από την επιφάνειά του προς τη γη, χάνει το λευκό του χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης Σελήνης.

Το αποτέλεσμα: μια κοκκινωπή λάμψη του κατά τα άλλα λαμπερού φεγγαριού που φαίνεται δυσοίωνη στους ανυποψίαστους παρατηρητές – το φαινόμενο συνηθίζεται να αποκαλείται ματωμένο φεγγάρι. Αν ο καιρός είναι καλός, το φαινόμενο μπορεί να το θαυμάσει κανείς και φέτος χωρίς τηλεσκόπιο.

Ολική έκλειψη Σελήνης στη Γερμανία

Νωρίς το πρωί της 16ης Μαΐου, η ολική έκλειψη Σελήνης του 2022 μπορεί επίσης να παρατηρηθεί από τη Γερμανία.

Ωστόσο, καλό είναι να βάλετε ξυπνητήρι, διότι το φαινόμενο θα σημειωθεί γύρω στις 2.30 π.μ. ώρα Γερμανίας. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του σκοταδιού της σελήνης. Από τις 3.30 π.μ. περίπου, θα αρχίσει η σεληνιακή έκλειψη.

Το φεγγάρι σκοτεινιάζει και αποκτά μια κοκκινωπή λάμψη. Περίπου μια ώρα αργότερα, το φεγγάρι είναι ήδη αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα, όταν ξεκινά η ολική σεληνιακή έκλειψη. Περίπου στις 4.30 π.μ., η σκιά της Γης βρίσκεται πλήρως πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης μπορεί να γίνει ορατή στη Γερμανία για λίγο περισσότερο από μία ώρα, και στη συνέχεια το φεγγάρι θα εξαφανιστεί από τον ορίζοντα.

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε την ολική έκλειψη Σελήνης:

  • Επιλέξτε ένα μέρος με λίγο φως για να παρακολουθείτε
  • Συνηθίστε τα μάτια σας στο σκοτάδι
  • Ελέγξτε εκ των προτέρων την πρόγνωση του καιρού
  • Φέρτε κατάλληλο ρουχισμό (ειδικά αν οι νύχτες είναι ακόμα δροσερές)
  • Να έχετε καθαρή θέα προς την κατεύθυνση του φεγγαριού (μάθετε τη θέση του εκ των προτέρων)

Η ολική έκλειψη Σελήνης είναι ένα σπάνιο θέαμα, αν και συμβαίνει συχνότερα από την ηλιακή έκλειψη, μερικές εκατοντάδες φορές μέσα σε έναν αιώνα.

Η παρακολούθησή του – αν είστε πρόθυμοι να στερηθείτε τον ύπνο σας – αξίζει σίγουρα για τους λάτρεις τέτοιων ουράνιων φαινομένων.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.