Γερμανία: Αύξηση φορολογίας και μισθολογικές απώλειες λόγω πληθωρισμού

Η εκτόξευση του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 7% το 2022 προβληματίζει την Bundesbank η οποία εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα πλήξουν όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ενώ το κράτος μπορεί να ωφελείται από τον υψηλό πληθωρισμό, οι φορολογούμενοι υποφέρουν. Και αυτό οφείλεται στη λεγόμενη “ψυχρή εξέλιξη”.

Γερμανία: Το μέρος όπου το ενοίκιο δεν έχει αυξηθεί εδώ και 500 χρόνια

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το κράτος επωφελείται από την αύξηση των φόρων σε μια αύξηση μισθού, ο πληθωρισμός και οι υψηλότεροι φόροι εξουδετερώνουν το κέρδος για τον εργαζόμενο.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο μεγάλος συνασπισμός αντιστάθμιζε πάντα αυτό το πληθωριστικό αποτέλεσμα με διορθώσεις στο φορολογικό σύστημα. Αλλά εκείνη την εποχή, η αύξηση των τιμών ήταν χαμηλή και η αποζημίωση για το δημόσιο ταμείο ήταν αντίστοιχα ευνοϊκή.

Τώρα, όμως, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι αποζημιώσεις αντίστοιχα ακριβές, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η πλήρης μείωση της “ψυχρής εξέλιξης” θα κόστιζε στο Δημόσιο 15 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος. Το IW υποθέτει ότι ο πληθωρισμός θα είναι 7,2% για το τρέχον έτος.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αντιμετώπιζε σημαντική απώλεια εσόδων αν έπρεπε να αντισταθμίσει την “ψυχρή εξέλιξη”.

Εάν όμως οι πολιτικοί δεν αντισταθμίσουν αυτό το γεγονός, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ήδη υποφέρουν από τον πληθωρισμό, θα πρέπει να επωμιστούν ένα υψηλό πρόσθετο βάρος, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του IW.

Μεγαλύτερη φορολογία για τους μέσους μισθωτούς

Ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει 213 ευρώ περισσότερα ετησίως στην εφορία, για έναν άγαμο με εισόδημα 40.000 ευρώ θα είναι 301 ευρώ, για έναν άγαμο με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ 486 ευρώ. Από ένα εισόδημα 80.000 ευρώ, η επιβάρυνση της ψυχρής εξέλιξης ανέρχεται σε 672 ευρώ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) θεωρεί άδικες τις “κρυφές φορολογικές αυξήσεις” που σχετίζονται με τον πληθωρισμό και είναι αποφασισμένος να τις αντισταθμίσει – αν και θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα έσοδα για τον στόχο του να τηρήσει και πάλι το φρένο χρέους το επόμενο έτος.

Το φθινόπωρο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών θέλει να υποβάλει πρόταση για μείωση της “ψυχρής προόδου” μετά την παρουσίαση της νέας έκθεσης προόδου, στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά τη μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού.

Ο οικονομολόγος του IW, Martin Beznoska λέει ότι το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει μια αντιστάθμιση της “ψυχρής εξέλιξης” “χωρίς αυξήσεις φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Τα έσοδα του κράτους από τον φόρο εισοδήματος θα αυξηθούν υπερβολικά ήδη κατά το τρέχον έτος λόγω του φαινομένου της ψυχρής εξέλιξης”.

Έτσι, σύμφωνα με τη φορολογική εκτίμηση του Μαΐου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αναμένει πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

SPD και Πράσινοι προτιμούν τα επιδόματα

Ωστόσο, σε αντίθεση με το FDP, το SPD και οι Πράσινοι δεν πιστεύουν πολύ στην πλήρη κατάργηση της “ψυχρής προόδου”. Αντί να μειώσουν τους φόρους, και τα δύο κόμματα προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για άμεσες μεταβιβάσεις στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου ανακούφισης.

Επιπλέον, τα υψηλότερα εισοδήματα θα ωφεληθούν περισσότερο από τη μείωση της ψυχρής προόδου από ό,τι τα χαμηλότερα εισοδήματα, επειδή πληρώνουν περισσότερους φόρους.

“Αυτό θα ήταν κοινωνικά άδικο και επίσης δαπανηρό για τον προϋπολογισμό”, λέει ο πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων για τον προϋπολογισμό Sven-Christian Kindler.

Εθνική συστράτευση για επίτευξη ενεργειακής επάρκειας στη Γερμανία

Αντί να αντισταθμίσουν πλήρως την ψυχρή εξέλιξη, το SPD και οι Πράσινοι υποστηρίζουν μια μερική μείωση, αν υπάρχει, ή απαιτούν η ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα να αντιχρηματοδοτείται από υψηλότερους φόρους για τα υψηλότερα εισοδήματα. “Αυτό θα ήταν ουδέτερο και δίκαιο”, λέει ο Kindler.

Ο Λίντερ, ωστόσο, αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις. Έβαλε τους δημόσιους υπαλλήλους του στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσουν πόσο θα έπρεπε να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για να χρηματοδοτηθεί η ελάφρυνση των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων με ουδέτερο τρόπο, για παράδειγμα με την ισοπέδωση της διόγκωσης της μεσαίας τάξης.

Το αποτέλεσμα: από ένα φορολογητέο ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα πρέπει να αυξηθεί από το σημερινό 42% στο 57,4%. Αυτό θα ήταν περισσότερο από ό,τι επί Χέλμουτ Κολ, όταν το ποσοστό ήταν 53%.

Κατά 10.000 ευρώ περισσότερος ο φόρος

Το IW υπολόγισε τι θα σήμαινε μια τόσο μεγάλη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα ανώτερα εισοδήματα. Ένα άτομο που κερδίζει 100.000 ευρώ ετησίως θα πρέπει να πληρώνει 1634 ευρώ περισσότερους φόρους ετησίως. Όποιος κερδίζει 150.000 ευρώ ετησίως θα πρέπει να πληρώσει 9334 ευρώ περισσότερα στο δημόσιο ταμείο.

O ερευνητής του IW, Beznoska προειδοποιεί ότι οι υψηλοί αυτοί φορολογικοί συντελεστές “λειτουργούν αποτρεπτικά όσον αφορά την προσέλκυση διεθνών εξειδικευμένων εργαζομένων και επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις ατομικές επιχειρήσεις και τις προσωπικές εταιρείες όσον αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων”.

Οι προσωπικές εταιρείες, για παράδειγμα, πληρώνουν φόρο εισοδήματος όπως κάθε κανονικός εργαζόμενος. Θα πρέπει επίσης να επωμιστούν το πρόσθετο βάρος.

“Μια τέτοια αύξηση της φορολογίας μειώνει την ελκυστικότητα του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων και μειώνει την επειγόντως αναγκαία αναπτυξιακή δυναμική μετά τα χρόνια της κρίσης”, δήλωσε ο Beznoska.

Ακόμη και αν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής δεν αυξηθεί τελικά στο 57%, οι υπολογισμοί δείχνουν ένα πράγμα: μια απλή αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή δύσκολα μπορεί να αντιχρηματοδοτήσει την ελάφρυνση των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.