Γερμανία: Απαιτεί άδεια μητρότητας μετά από πρόωρη αποβολή

Οι γονείς θρηνούν μετά από μια αποβολή. Ωστόσο, η άδεια μητρότητας μετά από αποβολή είναι διαθέσιμη μόνο από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ή από βάρος 500 γραμμαρίων και άνω. Η αίτηση μιας γυναίκας από το Μόναχο απαιτεί τώρα την προγενέστερη άδεια μητρότητας.

Η απώλεια ενός παιδιού πληγώνει βαθιά τους γονείς, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων και των πατέρων που χάνουν το μωρό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζονται χρόνο για να θρηνήσουν.

Μέχρι σήμερα, όμως, η άδεια μητρότητας μετά από αποβολή ισχύει νομικά μόνο από τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Τώρα, ένα αίτημα ζητά άδεια ακόμη νωρίτερα και με κλιμακωτό τρόπο. Αυτό όμως σημαίνει επίσης την έγκαιρη αποκάλυψη της άτυχης εγκυμοσύνης στον εργοδότη.

Επιστροφή στη δουλειά αμέσως μετά την αποβολή στη Γερμανία;

“Ο χτύπος της καρδιάς του παιδιού σας δεν ακούγεται πλέον. Κάτι δεν πάει καλά”. Η Natascha Sagorski είναι δέκα εβδομάδων έγκυος όταν ακούει αυτά τα νέα από τον γυναικολόγο της. Στην πραγματικότητα, η γυναίκα πήγε για έναν έλεγχο ρουτίνας κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού της διαλείμματος.

Αλλά τότε όλα εξελίχθηκαν διαφορετικά: το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε σε μια κλινική. Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, αφαιρέθηκαν το νεκρό έμβρυο και ο πλακούντας.

Μια τραυματική εμπειρία για εκείνη. “Κουβαλούσα ένα παιδί κάτω από την καρδιά μου για εβδομάδες. Ξαφνικά δεν μου επιτρεπόταν πλέον να είμαι μητέρα”.

Συν τοις άλλοις, ο γιατρός που την παρακολουθούσε της είχε πει ότι δεν θα της δινόταν αναρρωτική. Η Natascha Sagorski έπρεπε να επιστρέψει στη δουλειά της αμέσως την επομένη της αποβολής. Παρά τον έντονο πόνο και τη θλίψη της.

Νομική κατάσταση όσον αφορά την άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο οικογενειακός της γιατρός της εξέδωσε τελικά ένα σημείωμα ασθενείας. Αυτό της επέτρεψε να μείνει στο σπίτι για ένα δεκαπενθήμερο για να θρηνήσει. Όποιος χάνει παιδί πριν από τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης δεν δικαιούται νόμιμα ρυθμιζόμενο ελεύθερο χρόνο.

Η ισχύουσα νομική κατάσταση προβλέπει το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αφενός, ή αφού το μωρό ζυγίζει 500 γραμμάρια ή περισσότερο, αφετέρου. Ο νόμος δεν κάνει επί του παρόντος διάκριση μεταξύ ζωντανών γεννήσεων και αποβολών.

Αναφορά για κλιμακωτή προστασία και άδεια μητρότητας

Η μοίρα της Natascha Sagorski δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γυναικολόγων, κάθε τρίτη γυναίκα υφίσταται αποβολή κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των γυναικών που επηρεάζονται, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρέχει στις γυναίκες προστασία μητρότητας από την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά, ακόμη και σε περίπτωση αποβολής. Μια αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία προγραμματίζεται για το φθινόπωρο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για τη Natascha Sagorski. Απαιτεί κλιμακωτή προστασία και άδεια μητρότητας ακόμη νωρίτερα. “Τα μητρικά συναισθήματα δεν μπορούν να μετρηθούν σε εβδομάδες”, λέει η 37χρονη. Εάν χάσετε το παιδί σας την 19η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μπορείτε να νιώσετε θλίψη και πόνο εξίσου έντονα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γυναίκα από το Μόναχο ξεκίνησε μια διαδικτυακή κίνηση. Το αίτημα αυτή τη στιγμή στοχεύει στη συγκέντρωση 50.000 υπογραφών.

Η κλίμακα και το ποσό της άδειας μητρότητας θα καθοριστούν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Το BR ρώτησε το Βαυαρικό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων σχετικά με την πολιτική ταξινόμηση του αιτήματος και είπαν ότι η προστασία της μητρότητας είναι ομοσπονδιακός νόμος. Ως εκ τούτου, δεν θέλησαν να το σχολιάσουν.

Κριτική: Η άδεια μητρότητας μετά από αποβολή απαιτεί γνωστοποίηση στον εργοδότη

Η Sabine Simon, επικεφαλής του συμβουλευτικού κέντρου εγκυμοσύνης του Evangelisches Beratungszentrum München e.V. (EBZ), εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο νόμος μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να παρέχει άδεια μητρότητας από την 20ή εβδομάδα.

Ωστόσο, επικρίνει την αίτηση για κλιμακωτή άδεια μητρότητας μετά από αποβολή. “Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την ατυχή εγκυμοσύνη τους στον εργοδότη τους πολύ νωρίς και να είναι σε θέση να το αποδείξουν”, λέει.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην θέλουν καν να μάθει ο εργοδότης τους για την αποβολή. Η Sabine Simon συνεχίζει να συνιστά την ήδη ισχύουσα πρακτική: αναρρωτική άδεια μέσω του οικογενειακού γιατρού μετά την απώλεια του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

“Το πλεονέκτημα του βιβλιαρίου ασθενείας είναι ότι δεν χρειάζεται να το πω σε όλους τους άλλους”. Εν τέλει, ωστόσο, κάθε γυναίκα και κάθε ζευγάρι πρέπει να βρει μόνη της πώς θέλει να αντιμετωπίσει το πένθος της.

Ο σύλλογος Sternenkinder εκφράζει την υποστήριξή του

“Το αίτημα ζητά τη βασική δυνατότητα άδειας μητρότητας μετά από αποβολή, ώστε να αποτελεί προσφορά προς τις γυναίκες και όχι υποχρέωση”, λέει η Daniela Nuber-Fischer.

Η ίδια η σύμβουλος πένθους του συλλόγου “Sternenkinder” έχασε την κόρη της την 21η εβδομάδα. Εκείνη την εποχή, ένα επίσημο καταφύγιο θα της έκανε πολύ καλό, λέει.

Για τις γυναίκες αυτές δεν είναι το ίδιο να υπερασπιστούν μια αναρρωτική άδεια ενώπιον του εργοδότη ή να έχουν χρόνο για να θρηνήσουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Θα πρέπει να υπάρχει δικαίωμα στην άδεια μητρότητας μετά από αποβολή, πιστεύει, και όχι υποχρέωση.

Η Daniela Nuber-Fischer από το Συμβουλευτικό Κέντρο Φυσικού Τοκετού και Γονιμότητας στο Μόναχο γνωρίζει ότι μια μητέρα θα ωφεληθεί από τη γρήγορη ανάκτηση της δομής της καθημερινότητάς της, ενώ μια άλλη θα προτιμούσε προσωρινά να αποσυρθεί.

Επιθυμία για προσοχή, πληροφόρηση και δημοσιότητα

Μέχρι στιγμής, το αίτημα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι. Έτσι, δημιουργείται δημοσιότητα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, λέει η Helga Schmidtke του Sternenkinderzentrum Bayern.

Επειδή μια αποβολή ή μια “γέννηση” εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού στη Βαυαρία. “Η καθιέρωση της προστασίας και άδειας μητρότητας δίνει μεγαλύτερη δημοσιότητα στις θιγόμενες”.

Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Δεν είναι απαραίτητο κάθε αποβολή να τελειώνει με απόξεση σε κλινική – υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κυοφορηθεί το μωρό στο σπίτι, με ιατρική καθοδήγηση και συνοδεία μαίας.

Εν τω μεταξύ, η Natascha Sagorski είναι μια ευτυχισμένη μητέρα. Τα παιδιά της είναι δύο ετών και δέκα μηνών αντίστοιχα. Κάθε χρόνο, στις 14 Φεβρουαρίου, ανάβει ένα κερί στον κήπο με την οικογένειά της, στην υπολογισμένη ημερομηνία γέννησης του μωρού που πέθανε. “Το παιδί-αστέρι στον ουρανό είναι μόνιμο μέλος της οικογένειάς μας”, λέει.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.