Αυξάνεται το ραδιοτηλεοπτικό τέλος στη Γερμανία

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε τέρμα στη διαμάχη σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό τέλος: Το τέλος μπορεί να αυξηθεί κατά 86 λεπτά. Ο Γενικός Διευθυντής του BR Wildermuth μίλησε για ένα ισχυρό μήνυμα για την ελευθερία της ραδιοτηλεόρασης.

Επισήμως, επρόκειτο για περίπου 86 λεπτά. Αυτό είναι το ποσό κατά το οποίο μπορεί να αυξηθεί το ραδιοτηλεοπτικό τέλος. Ανέρχεται τώρα σε 18,36 ευρώ, αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου.

Αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε την απόφαση που δημοσιεύθηκε τώρα.

Στην πραγματικότητα, όμως, διακυβεύονταν πολύ περισσότερα: η διασφάλιση της ελευθερίας των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Και οι συνταγματικοί δικαστές δηλώνουν σαφώς ότι το κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ παραβίασε την ελευθερία της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, καθώς δεν ενέκρινε τη Συνθήκη τροποποίησης των μέσων ενημέρωσης τον Δεκέμβριο του 2020. Ήταν το μόνο ομοσπονδιακό κρατίδιο που το έκανε αυτό.

Πολύπλοκη διαδικασία

Προκειμένου να εκτιμηθούν σωστά οι επιπτώσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την πολύπλοκη διαδικασία. Το ύψος του ραδιοτηλεοπτικού τέλους δεν καθορίζεται από τους πολιτικούς. Αντίθετα, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς δηλώνουν τις οικονομικές τους ανάγκες προκειμένου να εκπληρώσουν τη νόμιμη αποστολή τους.

Οι ανάγκες αυτές επανεξετάζονται από την Ανεξάρτητη Επιτροπή για τον Καθορισμό των Δημοσιονομικών Απαιτήσεων (KEF) και συνήθως προσαρμόζονται προς τα κάτω.

Συγκεκριμένα, η KEF είχε μειώσει κατά το ήμισυ περίπου τις πρόσθετες ανάγκες των ραδιοτηλεοπτικών φορέων για την περίοδο από το 2021 έως το 2024, από τρία σε 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη βάση, τα ομόσπονδα κρατίδια αποφασίζουν σε ένα τρίτο στάδιο για το προτεινόμενο ποσό της συνεισφοράς.

Περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής των ομόσπονδων κρατιδίων

Στο παρελθόν, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα ομόσπονδα κρατίδια δεν επιτρέπεται να κάνουν περικοπές στην απόφαση αυτή επειδή, για παράδειγμα, δεν είναι ικανοποιημένα από το πρόγραμμα των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προγραμματική κυριαρχία του ARD, του ZDF και του Deutschlandradio προστατεύεται από την ραδιοτηλεοπτική ελευθερία.

Στην παρούσα απόφαση, οι συνταγματικοί δικαστές υπογραμμίζουν επίσης αυτό το σημείο και γράφουν ότι “ως λόγος απόκλισης (…) επί του παρόντος, για παράδειγμα (…) λαμβάνεται υπόψη η εύλογη επιβάρυνση των συνδρομητών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών”.

Εύλογη επιβάρυνση των συνδρομητών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρονται “επαληθεύσιμοι λόγοι” για αυτό. Κάτι που η Σαξονία-Άνχαλτ δεν έκανε. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο, πολιτικοί του τότε συνασπισμού των CDU, SPD και Πρασίνων είχαν επανειλημμένα δηλώσει δημόσια ότι δεν μπορεί να αναμένεται από τους πολίτες να πληρώσουν αύξηση των εισφορών λόγω των οικονομικών επιβαρύνσεων της πανδημίας.

Ωστόσο, κανένα άλλο ομόσπονδο κρατίδιο δεν χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα – αντίθετα, όλα τα άλλα 15 κρατίδια είχαν ήδη συμφωνήσει με την κρατική συνθήκη.

Οι συνταγματικοί δικαστές δήλωσαν ότι η Σαξονία-Άνχαλτ είχε “καθήκον να ενεργήσει” σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ελευθερία της ραδιοτηλεόρασης, ώστε να διασφαλίσει ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας χρηματοδοτείται σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση

Οι εκπρόσωποι του ARD και του ZDF χαιρετίζουν την απόφαση της Καρλσρούης. Η γενική διευθύντρια της Bayerischer Rundfunk, Katja Wildermuth, θεωρεί ότι πρόκειται για “ένα ισχυρό μήνυμα για την ελευθερία της ραδιοτηλεόρασης”, το οποίο δίνει επίσης στο BR την απαραίτητη ασφάλεια σχεδιασμού.

Η τελευταία φορά που αυξήθηκε το ραδιοτηλεοπτικό τέλος ήταν πριν από δώδεκα χρόνια – εν τω μεταξύ μειώθηκε στα 17,50 ευρώ. Αυτό προκάλεσε οικονομικές δυσκολίες στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, αποκλειστικά λόγω της αύξησης του κόστους που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος του ARD Tom Buhrow θεωρεί επίσης την απόφαση θετική και τονίζει ότι το ARD θα συνεχίσει να λειτουργεί οικονομικά και θα παραμείνει σε μια μεταρρυθμιστική πορεία συνολικά, “οικονομικά, από άποψη περιεχομένου και τεχνολογικά”.

Κριτική ωστόσο προέρχεται από το AfD. Ο Tino Chrupalla θεωρεί την απόφαση “αντιδημοκρατική”, διότι υπονομεύει τη συναπόφαση των ομόσπονδων κρατιδίων στον καθορισμό των εισφορών.

Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Reiner Haseloff βλέπει ένα πρόβλημα στη διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία απαιτεί τη συναίνεση όλων των ομόσπονδων κρατιδίων.

Στην πραγματικότητα, οι συνταγματικοί δικαστές ασκούν κριτική σε αυτή την περίπλοκη διαδικασία έγκρισης. Η αλλαγή αυτής της διαδικασίας, ωστόσο, είναι έργο της πολιτικής.

Υπάρχουν προτάσεις, για παράδειγμα, για τη σύνδεση του ραδιοτηλεοπτικού τέλους με έναν δείκτη, έτσι ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα στις αυξήσεις του κόστους των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, χωρίς να απαιτείται η έγκριση 16 κρατικών κοινοβουλίων κάθε τέσσερα χρόνια.

Η Καρλσρούη τονίζει τη σημασία της ισορροπημένης πληροφόρησης

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί μέρος μιας σειράς άλλων σχετικών αποφάσεων. Από το 1961 έως το 2018, οι δικαστές της Καρλσρούης έδιναν πάντοτε ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ραδιοτηλεόρασης ως εγγυητή της δημοκρατίας.

Στην τελευταία απόφαση, τονίζουν επίσης ότι η σημασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αυξάνεται. Σε καιρούς “πολύπλοκου όγκου πληροφοριών”, “μονόπλευρων αναπαραστάσεων” και “ψευδών ειδήσεων”, το καθήκον της προσεκτικής έρευνας των πληροφοριών, της διαχωρισμού γεγονότων και απόψεων έχει ιδιαίτερη σημασία.

Καμία αναδρομική αύξηση από την πρώτη Ιανουαρίου

Ως αποτέλεσμα της απόφασης της Καρλσρούης, το τέλος θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση άνω του μισού έτους. Το δικαστήριο απέφυγε την αναδρομική αύξηση από την 1η Ιανουαρίου, αλλά διατύπωσε την προοπτική πιθανής αποζημίωσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Ωστόσο, είναι καθήκον της KEF να καθορίσει το ποσό της αποζημίωσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.