Αυξήσεις «φωτιά» στα ενοίκια σε όλη τη Γερμανία

Μετά από μια περίοδο μέτριας αύξησης, τα ενοίκια αυξάνονται και πάλι αισθητά στη Γερμανία.

Η τάση αύξησης των ενοικίων υπερβαίνει τα όρια των μεγάλων γερμανικών πόλεων και εξαπλώνεται σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν πιο προσιτές.

Αυτά είναι τα ομόσπονδα κρατίδια και οι πόλεις που επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Το κόστος ενοικίασης αυξάνεται στη Γερμανία

Το κόστος ενοικίασης στη Γερμανία αυξάνεται πλέον εκθετικά, με τις αυξήσεις να φτάνουν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών που εδρεύει στην Κολωνία, το τρίτο τρίμηνο του 2022 το κόστος ενοικίασης στη Γερμανία σκαρφάλωσε κατά 5,8% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021.

Η αύξηση κατά 5,8 τοις εκατό είναι υψηλότερη από κάθε μέσο όρο τρίτου τριμήνου των τελευταίων τριών ετών.

Σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας η άνοδος ήταν πάνω από τη μέση τάση. Η εκτίμηση βασίζεται σε σύγκριση 1,5 εκατομμυρίων αγγελιών ενοικίασης σε κορυφαίους ιστότοπους για τη στέγαση.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία βλέπει σημαντικές αυξήσεις στα ενοίκια

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, οι ιδιοκτήτες χρεώνουν υψηλότερα ενοίκια ενώ η ζήτηση για ενοικιαζόμενες κατοικίες παραμένει υψηλή στη Γερμανία.

Στο ομόσπονδο κρατίδιο Mecklenburg-Vorpommern, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής, οι ενοικιαστές έχουν πληγεί ιδιαίτερα, καθώς αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα, 10,3%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθούν το Βρανδεμβούργο και το Σάαρλαντ, με αύξηση 9,1% και 7,9% αντίστοιχα.

Μεταξύ των γερμανικών πόλεων, το Βερολίνο σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021, ένα τεράστιο ποσοστό 8,3%.

Στη Λειψία, μια πόλη που δέχεται πολλούς νεοεισερχόμενους οι οποίοι αισθάνονται εξαιρετικά επιβαρυμένοι από την απλησίαστη και άκρως ανταγωνιστική αγορά ενοικίων στο Βερολίνο, τα ζητούμενα ενοίκια είχαν αύξηση 7,8 τοις εκατό.

Οι τιμές στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο, που θεωρούνται ήδη ακριβές γερμανικές πόλεις, αυξήθηκαν κατά 1,4 και 3,5 τοις εκατό αντίστοιχα, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο που εδρεύει στην Κολωνία, η αυξανόμενη δυσπρόσιτη τιμή της κατοικίας και η αύξηση των ενοικίων είναι επίσης προϊόν της ακύρωσης κατασκευαστικών έργων λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής.

Ο ερευνητής Felix Leiss δήλωσε στην Tagesschau: “Τα επιτόκια και οι λιγότερες δυνατότητες επιδότησης επιβαρύνουν τις νέες επιχειρήσεις και έχουν οδηγήσει σε εμφανώς υψηλό αριθμό ακυρώσεων”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.