2022: Ποια είναι η ασφαλέστερη μεγάλη πόλη στη Γερμανία;

Το Μόναχο είναι η ασφαλέστερη μεγάλη πόλη στη Γερμανία, αν και ορισμένα εγκλήματα αυξάνονται απότομα – λεπτομέρειες σχετικά με τις στατιστικές εγκληματικότητας 2022

Ο συνολικός αριθμός των εγκλημάτων στο Μόναχο μειώνεται, αλλά όχι σε όλες τις περιοχές. Ειδικότερα, η απάτη στα τηλεφωνικά κέντρα αυξάνεται πάρα πολύ.

Οι στατιστικές εγκληματικότητας με μια ματιά

“Το Μόναχο είναι η ασφαλέστερη μεγάλη πόλη της Γερμανίας για 47η συνεχή φορά”. Με αυτόν τον τρόπο συνόψισε η αστυνομία του Μονάχου τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα από το 2022.

Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί αυξάνονται, ιδίως στον τομέα της διανομής (παιδικού) πορνογραφικού περιεχομένου και στη λεγόμενη απάτη με τηλεφωνικά κέντρα.

Ο συνολικός αριθμός των αδικημάτων αυξήθηκε κατά 5,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος με 91.532, αλλά ενόψει του 2019, αυτό σημαίνει μείωση κατά 6,2%.

Στο 61,6% (56.380 υποθέσεις), το ποσοστό διαλεύκανσης παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι πολλαπλοί και εντατικοί δράστες ήταν υπεύθυνοι για το 18,8% του συνόλου των διαλευκανθέντων εγκλημάτων.

Για την καλύτερη ταξινόμηση της εξέλιξης της εγκληματικότητας χρησιμοποιήθηκε η σύγκριση με το έτος αναφοράς 2019 πριν από την πανδημία.

“Ήταν προβλέψιμο ότι οι αριθμοί της εγκληματικότητας θα αυξάνονταν και πάλι μετά την πανδημία και μετά τη διακοπή των σχετικών μέτρων προστασίας από τις λοιμώξεις”.

Τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας στο Μόναχο από το 2022 με μια ματιά

Συναντήσεις και εκδηλώσεις στο Μόναχο

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2200 συνελεύσεις και 4700 εκδηλώσεις, γεγονός που αντιστοιχεί σε συνολική αύξηση κατά 20,1%.

Το φάσμα εδώ κυμαίνεται από ποδοσφαιρικούς αγώνες και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μέχρι την προστασία των εκδηλώσεων σε σχέση με τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και τη συνάντηση των κρατών της G7, μέχρι καταστάσεις συνάθροισης στο πλαίσιο της Corona ή του πολέμου της Ουκρανίας και δράσεις ακτιβιστών για το κλίμα.

Βίαια εγκλήματα στο Μόναχο

Το βίαιο έγκλημα περιλαμβάνει αδικήματα όπως η επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, η ληστεία και ο ληστρικός εκβιασμός, ο βιασμός, η σεξουαλική επίθεση αλλά και ο φόνος και η ανθρωποκτονία.

Αυτός ο τομέας αξιόποινων πράξεων θα αυξηθεί σημαντικά κατά 29,0% σε σύγκριση με το 2021 (2019: + 16,6%).

Σε δεκαετή σύγκριση με το 2013, τα αδικήματα στον τομέα των βίαιων εγκλημάτων αυξήθηκαν κατά + 1,9 τοις εκατό.

Αύξηση του αριθμού των ανήλικων παραβατών στο Μόναχο

Τα αδικήματα ληστείας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση εδώ. Ιδιαίτερη εξέλιξη λέγεται ότι σημειώθηκε στην ηλικιακή διάρθρωση.

Διότι ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται σε εγκλήματα ληστείας σχεδόν διπλασιάστηκε από 95 σε 164.

Στον τομέα της επικίνδυνης και βαριάς σωματικής βλάβης, ο αριθμός αυξήθηκε επίσης κατά 26,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εκ των υστέρων, ωστόσο, ο αριθμός είναι κατά -4,9% χαμηλότερος από ό,τι το 2013.

Ανθρωποκτονίες στο Μόναχο

Συνολικά 26 απόπειρες και 11 ολοκληρωμένες ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως καταγράφηκαν εκ νέου πέρυσι στο Μόναχο, 9 περιπτώσεις λιγότερες από ό,τι το 2021.

Εκτός από μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, οι ύποπτοι μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν για όλες τις περιπτώσεις.

Εγκληματικότητα μέσω διαδικτύου στο Μόναχο

Η τάση για μετατόπιση των αδικημάτων στο διαδίκτυο συνεχίστηκε αμείωτη το 2022, όπως και η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Ο αριθμός των αδικημάτων κατά του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού είχε αυξηθεί κατά 14,2%, “γεγονός που οφείλεται ιδίως στην κατακόρυφη αύξηση των διαδικασιών για τη διάδοση (παιδικού) πορνογραφικού περιεχομένου (+ 131,4% σε σχέση με το 2019) στο διαδίκτυο”.

Η διανομή, απόκτηση και κατοχή παιδικού πορνογραφικού περιεχομένου αυξήθηκε σε 348 υποθέσεις το 2022 (+ 14,9%).

Πολλές έρευνες θα ξεκινούσαν λόγω κοινοποιήσεων από παγγερμανικές ή διεθνείς αρχές.

Το ποσοστό εκκαθάρισης σε αυτόν τον τομέα ανέρχεται σε 92,8 τοις εκατό.

“Σε συνεργασία με το BLKA, μπορέσαμε να εντοπίσουμε με επιτυχία 1.386 υπόπτους για αδικήματα κατά του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού”, διευκρινίζει ο επικεφαλής της αστυνομίας Thomas Hampel.

Σεξουαλικά αδικήματα στο Μόναχο

Μεταξύ των αδικημάτων κατά του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στους βιασμούς, τον σεξουαλικό εξαναγκασμό και τις σεξουαλικές επιθέσεις σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις με 308 περιπτώσεις (+ 33,9 τοις εκατό).

Σε μακροχρόνια σύγκριση, ο αριθμός αυτός ήταν εντός του στατιστικού μέσου όρου, αλλά τα αδικήματα κατά του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού συχνά τραυματίζουν πολύ τα θύματα.

Επισημαίνεται ότι οι ανακριτές κατάφεραν πέρυσι να προσαγάγουν τη πλειονότητα των υπόπτων στη δικαιοσύνη (ποσοστό διαλεύκανσης 80,8 τοις εκατό).

Ενδοοικογενειακή βία στο Μόναχο

Στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας, σημειώθηκε ελαφρά μείωση του αριθμού των αδικημάτων που καταγγέλθηκαν το 2021. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν γυναίκες (77,5 τοις εκατό).

Παραβάσεις σχετικά με τα ναρκωτικά στο Μόναχο

Τα αδικήματα στον τομέα των ναρκωτικών παρουσιάζουν συνολική μείωση, με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά να αυξάνεται από 44 σε 66 σε σύγκριση με το 2019.

Εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα (PMK) στο Μόναχο

Τα εγκλήματα μίσους σημείωσαν επίσης μέτρια αύξηση λίγο κάτω από 15 τοις εκατό, με το 81,9 τοις εκατό των “εγκλημάτων προκατάληψης” να εντοπίζονται στο δεξιό περιβάλλον.

Απάτες σε τηλεφωνικά κέντρα

Η απάτη με κόλπα ή τηλεφωνικά κέντρα είναι πολύ υψηλή με συνολική απώλεια οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 60,7%).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.