Αφιέρωμα: Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων Βαυαρίας

Αφιέρωμα στο νεοσύστατο Σύλλογο με έδρα την Νυρεμβέργη: Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων Βαυαρίας

Στη Νυρεμβέργη, πριν από μόλις λίγους μήνες, μια μικρή ομάδα Ελλήνων ξεκίνησε τη σύσταση ενός νέου ελληνικού Συλλόγου.

Δύο νέοι άνθρωποι ήταν η κινητήριος δύναμη αυτής της ιδέας: ο κ. Γιάννης Παππάς και ο κ. Στράτος Μοσκοφίδης.

Η σκέψη της δημιουργίας του Συλλόγου ήταν απόρροια της ανησυχίας τους για το μέλλον του Ελληνισμού στην περιοχή της Βαυαρίας.

Η συνεχής παρακμή των ελληνικών σχολικών μονάδων, οι ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες των Ελλήνων μεταναστών και η απουσία κάποιου φορέα για να ενώσει με καινοτόμες ιδεές όλο τον ελληνισμό τους έδωσαν το κίνητρο για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Λίγο πριν αφήσουμε το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2020 αποφάσισαν να κάνουν τις ιδέες τους πράξη.

Έτσι, ιδρύθηκε ο λεγόμενος Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων Βαυαρίας, με έδρα τη Νυρεμβέργη, μια πόλη με την οποία τα μέλη νιώθουν ιδιαίτερα συνδεδεμένοι.

Ο Σύλλογος έλαβε αυτή την ονομασία, ώστε να γίνουν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα οι επιταγές και τα αιτήματά του.

Η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης στις νέες γενιές και το εγχείρημα μιας κοινωνικοπολιτισμικής ανανεωτικής κίνησης στον Ελληνισμό της ομογένειας στη Γερμανία δίνουν απάντηση στην επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος.

Ο Σύλλογος, μέχρι στιγμής, απαριθμεί 45 μέλη. Λόγω των αντίξοων συνθηκών της εποχής που ζούμε, οι ιδρυτές του είναι αρκετά ευχαριστημένοι από την έως τώρα αποδοχή της προσπάθειάς τους.
Μέλος του Συλλόγου μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας της Ομογένειας και του ελλαδικού χώρου.

Η εγγραφή μελών είναι εντελώς δωρεάν. Οι πόρτες του είναι ανοιχτές και σε Γερμανούς πολίτες που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική Ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Μετά από συνομιλία μας με τα ιδρυτικά μέλη, χαιρόμαστε να ανακαλύπτουμε ότι είναι φυσικά ανοιχτοί να έρθουν σε επαφή με νέους ανθρώπους με όνειρα και βλέψεις για ένα μεγαλύτερο κοινό καλό.

Άλλωστε, στόχος τους είναι να συνδέσουν όλους τους ταλαντούχους νέους της Ομογένειας στη Γερμανία για να δώσουν μέσα από την ενεργή τους δράση μια άλλη πνοή στα κοινωνικά δρώμενα του Ελληνισμού της περιοχής μας.

Βέβαια, τέτοια εγχειρήματα, απαιτούν συχνά και πολλή στήριξη. Τόσο οικονομική όσο και έμπρακτη γενικότερα.

Τα μέλη του Συλλόγου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, αφού η ιδέα τους έχει ήδη αγκαλιαστεί και δημοσιευθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εκπομπές.

Σύμφωνα με αυτούς, το επόμενο βήμα είναι να πείσουν διάφορους οικονομικούς παράγοντες του απόδημου Ελληνισμού της Γερμανίας να στηρίξουν το εγχείρημά τους.

Η πόλη της Νυρεμβέργης, όπου είναι η έδρα του Συλλόγου, έχει ήδη δείξει της προθέσεις της σχετικά με τη στήριξη της νέας αυτής προσπάθειας. Ο Ελληνισμός όταν βρίσκεται ενωμένος μπροστά σε μια νέα ιδέα, μπορεί να καταφέρει πολλά.

Για να γίνουν λίγο πιο ξεκάθαροι οι σκοποί και οι στόχοι του Συλλόγου, ρωτήσαμε τον κύριο Παππά σχετικά με αυτούς.

Όπως μας είπε, οι στόχοι του Συλλόγου βασίζονται στα εξής σημεία: Καταρχάς, επιθυμούν με τις γνώσεις τους σαν νέοι επιστήμονες να βοηθήσουμε τους μαθητές και τους φοιτητές της ομογένειας να πετύχουν τους στόχους τους.

Έχοντας λάβει υπόψη ότι η ελληνική πολιτεία έχει αφήσει εδώ και δεκαετίες στη μοίρα της την τύχη της ελληνικής νεολαίας στην ομογένεια, είναι πεπεισμένοι ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ο πρώτος στόχος είναι να καταφέρουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον νέων επιστήμονων της ομογένειας, ώστε να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους μαθητές και νέους που αντιμετωπίζουν εμπόδια σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Η ιδρυτική ομάδα έχει δουλέψει σκληρά κι έχει ήδη σχεδιάσει τον τρόπο που θα βοηθήσει τη νέα γενιά μέσα από την καθοδήγηση στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Υπεύθυνος αυτής της προσπάθειας είναι ο Στράτος Μοσκοφίδης.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δωθεί στην δημιουργία εκδηλώσεων και κύκλου συζητήσεων επάνω σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα.

Ήδη υπάρχουν κάποια πλάνα για την διεξαγωγή εκδηλώσεων και διαλέξεων για τα 200 χρόνια της Επανάστασης από επιστήμονες και συγγραφείς.

Υπεύθυνος για το κομμάτι αυτό είναι ο Γιάννης Παππάς, ο οποίος δηλώνει ανοιχτός και προσωπικά σε ιδέες και προτάσεις από όλους.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η κατάσταση με την πανδημία έχει αναπροσδιορίσει τα πλάνα του Συλλόγου. Ανεξαιρέτως, όμως, αυτής, ο Σύλλογος έχει σκοπό οι δράσεις να γίνονται σε τακτική βάση, αφού με την πρώτη χαλάρωση των μέτρων θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες εκδηλώσεις.

Σημαντικό είναι να υπάρχει και στήριξη από άλλους ελληνικούς φορείς σε αυτές τις προσπάθειες. Η ιδρυτική ομάδα το γνωρίζει καλά αυτό και ήδη έχουν έρθει σε επικοινωνία με άλλους ελληνικούς φορείς της Βαυαρίας.

Μετά το πέρας των μέτρων, σκοπός τους είναι να έρθουμε σε ανταλλαγή ιδεών με διάφορους φορείς της Νυρεμβέργης και του Μονάχου. Η επικοινωνία και η σύνδεση με ελληνικούς φορείς εκτός Βαυαρίας είναι εξίσου σημαντική για αυτούς.

Παρόλο που ο Σύλλογος μετρά μόλις λίγους μήνες επίσημης λειτουργίας, η σχέση με τους Έλληνες της ομογένειας έχει ξεκινήσει να χτίζεται δυναμικά και σταθερά. Κάποιοι έχουν βοηθήσει οικονομικά και η ιδρυτική ομάδα τους ευχαριστεί θερμά.

Υπάρχουν ήδη άνθρωποι που ζήτησαν τη βοήθεια για εργασιακά και εκπαιδευτικά θέματα, με άμεση ανταπόκριση από το Σύλλογο και επιτυχής κατάληξη.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος μαθητικός διαγωνισμός, όπου συμμετείχαν Έλληνες μαθητές από περιοχές όλου του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, λόγω της κατάστασης, να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με το γερμανικό κοινό.

Ένας από τους στόχους του Συλλόγου σε αυτό το κομμάτι, είναι να υπάρξει κι ένας πιο δημιουργικός φάρος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο μέσος Γερμανός πολίτης δείχνει συνεχώς και έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η παρουσίαση του νέου αυτού Συλλόγου, τα ιδρυτικά μέλη επιθυμούν να εκφράσουν την επιθύμια τους, οι νέοι να μην σταματούν να ελπίζουν.

Ευχή τους είναι να ενωθούν μαζί τους, ώστε να δημιουργήσουν όλοι μαζί έναν βιώσιμο απόδημο ελληνισμό σε όλα τα επίπεδα.

Για την σύνταξη του αφιερώματος μας βοήθησε ο Αντιπρόεδρος του Μ. Σ. Ε. Β. κ. Γιάννης Παππάς.

Στοιχεία επικοινωνίας

Griechischer Bildungsverein in Bayern e.V.
c/o Efstratios Moskofidis
Otmarstraße 26, 90439 Nürnberg
+49 (0) 152 08533615
gbv.in.bayern@hotmail.com
www.gbv-in-bayern.com

Στράτος Μοσκοφίδης
Στράτος Μοσκοφίδης | Πρόεδρος Μ.Σ.Ε.Β
Γιάννης Παππάς
Γιάννης Παππάς | Αντιπρόεδρος Μ.Σ.Ε.Β

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.