Αφιέρωμα στην εκδήλωση “200 χρόνια ξεσηκωμός για την Ελευθερία”

200 χρόνια Ελληνική Επανάσταση – Κληρονομιά και πρόκληση για την Ευρώπη του 21ου αιώνα

Το 2021 ο Ελληνισμός γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η Επανάσταση αποτέλεσε το έναυσμα της διαδικασίας “παλιγγενεσίας” του Ελληνικού Έθνους. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των 3000 χρόνων του Ελληνισμού ξεκίνησε.

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Διασπορά, όπου ζούνε Έλληνες.

Οι ελληνικοί φορείς και σύλλογοι της περιοχής Rhein-Neckar και το Δίκτυό τους προγραμματίζουν στα πλαίσια αυτά μία “Ελληνική Εβδομάδα” από τις 20 μέχρι τις 27 Μαρτίου 2021. Το Δίκτυο ιδρύθηκε το 2019 στο Μάνχαϊμ. Δεν έχει νομική υπόσταση. Είναι μία συντονιστική ομάδα εργασίας.

Ποιος διοργανώνει την εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της Επανάστασης του 1821;

Η εκδήλωση “200 χρόνια ξεσηκωμός για την Ελευθερία” διοργανώνεται βασικά από το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων και Συλλόγων της περιοχής που ορίζεται από τη συμβολή των ποταμών Ρήνου και Νέκαρ, όπου βρίσκονται τρεις μεγάλες και σημαντικές πόλεις, η Χαϊδελβέργη, το Μάνχαϊμ και το Λουντβιγκσχάφεν.

Στην περιοχή αυτή, που συμπεριλαμβάνει εδάφη τριών κρατιδίων, της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Έσσης, κατοικούν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι και κατά προσέγγιση 10.000 Έλληνες.

Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς και με τίνος πρωτοβουλία/πώς γεννήθηκε η ιδέα για την εκδήλωση αυτή;

Η ιδέα για την εκδήλωση “200 χρόνια ξεσηκωμός για την Ελευθερία” γεννήθηκε από νωρίς, στα πλαίσια λειτουργίας του Δικτύου. Συζητώντας το 2019 για ιδέες και θέματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν το Δίκτυο που μόλις είχε ιδρυθεί ο Δρ. Δημήτριος Μπακόλας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων “Αριστοτέλης” του ελληνικού σχολείου Schwetzingen, πρότεινε να κάνουμε κάτι κοινό και μεγάλο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι η ιδέα αυτή έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή από τις 18 συλλογικότητες που εκπροσωπούνται στο Δίκτυο κι έτσι ξεκίνησε σιγά σιγά ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης έχει καταρχήν σκοπό να συσφίξει τις σχέσεις των ελληνικών φορέων στην περιοχή και να δώσει τη δυνατότητα σε μια νέα γενιά ανθρώπων να προωθήσουν καινούργιες ιδέες για την εξέλιξη της ελληνικής Ομογένειας στην περιοχή Rhein-Neckar και γιατί όχι και στη Γερμανία.

Και ένας δεύτερος στόχος είναι να αποτυπώσει ότι είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες ενταγμένοι πλήρως στη Γερμανία, στην καρδιά της Ευρώπης, που παραμένουν περήφανοι για τις ελληνικές τους ρίζες!

Είστε οι μόνοι στη Γερμανία που αναλάβατε αυτή την πρωτοβουλία;

Δεν φαντάζομαι να είμαστε οι μόνοι. Η αλήθεια όμως είναι πώς ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς τον σχεδιασμό, και επίσης ήρθαμε από τις αρχές του 2020 σε επικοινωνία με την Επιτροπή Ελλάδα 2021, της οποίας ηγείται η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

Επειδή δηλώσαμε τις εκδηλώσεις μας στη σχετική πλατφόρμα ίσως δόθηκε η αίσθηση ότι είμαστε οι μόνοι στη Γερμανία που σχεδίασαν κάτι τέτοιο.

Χωρίς να έχω κάνει κάποια αναζήτηση στο διαδίκτυο, είμαι σίγουρη ότι και σε άλλα μέρη της Γερμανίας θα γίνουν σχετικές εκδηλώσεις.

Ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας ρόλος σε αυτό το πλαίσιο;

Ανήκω στην τετραμελή διοργανωτική επιτροπή, μαζί με τον π. Γεώργιο Μπασιούδη, τον ιερέα μας στο Μάννχαϊμ και συντονιστή του Δικτύου, ο οποίος έχει αναλάβει και όλη τη γραμματειακή υποστήριξη της διοργάνωσης και επίσης με τους κυρίους, Παναγιώτη Καλαϊτζή, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μάνχαϊμ και βέβαια τον ήδη αναφερθέντα Δρ. Δημήτριο Μπακόλα.

Στο Δίκτυο έχω μία διπλή ιδιότητα: μετέχω ως πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Συλλόγου ΦΙΛΙΑ Weinheim και ως Δημοτική Σύμβουλος στο Weinheim.

Με την πρώτη μου ιδιότητα συμμετέχω στην Ομοσπονδία Γερμανοελληνικών Εταιρειών DVGG και γι’ αυτό ήταν εύκολο για μένα να επικοινωνήσω άμεσα και να κερδίσω τη θετική απάντηση της προέδρου της Ομοσπονδίας Dr. Sigrid Skarpelis – Sperk στο αίτημά μας να είναι η κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση.

Με την πολιτική μου ιδιότητα συμμετέχω και στο προεδρείο του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, γι’ αυτό και αποτελώ το σύνδεσμο επικοινωνίας με την πρόεδρο του Δικτύου Αντιδήμαρχο Solingen κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, αλλά και με τους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτειακής ηγεσίας για τον απόδημο ελληνισμό και την κ. Αγγελοπούλου, οι οποίοι μας έχουν ήδη αποστείλει μηνύματα/χαιρετισμούς σε βίντεο που θα ενσωματωθούν στην εκδήλωση.

Επίσης, είμαι αυτή που ανέλαβε την επικοινωνία με τους υπευθύνους των μουσείων Reiss-Engelhorn-Museen, όπου θα γίνει η εκδήλωση “200 χρόνια ξεσηκωμός για την Ελευθερία”, αλλά και με τον διευθυντή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Metropolregion-TV κ. Christian Gräber, μέσω του οποίου θα γίνει η απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης (για την ακρίβεια μέσω του καναλιού του στο YouTube).

εθελοντές του δικτύου ελληνικών φορέων και συλλόγων Rhein-Neckar
εθελοντές του δικτύου ελληνικών φορέων και συλλόγων Rhein-Neckar

Ποιοι θα λάβουν μέρος στη διαδικτυακή εκδήλωση και ποιο είναι το ακριβές πρόγραμμα;

Όπως ήδη σας ανέφερα η κύρια ομιλήτρια θα είναι η πρώην βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανοελληνικών Εταιρειών Δρ. Σκαρπέλης-Σπερκ.

Χάρη στο μεράκι και την προεργασία του κ. Gräber η εκδήλωση “200 χρόνια ξεσηκωμός για την Ελευθερία” θα ξεκινήσει με το μέλλον του ελληνισμού, τα παιδιά.

Μιας και δεν είναι δυνατό να έχουμε πολλά παιδιά σε φυσικό χώρο, όπως θα θέλαμε, επιλέξαμε ένα αγόρι και ένα κορίτσι για να είναι οι νοητοί συνεχιστές του χορού των παιδιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στο επίσημο βιντεοκλίπ της Επιτροπής Ελλάδα 2021, και τα οποία τράβηξε σε βίντεο ο κ. Gräber για να μας εισάγουν δυναμικά στο θέμα μας.

Θα ακολουθήσει το δικό μου καλωσόρισμα και οι πρώτοι χαιρετισμοί των επισήμων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καθορίσει την τελική σειρά παρουσίασης των χαιρετισμών γι’ αυτό θα τους αναφέρω με τυχαία σειρά.

Θα ξεκινήσω από τους χαιρετισμούς των γερμανικών αρχών, επειδή η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται καταρχήν για να γίνει γνωστή η Ιστορία μας και η σπουδαιότητα της Επετείου της Παλιγγενεσίας του Έθνους μας στη γερμανική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Winfried Kretschmann είχε εντάξει στο πρόγραμμά του την εγγραφή ενός μηνύματος.

Λόγω όμως της απότομης εξέλιξης της ασθένειας της συζύγου του από τον καρκίνο αναγκάσθηκε να ακυρώσει πάρα πολλές υποχρεώσεις και έτσι ανέθεσε στην υπουργό Επιστημών, Έρευνας και Τέχνης και βουλευτή Χαϊδελβέργης κ. Theresia Bauer τον χαιρετισμό αυτό.

Ο Δήμαρχος Μάννχαϊμ Dr. Peter Kurz μας απέστειλε ένα θαυμάσιο μήνυμα. Εξαιρετικό είναι και το μήνυμα του βουλευτή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και Εντεταλμένου της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) κ. Norbert Barthle, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να υπάρχουν και υπότιτλοι στα ελληνικά.

Την εκδήλωσή μας θα χαιρετίσει και ο νομάρχης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Rhein-Neckar κ. Stefan Dallinger.

Ανάμεσα στους χαιρετισμούς θα υπάρχουν μουσικά διαλείμματα: η κ. Άννα-Βασιλική Παναγοπούλου θα παίξει στο πιάνο αποσπάσματα έργων σχετικά με το 1821 ενός Γερμανού και ενός Έλληνα συνθέτη.

Από ελληνικής πλευράς χαιρετισμούς έχουν αποστείλει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υφυπουργός εξωτερικών υπεύθυνος για τον απόδημο ελληνισμό κ. Κώστας Βλάσσης, ο γενικός γραμματέας δημόσιας διπλωματίας και απόδημου ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, και βέβαια η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, η πρόεδρος του Ηνίοχου, του Δικτύου Αιρετών.

Ενδεχομένως να μας στείλουν μηνύματα και ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό κ. Σάββας Αναστασιάδης, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Παπαστεργίου.

200 χρόνια–Ξεσηκωμός για την Ελευθερία

Ποιες άλλες εκδηλώσεις προγραμματίζετε για την ελληνική εβδομάδα από τις 20-27 Μαρτίου;

Ο αρχικός μας προγραμματισμός μας συμπεριελάμβανε εκδηλώσεις με βάση τους τέσσερις άξονες που έχει ορίσει η Επιτροπή Ελλάδα 2021 σε διάφορες πόλεις της περιοχής μας: στο Μάνχαϊμ, στο Ludwigshafen, στο Weinheim και στη Χαϊδελβέργη.

Τις εκδηλώσεις αυτές τις αναβάλαμε την τελευταία θα έλεγα στιγμή λόγω των μέτρων καταπολέμησης του κορωνοϊού – είχαμε κάποια ελπίδα ότι στα τέλη Μαρτίου θα ήταν δυνατή η διοργάνωση εκδηλώσεων με φυσική παρουσία.

Τις είχαμε σχεδιάσει σαν μία ενότητα, σαν μία ελληνική εβδομάδα, για να δώσουμε παντού τα επίκαιρα μηνύματα της Επετείου των 200 χρόνων.

Από αυτές επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω μία, η οποία θα λάμβανε χώρα στην πόλη μου το Weinheim: επρόκειτο για μία εκδήλωση-δρώμενο με την κ. Mischi Steinbrück, με κείμενα και τραγούδια και θέμα “Οι καπετάνισσες της Ελευθερίας”.

Σα γυναίκα είναι πολύ σημαντικό για μένα να τονιστεί και η συνεισφορά των γυναικών στον Αγώνα.

Η εβδομάδα αυτή θα έκλεινε με μία μεγάλη κοινή εορτή των ελληνικών σχολείων (τμημάτων ελληνικής γλώσσας δηλαδή) της περιοχής μας σε αίθουσα χωρητικότητας 1000 ατόμων στο Ludwigshafen.

Στην εκδήλωση αυτή θα έπαιρναν μέρος και τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων μας. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με αυτές ας επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.ellas2021.de

Η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία για την Εθνική μας Εορτή στις 25 Μαρτίου ευτυχώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, μια και η ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ludwigshafen διαθέτει έναν τεράστιο και πανέμορφο ναό – στολίδι.

Για το σκοπό αυτό θα έρθει από τη Βόννη ο βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο θεοφιλέστατος κ. Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αριανζού.

Είναι αυτή αλλά και οι άλλες εκδηλώσεις ελεύθερα προσβάσιμες μέσω διαδικτύου για τον οποιονδήποτε;

Τις παραπάνω εκδηλώσεις τις αναβάλαμε επειδή θεωρούμε πώς είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με φυσική παρουσία ανθρώπων.

Στο θέμα της αναμετάδοσης της Θ. Λειτουργίας υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία, για την οποία δεν είμαι εγώ αρμόδια να μιλήσω.

Στο σημείο αυτό όμως είναι ευκαιρία να αναδείξω και μία ακόμη συνεργασία που προέκυψε στα πλαίσια διοργάνωσης των εκδηλώσεών μας: χάρη στη μεσολάβηση του κ. Μπακόλα ανέλαβε το στήσιμο και την διαχείριση της ιστοσελίδας μας ο κ. Γρηγόρης Πηλίδης, μέλος των ΑΧΕΠΑ Wiesbaden.

Οι ΑΧΕΠΑ Wiesbaden και οι ΑΧΕΠΑ Φρανκφούρτης θα πραγματοποιήσουν δύο εκδηλώσεις που θα είναι προσβάσιμες διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

** Στα Social Media και στην ιστοσελίδα του GRland.info, επίσης, μπορείτε να δείτε ζωντανά τις εκδηλώσεις

Τι πιστεύετε πως εκφράζει και αντιπροσωπεύει αυτή η εκδήλωση για την Ελλάδα, τόσο του παρελθόντος όσο και την Ευρώπη του 21ου αιώνα;

Η εκδήλωση “200 χρόνια ξεσηκωμός για την Ελευθερία” θέλει από τη μία πλευρά να αναδείξει το δυναμισμό του ελληνικού στοιχείου και της ενεργής παρουσίας του στη Γερμανία.

Οι Έλληνες ομογενείς αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης Γερμανίας, της σύγχρονης Ευρώπης. Είναι πλήρως ενταγμένοι και συνεισφέρουν πολλά στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν ξεχνούν όμως τις ρίζες τους και την ιστορία τους. Οι δεσμοί τους με την πατρίδα των προγόνων τους είναι πολύ δυνατοί και λόγω της σχετικής εγγύτητας των δύο χωρών – σε ευρωπαϊκή προοπτική αποτελούν απλώς δύο επαρχίες της Ενωμένης Ευρώπης – είναι και οι ανταλλαγές, τόσο οι οικονομικές όσο και κυρίως οι πολιτιστικές και του ανθρωπίνου δυναμικού πολλές και καρποφόρες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, διότι αφορά και τη νεολαία μας. Είμαι σίγουρη πώς η κ. Σκαρπέλης-Σπερκ στην ομιλία της θα αναφερθεί σ’ ένα πρότζεκτ το οποίο προώθησε η ίδια ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανοελληνικών Εταιρειών DVGG και στο οποίο αφιέρωσε άπειρο χρόνο και ενέργεια και αφορά τη νεολαία: είναι το Ελληνο-Γερμανικό Γραφείο Νεολαίας, στα γερμανικά Deutsch-Griechisches Jugendwerk, το οποίο ιδρύθηκε πριν από μόλις δυόμιση χρόνια με επίσημη διμερή συμφωνία των δύο κρατών και το οποίο έχει ως στόχο να ανοίξει ορίζοντες γνωριμίας, αλληλεπίδρασης, συμφιλίωσης και κοινού οραματισμού των νέων των δύο χωρών.

Ένας από τους άμεσους στόχους του Γραφείου αυτού είναι μία κοινή επίσκεψη νέων των δύο χωρών στην Καισαριανή, σ’ έναν τόπο που μπορεί να γίνει αφορμή καταλλαγής και οικοδόμησης ενός ειρηνικού παρόντος και μέλλοντος.

Αυτό το πρότζεκτ έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα πρότζεκτ της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στα γερμανικά Deutsch-Griechische Versammlung, η οποία έχει ως στόχο τη συνεργασία κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών.

Η δημοσιότητα που θα λάβουν όλα αυτά καταρχήν μέσα από το αφιέρωμα του GRland.info, για το οποίο σας είμαστε πάρα πολύ ευγνώμονες αγαπητέ κ. Σκριτλή, αλλά και από τη δική μας εκδήλωση, η οποία θα είναι διαθέσιμη και ως βίντεο στη συνέχεια, θέλω να πιστεύω πώς θα δώσει μία σπουδαία ώθηση στις σχετικές ζυμώσεις για το κοινό μας μέλλον στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Θεωρείτε πως η Ελλάδα και η ομογένεια θα μπορούσαν να οργανώνουν συχνότερα και ευρύτερα αντίστοιχα project για την προώθηση του Ελληνισμού στο εξωτερικό;

Η αναγκαστική στροφή της διοργανωτικής επιτροπής του Δικτύου των Ελληνικών Φορέων και Συλλόγων Rhein-Neckar στη διαδικτυακή μορφή πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης ανέδειξε ένα τεράστιο δυναμικό, το οποίο ανοίγεται μπροστά μας, ακριβώς λόγω της σταδιακής εξοικείωσης όλων μας με τη χρήση διαδικτυακών προγραμμάτων και μέσων.

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση της Ομογένειας απ’ όλη τη Γερμανία στην πρωτοβουλία μας δείχνει πώς η Ομογένεια διψάει για τέτοιου είδους υψηλής ποιότητας εκδηλώσεων με πολλές συνεργασίες με την τοπική κοινωνία.

Αντίστοιχα, μεγάλο ενδιαφέρον διαπιστώνουμε και από Γερμανούς φίλους, στους οποίους έχουμε στείλει τη διαδικτυακή πρόσκληση παρακολούθησης της εκδήλωσης.

Ελπίζουμε να βρεθούν οι άνθρωποι που θα έχουν το χρόνο, το Know-how και τις διασυνδέσεις και κυρίως το μεράκι για το συντονισμό και τη διοργάνωση παρομοίων πρότζεκτ στο μέλλον.

Και τέλος, ποια τα δικά σας αισθήματα για την Ελλάδα μας και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες της Ομογένειας αλλά και στη χώρα μας

Τα δικά μου αισθήματα για την Ελλάδα μας είναι πώς είναι μία χώρα που εκσυγχρονίζεται σιγά σιγά και με το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της αναζητά λύσεις και προοπτικές σ’ όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στον ιστορικό χρόνο, γι’ αυτό και είναι τόσο γοητευτική για τους Γερμανούς συμπολίτες μας.

Θα έλεγα πώς οι Έλληνες είμαστε μερικές φορές τελειομανείς και αυστηροί με τον εαυτό μας, γι’ αυτό και δεν συνειδητοποιούμε τις τεράστιες προόδους που έχουν γίνει στον τόπο μας τα τελευταία 200 χρόνια.

Οι Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ως την ημέρα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μας.

Τιμούμε την διακοσιοστή αυτή επέτειο με περηφάνεια για το θάρρος και σεβασμό για την αποφασιστικότητα των γυναικών και των ανδρών, οι οποίοι με τεράστιες προσωπικές θυσίες άνοιξαν το δρόμο για να απολαμβάνουμε εμείς τα ελεύθερα δημοκρατικά μας δικαιώματα, που τόσο αυτονόητα μας φαίνονται.

“H διατήρηση όμως και το μέλλον των δικαιωμάτων αυτών είναι κοινή ευθύνη όλων μας”, όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος ΜΑ Δρ. Kurz.

Και συνεχίζει με κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχασθεί: “Οι ανοιχτές ευρωπαϊκές κοινωνίες διαμορφώνονται ανάλογα με το ποσοστό στο οποίο ενσαρκώνουμε καθημερινά τις αξίες της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και της Ισότητας.

Οι ανοιχτές κοινωνίες χρειάζονται ενεργούς πολίτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες και να ενισχύσουν μία Κοινότητα αλληλεγγύης.

Οι ανοιχτές κοινωνίες χρειάζονται αφορμές και τόπους συλλογικής μνήμης με στόχο την αυτοεπιβεβαίωση και την ενθάρρυνση. Η 25η Μαρτίου είναι μία τέτοια ημέρα”.

Κα. Στέλλα Κιργιανέ – Εφραιμίδου σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Χορηγός επικοινωνίας: www.GRland.info

Στέλλα Κιργιανέ – Εφραιμίδου
Στέλλα Κιργιανέ – Εφραιμίδου

Δείτε επίσης:

Δελτίο Τύπου: 200 χρόνια – Ξεσηκωμός για την Ελευθερία

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.