Αυξάνονται οι τιμές των νέων ακινήτων στο Μόναχο

Οι άνθρωποι θα μετακομίσουν στην ύπαιθρο, θα εργάζονται από το σπίτι, θα παραγγέλνουν τα αγαθά τους μόνο μέσω του διαδικτύου. Διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα θα μείνουν κενά.

Και αυτό θα έχει συνέπειες στις τιμές των ακινήτων. Απώλεια αξίας – φοβήθηκαν ορισμένοι ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστές, από την άλλη πλευρά, ήλπιζαν επιτέλους σε προσιτές τιμές. Αλλά οι φόβοι παρέμειναν αβάσιμοι, οι ελπίδες διαψεύστηκαν.

Διότι ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κτίρια κατοικιών, εμπορικά κτίρια ή κτίρια γραφείων – οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά την πανδημία. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της αγοράς ακινήτων για το 2020, η οποία συντάχθηκε από την επιτροπή της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει όλα τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων του Μονάχου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμπειρογνώμονες ακινήτων, φορολογικούς εκπροσώπους, κατασκευαστές και μεσίτες.

Η πανδημία δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κτηματομεσιτικές δραστηριότητες του Μονάχου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η δημοτική υπάλληλος Kristina Frank κατά την παρουσίαση της έκθεσης. Ομολογουμένως, το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνήφθησαν λιγότερες συμβάσεις.

Αλλά αυτό πιθανόν να οφειλόταν περισσότερο στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του lockdown λίγοι συμβολαιογράφοι έδιναν προσωπικά ραντεβού. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναπληρώθηκαν σχεδόν όλα τα ραντεβού των συμβολαίων, έτσι ώστε το 2020 να γίνουν πωλήσεις σχεδόν όσο και τα προηγούμενα έτη.

Συνολικά, το 2020 στην αγορά ακινήτων του Μονάχου διακινήθηκαν σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και αυτό είναι περίπου 18% λιγότερο από ό,τι το 2019, το τρέχον έτος ήταν εξαιρετικό και επομένως είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις, περιέγραψε ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Albert Fittkau. Για παράδειγμα, το 2019 επενδυτές αγόρασαν το Tucherpark στον Αγγλικό Κήπο για 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλλά παρόλο που δεν υπήρξαν συμφωνίες σε αυτές τις διαστάσεις το 2020, οι τιμές αυξήθηκαν. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η γη γίνεται όλο και πιο ακριβή. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι τιμές των οικιστικών οικοπέδων τετραπλασιάστηκαν. Μόνο για την έκταση στην οποία θα μπορούσε να χτιστεί μια μονοκατοικία, οι εργολάβοι πληρώνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Αλλά ακόμα κανένα τούβλο δεν έχει μετακινηθεί, κανένας λάκκος δεν έχει σκαφτεί, κανένας οικοδόμος δεν έχει πληρωθεί. Για μια νέα, ολοκληρωμένη μονοκατοικία πρέπει να υπολογίζει κανείς σχεδόν τη διπλάσια τιμή του ακινήτου. Ποιος μπορεί να το αντέξει αυτό οικονομικά;

Αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν έναν τόσο πολυτελή τρόπο ζωής έπρεπε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δημιουργήσουν ακίνητα στο Μόναχο. Από το 2010, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για τα νέα διαμερίσματα έχει διπλασιαστεί: Τώρα ανέρχεται σε περίπου 8.800 ευρώ. Κατά μέσο όρο, πληρώνει κανείς 730.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων στο Μόναχο.

Ακόμα και οι τιμές των επαγγελματικών χώρων αυξήθηκαν – αν και πολλοί ειδικοί σε θέματα ακινήτων υποπτεύονταν ότι η τάση προς την τηλεργασία θα έβαζε φρένο στην αγορά αυτή. Παρά την πανδημία, οι εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν περίπου 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για εμπορικούς χώρους υψηλότερης ποιότητας – ποσό ρεκόρ.

Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα – έως και κατά 150%, δήλωσε ο Frank. Αλλά και στο κέντρο της πόλης, στην Kaufingerstraße, τα οικόπεδα παραμένουν ακριβά. Ένα τετραγωνικό μέτρο εδώ κοστίζει περίπου 165.000 ευρώ, δήλωσε ο Fittkau. Και τουλάχιστον οι αγοραστές θα συνεχίσουν να αναζητούν ακίνητα εκεί.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.