23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023

Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει η ώρα για την αλλαγή του χρόνου. Αυτό θα συνοδευτεί από μια σειρά αλλαγών στη νομοθεσία στη Γερμανία.

Οι νέοι κανόνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους οδηγούς και τους γονείς.

Το GRland.info, σας παρουσιάζει συνοπτικά τι θα αλλάξει το 2023 όσον αφορά τους φόρους, το επίδομα του πολίτη και την κινητικότητα.

1. Υποχρεωτική επαναχρησιμοποίηση στα εστιατόρια στη Γερμανία

Από το 2023, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και οι παρόμοιες εγκαταστάσεις που προσφέρουν φαγητό (delivery) θα είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν φαγητό και ποτά τόσο σε συσκευασίες μίας χρήσης όσο και σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

Οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες δεν πρέπει να είναι ακριβότερες – από την άλλη πλευρά, μια μικρή προκαταβολή είναι αποδεκτή.

Αυτό δεν ισχύει για τα μικρότερα καταστήματα, όπως τα σνακ μπαρ, τα νυχτερινά μπαρ και τα περίπτερα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κατάστημα να μην απασχολεί περισσότερους από πέντε υπαλλήλους και η επιφάνεια του καταστήματος να μην υπερβαίνει τα 80 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, η δυνατότητα πλήρωσης των δικών σας δοχείων πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση.

2. Επέκταση των φωτοβολταϊκών στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να κάνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιο ελκυστική. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τα φωτοβολταϊκά συστήματα από το επόμενο έτος.

Όλα τα συστήματα που λειτουργούν από τις 30 Ιουλίου 2022 ή που συνδέονται στο δίκτυο το 2023 θα επωφεληθούν.

Αυτά είναι τα νέα ποσοστά: Τα συστήματα έως 10 kWh θα λαμβάνουν 8,2 λεπτά ανά kWh και τα μεγαλύτερα συστήματα 10 kWh και άνω θα λαμβάνουν 7,1 λεπτά ανά kWh.

3. Δίκαιο της ΕΕ για τις επισκευές

Το δικαίωμα επισκευής σε ολόκληρη την ΕΕ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, η επισκευή των προϊόντων θα είναι ευκολότερη.

Για τους καταναλωτές, οι επισκευές είναι συχνά φθηνότερες από μια νέα αγορά και ταυτόχρονα εξοικονομούνται πόροι. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι οι ενημερώσεις λογισμικού πρέπει να είναι αναστρέψιμες και να μην οδηγούν σε μείωση της απόδοσης.

Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται πλήρως σχετικά με αυτό κατά τη στιγμή της αγοράς. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα τεθούν σε ισχύ οι κανόνες.

4. Νόμος για την αλυσίδα εφοδιασμού στη Γερμανία

Έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα επιτέλους έρχεται: ο νόμος για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Από το 2023, οι εταιρείες που εδρεύουν στη Γερμανία θα είναι υποχρεωμένες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη στις αλυσίδες εφοδιασμού και αξίας τους.

Οι εταιρείες με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους (και από το 2024 και οι εταιρείες με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους) πρέπει να γνωστοποιούν από πού προέρχονται τα εξαρτήματα για τα προϊόντα τους και υπό ποιες συνθήκες αποκτήθηκαν.

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστούν τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και πέρα από τα γερμανικά σύνορα και να αποτραπεί η παιδική εργασία, η καταναγκαστική εργασία και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

5. Νέο νόμισμα ενός ευρώ

Την 1η Ιανουαρίου 2023, η Κροατία θα εισαγάγει το ευρώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα υπάρξουν νέα νομίσματα.

Θα έχουν ένα κουνάβι στην πλάτη. Εκτός από τα κέρματα του ενός ευρώ, θα υπάρξουν επίσης νέα κέρματα των λεπτών και κομμάτια των δύο ευρώ. Τα μοτίβα εδώ είναι το περίγραμμα της Κροατίας, ο σύνδεσμος HR και ο εφευρέτης Nikola Tesla.

6. Επίδομα στέγασης Plus στη Γερμανία

Το νέο έτος, θα υπάρχουν περισσότερα άτομα που θα δικαιούνται επίδομα στέγασης χάρη στο πρόγραμμα “Wohngeld Plus”.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί τότε από περίπου 600.000 σε δύο εκατομμύρια.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης στην ιστορία της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση του ποσού: Από τα 180 ευρώ, το ποσό διπλασιάζεται για κάποιους και φτάνει τα 370 ευρώ. Αυτό αποσκοπεί στην ανακούφιση των ενοικιαστών με χαμηλό εισόδημα.

7. Αύξηση των εισφορών ασφάλισης υγείας στη Γερμανία

Το σημερινό ποσοστό εισφορών 14,6% θα αυξηθεί στο 16,2% των ακαθάριστων μισθών το επόμενο έτος. Τα ασφαλιστικά ταμεία αποδίδουν την τιμή-ρεκόρ στην κρίση της Κορόνας και το συνακόλουθο πρόσθετο κόστος.

8. Αύξηση συντάξεων στη Γερμανία

Το 2023 θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα: Από το επόμενο έτος, οι συνταξιοδοτικές εισφορές θα εκπίπτουν πλήρως από τον φόρο.

Η φορολόγηση θα πραγματοποιείται μόνο όταν καταβάλλονται σε μεγάλη ηλικία.

Οι παράμετροι υπολογισμού προσαρμόζονται κάθε χρόνο για να διατηρείται η κοινωνική ασφάλιση σταθερή.

Επιπλέον, οι συντάξεις θα αυξηθούν και πάλι τον Ιούλιο: για τους συνταξιούχους στη Δύση αυτό σημαίνει 3,5% αύξηση και στην Ανατολή 4,2%.

23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
Επίδομα στέγασης Plus και αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία το 2023

9. Εισόδημα του πολίτη στη Γερμανία

Το Hart IV πρόκειται να αντικατασταθεί από το εισόδημα του πολίτη από την 1η Ιανουαρίου. Ο κανονικός συντελεστής θα αυξηθεί τότε κατά περίπου 50 ευρώ σε 502 ευρώ για τους άγαμους. Οι κυρώσεις θα καταργηθούν επίσης.

Αντ’ αυτού, θα δημιουργηθούν κίνητρα μέσω περαιτέρω επιδομάτων κατάρτισης, ενός εισοδηματικού επιδόματος για τους πολίτες και μιας αύξησης του ποσού των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν στην άκρη για την ενθάρρυνση της περαιτέρω κατάρτισης, των προσόντων και της αναζήτησης εργασίας.

Ωστόσο, το επίδομα των πολιτών για τον συνασπισμό των φωτεινών σηματοδοτών σταμάτησε προς το παρόν τη Δευτέρα. Σε ειδική συνεδρίαση του Bundesrat τη Δευτέρα, το νομοσχέδιο για την κοινωνική μεταρρύθμιση δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

10. Κατ’ αποκοπήν χρέωση για το γραφείο στο σπίτι (εργασία)

Το ήδη καθιερωμένο κατ’ αποκοπήν ποσοστό του κατ’ οίκον γραφείου θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί: Πέντε ευρώ μπορούν να ζητηθούν για κάθε ημέρα εργασίας στο κατ’ οίκον γραφείο.

Αυτό αυξάνει το συνολικό ποσό από 600 ευρώ σε 1.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Από το 2023, μπορούν να αφαιρούνται 80 περισσότερες ημέρες ανά έτος από ό,τι πριν. Ακόμα και χωρίς μελέτη, 200 ημέρες κατ’ οίκον εργασίας μπορούν στη συνέχεια να δηλωθούν για φορολογικούς σκοπούς.

11. Αύξηση του βασικού επιδόματος στη Γερμανία

Η αύξηση του βασικού αφορολογήτου προσφέρει επίσης περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις. Το επίδομα αυτό θα αυξηθεί από 9.984 ευρώ σε 10.623 ευρώ.

Αυτή η αλλαγή του νόμου αποτελεί μέρος του νόμου περί αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Η φορολογική επιβάρυνση πρέπει συνεπώς να προσαρμοστεί στον πληθωρισμό.

Αυτό θα ωφελήσει όλους όσους πληρώνουν φόρο εισοδήματος, αλλά κυρίως τις οικογένειες, τους χαμηλόμισθους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Με μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ, θα οφείλονται μόνο 54 ευρώ ετησίως και 75.000 συνταξιούχοι δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

12. Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στη Γερμανία

Το 2023, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από 58.597 ευρώ σε 61.972 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής περιουσίας για ετήσια εισοδήματα 277.836 ευρώ και άνω θα παραμείνει.

13. Επίδομα τέκνων και άλλα προνόμια στη Γερμανία

Από το επόμενο έτος, το επίδομα τέκνων για τα τρία πρώτα παιδιά θα αυξηθεί σε 237 ευρώ το καθένα. Για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αυτό είναι 18 ευρώ, για το τρίτο και τα επόμενα 12 ευρώ το μήνα.

Για οικογένειες με δύο παιδιά, αυτό σημαίνει ετήσια αύξηση 432 ευρώ, με τρία παιδιά ακόμη και 576 ευρώ.

Επιπλέον, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 404 ευρώ σε 6.024 ευρώ.

Η εφορία θα προσδιορίσει το πραγματικό αφορολόγητο ποσό μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

23 νέες αλλαγές και κανόνες που έρχονται στη Γερμανία το 2023
Αύξηση του επιδόματος τέκνων στη Γερμανία το 2023

14. Περισσότερα χρήματα για νοσηλευτική φροντίδα

Τον Μάιο του επόμενου έτους, οι μισθοί στον τομέα της νοσηλευτικής θα αυξηθούν: οι βοηθοί νοσηλευτών θα λαμβάνουν 13,90 ευρώ (προηγουμένως: 13,70 ευρώ), οι ειδικευμένοι βοηθοί νοσηλευτών 14,90 ευρώ (προηγουμένως: 14,60 ευρώ) και οι ειδικευμένοι νοσηλευτές 17,65 ευρώ (προηγουμένως: 17,10 ευρώ).

Μια περαιτέρω αύξηση θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2023: Βοηθοί νοσηλευτών 14,15 ευρώ, ειδικευμένοι βοηθοί νοσηλευτών 15,25 ευρώ και ειδικοί νοσηλευτές 18,25 ευρώ.

15. Αύξηση του κατώτατου ορίου για τις θέσεις εργασίας midi στη Γερμανία

Το νέο έτος, τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα θα επωφεληθούν από την αύξηση του ορίου της ενδιάμεσης απασχόλησης.

Θα αυξηθεί σε 2.000 ευρώ μικτά ανά μήνα. Οι χαμηλόμισθοι διατηρούν έτσι μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, καθώς πρέπει να καταβάλλουν λιγότερες κοινωνικές εισφορές. Το προηγούμενο όριο ήταν 1.600 ευρώ.

16. Αύξηση του φόρου καπνού στη Γερμανία

Ο φόρος καπνού έχει ήδη αυξηθεί φέτος. Κατά την περίοδο 2022-2026, θα αυξάνεται συνεχώς. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτό είναι κυρίως να διασφαλιστεί ένα “κατευθυντήριο αποτέλεσμα της πολιτικής υγείας” και να προστατευθούν οι νέοι και οι έφηβοι.

Για ένα πακέτο τσιγάρων (20 τεμάχια), κατά μέσο όρο οκτώ λεπτά περισσότερα θα οφείλονται τότε, για ένα πακέτο καπνό (40 γραμμάρια) μεταξύ 13 και 16 λεπτών. Ο φόρος ισχύει επίσης για το σίσα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα πούρα και τα παρόμοια προϊόντα.

17. Αλλαγή για τους πρόωρα συνταξιούχους στη Γερμανία

Το πρόσθετο όριο αποδοχών θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 για τις συντάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης και τις συντάξεις μειωμένης αποδοτικότητας. Αυτό αποσκοπεί στο να καταστήσει πιο ευέλικτη τη μετάβαση από τον επαγγελματικό βίο στη συνταξιοδότηση.

18. Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία στη Γερμανία

Η ψηφιοποίηση προχωρά σιγά-σιγά στον τομέα της υγείας: από το 2023, οι ειδοποιήσεις ασθένειας με κίτρινα χαρτάκια προς την ασφαλιστική εταιρεία και τον εργοδότη δεν θα είναι πλέον απαραίτητες.

Το πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία μπορεί στη συνέχεια να διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στον εργοδότη.

19. Εισιτήριο 49 ευρώ στη Γερμανία

Το επόμενο έτος θα κυκλοφορήσει ο πολυαναμενόμενος διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ: το Deutschlandticket.

Η ημερομηνία έναρξης είναι η 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά πολλές ενώσεις μεταφορών το θεωρούν μη ρεαλιστικό.

Μια ρεαλιστική ημερομηνία έναρξης για το μηνιαίο συνδρομητικό μοντέλο είναι η 1η Μαρτίου.

Με 49 ευρώ το μήνα, η χώρα μπορεί στη συνέχεια να εξερευνηθεί με τα τοπικά μέσα μεταφοράς. Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τα υφιστάμενα μοντέλα συνδρομής.

20. Αλλαγή αδειών οδήγησης στη Γερμανία

Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1959 και 1964 πρέπει να ανταλλάξουν την άδεια οδήγησης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2023.

Δεν έχει σημασία πότε εκδόθηκε η άδεια οδήγησης. Όποιος συλληφθεί με παλιά άδεια οδήγησης θα λάβει προειδοποιητικό πρόστιμο 10 ευρώ και θα πρέπει να προσκομίσει στην αστυνομία τη νέα άδεια οδήγησης. Διαφορετικά, θα σας επιβληθεί εκ νέου πρόστιμο.

21. Ακύρωση της επιδότησης για τα υβριδικά plug-in E-car στη Γερμανία

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα plug-in υβριδικά οχήματα δεν θα λαμβάνουν πλέον πριμοδότηση μέσω του περιβαλλοντικού μπόνους.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα λαμβάνουν μόνο μειωμένο ασφάλιστρο. Με καθαρή τιμή καταλόγου 40.000 ευρώ, υπάρχει επιδότηση 4500 ευρώ από το κράτος και 2250 ευρώ από τον κατασκευαστή για συνολικό ποσό 6750 ευρώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, μόνο οι ιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα αυτό.

22. Αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτων στη Γερμανία

Το νέο έτος, οι κατηγορίες τύπου και οι περιφερειακές κατηγορίες για την ασφάλιση οχημάτων θα επαναξιολογηθούν.

Περίπου 4,8 εκατομμύρια οδηγοί θα δούνε φθηνότερα κόμιστρα. Για 8,1 εκατομμύρια θα είναι ακριβότερο το επόμενο έτος, ένα μεγάλο μέρος των 29,3 εκατομμυρίων δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές.

Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
Αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτων στη Γερμανία το 2023

23. Ο φόρος CO2 δεν θα αυξηθεί περαιτέρω στη Γερμανία

Αρχικά, προβλεπόταν αύξηση του φόρου CO2 κατά 35 ευρώ ανά τόνο στα καύσιμα βενζίνης και ντίζελ.

Λόγω των μαζικών αυξήσεων των τιμών, η αύξηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί.

Έτσι, 30 ευρώ ανά τόνο θα εξακολουθούν να οφείλονται το 2023. Η επόμενη αύξηση θα πραγματοποιηθεί το 2024.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.