2040: Πώς θα είναι το Μόναχο σε 20 χρόνια από σήμερα;

Πώς θα είναι το Μόναχο σε 20 χρόνια από σήμερα

Μια ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα, προς το Μόναχο του 2040: 1,845 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ζουν τότε στην πόλη. Αυτό είναι 16 τοις εκατό περισσότερο από ό,τι σήμερα.

Το Μόναχο, το οποίο είναι ήδη πιο πυκνοδομημένο από όλες τις άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις, θα είναι τότε ακόμη πιο πυκνοδομημένο.

Ταυτόχρονα, το Μόναχο θα είναι μια σχετικά νέα πόλη: Ο μέσος όρος ηλικίας θα είναι 41,5 έτη. Στο μέλλον, περισσότερα νεογέννητα θα ζουν στο Μόναχο από ποτέ, περισσότεροι άνθρωποι θα γεννηθούν από όσους θα πεθάνουν συνολικά.

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν επίσης να μετακομίζουν στο Μόναχο από άλλα μέρη της Γερμανίας και από το εξωτερικό, επειδή υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας και καλά πανεπιστήμια εδώ, αλλά και επειδή είναι ασφαλείς εδώ από τον πόλεμο και την τρομοκρατία.

Σχεδόν κάθε τρίτο άτομο που θα ζει εδώ το 2040 προέρχεται αρχικά από το εξωτερικό. Σήμερα, το ποσοστό των αλλοδαπών είναι περίπου 28%. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν το Μόναχο ακόμη πιο πολυπολιτισμικό.

Πώς θα είναι το Μόναχο σε 20 χρόνια από σήμερα;

Πώς θα είναι όμως η ζωή στην περιοχή της άνθησης του Μονάχου στο μέλλον; Δημιουργικά μυαλά από τον επιχειρηματικό και επιστημονικό χώρο ήδη σκέφτονται τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Το τμήμα σχεδιασμού της διοίκησης της πόλης σκέφτεται επίσης το μέλλον του Μονάχου. Πριν από έναν περίπου χρόνο, η υπηρεσία παρουσίασε ένα σχέδιο που περιγράφει πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η πόλη μέχρι το 2040.

Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Η υπηρεσία σχεδιασμού επεξεργάζεται επί του παρόντος τα αποτελέσματα σε ένα νέο σχέδιο αστικής ανάπτυξης.

Το επόμενο έτος, το τμήμα θέλει να παρουσιάσει την αναθεωρημένη έκδοση στο δημοτικό συμβούλιο και πάλι, ανακοινώνει ο Arne Lorz από το τμήμα πολεοδομίας.

“Σε 20 χρόνια, το Μόναχο θα εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη και αξιαγάπητη πόλη”, είναι σίγουρος ο Lorz. Υπάρχουν όμως και προκλήσεις – μία από τις οποίες είναι η κλιματική αλλαγή.

Επειδή το Μόναχο θερμαίνεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου μπορεί να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι το καλοκαίρι θα παρατεινόταν κατά 32 ημέρες.

Μεγαλύτερα καλοκαίρια, υψηλότερες θερμοκρασίες στο Μόναχο;

Άλλα σενάρια υποθέτουν ότι σε 20 χρόνια το Μόναχο θα είναι τόσο ζεστό όσο η λίμνη Κωνσταντία. Σε 40 χρόνια θα είναι όπως στην ανατολική Γαλλία, σε 60 χρόνια όπως στη Γενεύη, σε 80 χρόνια όπως στο Μιλάνο, σε 100 χρόνια όπως στην Κροατία.

Ως εκ τούτου, λέει ο Lorz, στόχος της πόλης είναι η προστασία και – όπου είναι δυνατόν – η ενίσχυση των χώρων πρασίνου. Τα πάρκα και οι ζώνες πρασίνου πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Μονάχου δεν μπορούν να ελπίζουν σε πολλά μεγάλα, νέα πάρκα.

Μόνο ένα νέο πάρκο κοντά στο Freiham δίπλα στον αυτοκινητόδρομο βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο του σχεδιασμού, λέει ο Lorz. Θα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το Ostpark στο Neuperlach.

Διαφορετικά, όμως, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τόσο μεγάλα πάρκα. Αντίθετα, ο στόχος είναι να φυτευτούν περισσότερα δέντρα στους δρόμους και να πρασινίσουν οι προσόψεις και οι στέγες.

Το Μόναχο θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2035

Στο μέλλον, θα πρέπει επίσης να υπάρχουν πολύ περισσότερα φωτοβολταϊκά από ό,τι σήμερα. Εξάλλου, το Μόναχο θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2035. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί: προς το παρόν, μόνο το ένα τοις εκατό των στεγών χρησιμοποιείται για φωτοβολταϊκά.

Πολλά νέα διαμερίσματα στο Μόναχο

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι το πού θα χτιστούν διαμερίσματα στο Μόναχο. Η υπηρεσία σχεδιασμού υποθέτει ότι στο Μόναχο μπορούν να κατασκευαστούν περίπου 100.000 νέα διαμερίσματα μέχρι το 2040.

Η πόλη αναμένει την ισχυρότερη ανάπτυξη στα δυτικά, στην περιοχή Aubing-Lochhausen-Langwied. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι εκεί λαμβάνει χώρα η ανάπτυξη του Freiham, όπου αναμένεται να ζήσουν κάποτε περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.

2040: Πώς θα είναι το Μόναχο σε 20 χρόνια από σήμερα;
2040: Πώς θα είναι το Μόναχο σε 20 χρόνια από σήμερα;

Αλλά και το Bogenhausen, το Moosach και το Thalkirchen-Obersendling-Forstenried-Fürstenried-Solln θα παρουσιάσουν επίσης ανάπτυξη άνω του μέσου όρου τα επόμενα χρόνια.

Περίπου 72.000 από αυτά τα διαμερίσματα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια από πολεοδομική άποψη. Ο Arne Lorz τα αποκαλεί επομένως “δυνητικά”. Ένα μεγάλο μέρος του βρίσκεται στα βορειοανατολικά, βόρεια και δυτικά της πόλης, λέει ο Lorz.

Στο μέλλον, διαμερίσματα θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν σε εμπορικές περιοχές – για παράδειγμα στο Frankfurter Ring, στο Allach ή στο Obersendling.

Ωστόσο, ακόμη και τότε η πόλη δεν θα ήταν πλήρως δομημένη: δεν θα ήταν υπολογίσιμο για την πόλη εάν, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες κατεδάφιζαν τη μονοκατοικία τους και έχτιζαν πολλά διαμερίσματα στο οικόπεδο.

2040: Πώς θα κινείται το Μόναχο του μέλλοντος;

Για τον Arne Lorz, το τρίτο μεγάλο ερώτημα του μέλλοντος είναι πώς θα μετακινούμαστε στο Μόναχο στο μέλλον. Μέχρι το 2025, το 80 τοις εκατό της κυκλοφορίας στο Μόναχο θα πρέπει να διεκπεραιώνεται με μηχανοκίνητα οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων, τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες, περπάτημα ή ποδήλατο.

Επιπλέον, η παλιά πόλη πρόκειται να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη από αυτοκίνητα μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι χώροι στάθμευσης ήδη καταργούνται σταδιακά για το σκοπό αυτό. Το επόμενο έτος, η πόλη θα επεκτείνει επίσης την πεζοδρομημένη ζώνη στο Tal.

Στόχος της πόλης είναι επίσης οι κάτοικοι των νέων γειτονιών, όπως το Freiham, να είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα χωρίς το δικό τους αυτοκίνητο στο μέτρο του δυνατού.

Θα πρέπει να απαιτείται μόνο μισή θέση στάθμευσης ανά διαμέρισμα. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει πλέον να σταθμεύουν σε υπόγεια γκαράζ κάτω από τα σπίτια τους ή στην άκρη του δρόμου μπροστά από τα σπίτια τους, αλλά σε “γειτονικά ή συλλογικά γκαράζ”. Αυτά θα βρίσκονται κάτω από δημόσιες πλατείες και δρόμους.

Πολλές αλλαγές στις δημόσιες μεταφορές του Μονάχου

Για την αλλαγή αυτή στις μεταφορές, πρέπει να ενισχυθούν ιδίως οι δημόσιες μεταφορές, λέει ο Lorz. Ένα σημαντικό δομικό στοιχείο είναι η δεύτερη κύρια γραμμή.

Πρόσφατα, ειπώθηκε ότι θα ολοκληρωθεί το 2037. Η πόλη σχεδιάζει επίσης μια νέα γραμμή U9 που θα εκτείνεται μεταξύ Implerstraße και Münchner Freiheit και θα ανακουφίσει το δίκτυο.

Πρόσφατα, η πόλη υπέθεσε ότι αυτό θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του 2040. Όμως η κύρια γραμμή έχει καθυστερήσει και τα δύο έργα συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Το U5 επεκτείνεται επίσης. Πρώτον, δυτικά προς το Freiham, το οποίο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το 2040. Από την άλλη, νότια προς το Ottobrunn. Επειδή όμως η γραμμή αυτή βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης, το δημαρχείο του Μονάχου δεν έχει καμία επιρροή εδώ.

Στα βορειοανατολικά του Μονάχου, η γραμμή U4 πρόκειται να επεκταθεί μία ημέρα από το Arabellapark τουλάχιστον μέχρι το Englschalking και να συνδεθεί εκεί με το S8.

Διαφορετικά, η πόλη σχεδιάζει μια σειρά νέων γραμμών τραμ – για παράδειγμα, μία στην Wasserburger Landstraße προς το Haar, ή μία προς τα βόρεια, που θα συνδέει τη νέα περιοχή Bayernkaserne. Η δυτική εφαπτομένη του τραμ πρόκειται να κατασκευαστεί ήδη από το επόμενο έτος και θα είναι έτοιμη το 2026 ή το 2027.

Η πόλη του Μονάχου θα αλλάξει

Οι υποδομές ποδηλασίας πρόκειται επίσης να ενισχυθούν περαιτέρω στο μέλλον. Για να συνδεθεί καλύτερα το Μόναχο με τη γύρω περιοχή, σχεδιάζονται ποδηλατόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, προς Garching, Markt Schwaben, Dachau, Starnberg, Oberhaching και Fürstenfeldbruck. Πρώτα θα ολοκληρωθεί ο ποδηλατόδρομος από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου μέσω του Unterschleißheim προς το Garching.

Η διαδρομή προς το Markt Schwaben έχει επίσης προγραμματιστεί ως προτεραιότητα. Αυτό θα λειτουργήσει μόνο εάν ο χώρος κυκλοφορίας αναδιανεμηθεί ταυτόχρονα. 900 θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να υποχωρήσουν.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τους πολίτες τους τελευταίους μήνες, αισθάνθηκε ότι πολλοί κάτοικοι του Μονάχου ανησυχούν επειδή η πόλη αλλάζει τόσο πολύ, λέει ο Arne Lorz από το τμήμα πολεοδομίας.

Οι άνθρωποι ανησυχούν για την κυκλοφορία, την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη. Το καθήκον της πόλης είναι τώρα να τα διαχειριστεί όλα αυτά, λέει ο Lorz. Αυτό σίγουρα δεν θα είναι εύκολο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.