8 απλοί τρόποι εξοικονόμησης του κόστους θέρμανσης στη Γερμανία

Η μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας στη Γερμανία σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ήδη για το κόστος θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Παρουσιάζουμε μερικούς από τους πιο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας.

Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο να μιλάμε για το πώς θα ζεσταθούμε στην καρδιά του καλοκαιριού, το θέμα του κόστους θέρμανσης απασχολεί ήδη τους πολίτες της Γερμανίας και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να λάβουν από τώρα μέτρα για να εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς θέρμανσης αυτό το χειμώνα.

Ακολουθούν 8 απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

1. Κρατήστε τα καλοριφέρ σας καθαρά

Αν και τα θερμαντικά σώματα μπορεί μερικές φορές να είναι αντιαισθητικά, η χρήση καλυμμάτων ή η απόκρυψη τους με έπιπλα ή ρούχα μπορεί να κοστίσει ακριβά, καθώς ένα σώμα μπορεί να θερμάνει αποτελεσματικά ένα δωμάτιο μόνο αν είναι ακάλυπτο.

Αφήστε λοιπόν το καλοριφέρ σας ελεύθερο, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητά του και μειώνοντας το κόστος θέρμανσης.

2. Ελέγξτε τα παράθυρά σας

Ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο τα σπίτια μπορεί να χάνουν θερμότητα είναι μέσω των μη σφραγισμένων παραθύρων.

Μια απλή μέθοδος για να ελέγξετε αν τα παράθυρά σας είναι επαρκώς σφραγισμένα είναι να τοποθετήσετε ένα φύλλο χαρτί ανάμεσα στο πλαίσιο και το πρέκι.

Αν το χαρτί δεν σκίζεται όταν το τραβάτε έξω, τότε είναι σίγουρο ότι ο αέρας μπορεί να εισέλθει από το κενό με τον ίδιο τρόπο.

Σε παλαιότερα παράθυρα, η σφράγιση μπορεί να είναι εύθραυστη ή να έχει καταστραφεί. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο πράγμα που βοηθάει είναι να γίνει καινούρια σφράγιση.

Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε την παλιά σφράγιση και καθαρίστε καλά την επιφάνεια, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα κόλλας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά (αφρό πολυουρεθάνης και τσιμούχες από καουτσούκ) από τα περισσότερα καταστήματα υλικών και να τα κολλήσετε αρκετά εύκολα μόνοι σας.

Αν δεν τα καταφέρετε, τα μακριά βελούδινα ζωάκια και οι κουβέρτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως στόπερ στα περβάζια των παραθύρων.

Κόστος θέρμανσης στη Γερμανία
Κόστος θέρμανσης στη Γερμανία | By BanksPhotos

3. Μονώστε τα καλοριφέρ σας

Στα περισσότερα παλιά κτίρια στη Γερμανία, τα θερμαντικά σώματα είναι συνήθως εγκατεστημένα σε εσοχές κάτω από τα παράθυρα.

Οι λεπτότεροι τοίχοι σε αυτό το τμήμα του κτιρίου αποτελούν συχνά ένα αδύναμο σημείο, από όπου μπορεί να χάνετε πολύτιμη ενέργεια θέρμανσης.

Μπορείτε όμως πολύ εύκολα να διορθώσετε την κατάσταση αυτή μόνοι σας, ακόμη και ως ενοικιαστής, μονώνοντας τον τοίχο πίσω από το καλοριφέρ.

Μπορείτε να αγοράσετε προκατασκευασμένα μονωτικά πάνελ – πάνελ από φελιζόλ πλαστικοποιημένο από τη μία πλευρά με αλουμίνιο – από τα περισσότερα καταστήματα σιδηρικών.

Τοποθετώντας αυτά τα πάνελ πίσω από κάθε καλοριφέρ, μπορείτε να μειώσετε τις απώλειες θέρμανσης μέσω της τοιχοποιίας έως και κατά 90 τοις εκατό.

4. Καλύψτε τους σωλήνες σας

Οι εκτεθειμένοι και μη μονωμένοι σωλήνες θέρμανσης μπορεί να είναι η αιτία απώλειας μιας απρόσμενα μεγάλης ποσότητας θερμότητας.

Αλλά ευτυχώς, η επίλυση του προβλήματος είναι πολύ απλή.

Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά υλικά μόνωσης σωλήνων και μονωτική ταινία στα περισσότερα καταστήματα DIY με κόστος μόλις 3 έως 10 ευρώ ανά μέτρο.

5. Επιλέξτε τη σωστή μέθοδο θέρμανσης

Ένας αναγνώστης ρώτησε πρόσφατα αν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσει μια φορητή ηλεκτρική θερμάστρα αντί για το κεντρικό σύστημα θέρμανσης για να εξοικονομήσει ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία είναι σήμερα κατά μέσο όρο 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που είναι 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων θα είχε σχεδόν διπλάσιο κόστος από τη χρήση καλοριφέρ και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να παρακολουθούν τις τιμές του φυσικού αερίου, διότι είναι πιθανό ότι και αυτές θα αυξηθούν σύντομα, οπότε μπορεί οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης να καταλήξουν να είναι φθηνότερες τον ερχόμενο χειμώνα.

Κόστος θέρμανσης στη Γερμανία
Κόστος θέρμανσης στη Γερμανία | Naked King

6. Συντομότερα ντους αντί για πολύωρα μπάνια

Στη Γερμανία, στη θέρμανση του νερού οφείλεται περίπου το 13% του συνολικού κόστους θέρμανσης.

Παρόλο που τα χαλαρωτικά αφρόλουτρα είναι μια απόλαυση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία το χειμώνα, είναι καλύτερο να τα στερηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε και να προτιμήσετε ένα γρήγορο ντους.

7. Αποκτήστε μια κεφαλή ντους που εξοικονομεί νερό

Έχοντας περάσει από το μπάνιο στο ντους, μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο το κόστος θέρμανσης νερού, αποκτώντας μια οικονομική κεφαλή ντους.

Αυτές οι συσκευές είτε απλώς μειώνουν τη ροή του νερού, είτε χρησιμοποιούν τεχνικές μεθόδους διαχείρισης του νερού, ώστε, παρά τη μειωμένη ποσότητα, να αισθάνεστε ότι τρέχει με φυσιολογική πίεση.

Μπορείτε να αποκτήσετε αυτές τις ειδικές κεφαλές ντους με μόλις 20 ευρώ.

8. Αερίστε σωστά

Αν και μπορεί να φαίνεται παράλογο, ο αερισμός του σπιτιού σας σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κόστους θέρμανσης, καθώς ο υγρός αέρας θερμαίνεται λιγότερο γρήγορα από τον ξηρό αέρα.

Τα σύντομα διαλλείματα αερισμού με τα παράθυρα ορθάνοιχτα είναι τα ιδανικότερα – κατά προτίμηση τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.