Έρχεται αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής, υπάρχουν κάποια καλά νέα – τουλάχιστον για τους περίπου 21 εκατομμύρια συνταξιούχους που ζουν στη Γερμανία – καθώς οι συντάξεις πρόκειται να αυξηθούν και πάλι τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση, οι νόμιμες συντάξεις γήρατος πρόκειται να αυξηθούν κατά περίπου 3,5% στη Δυτική Γερμανία και κατά περίπου 4,5% στην Ανατολική Γερμανία τον ερχόμενο Ιούλιο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το προσχέδιο της έκθεσης συνταξιοδοτικής ασφάλισης του 2022, το οποίο έχει στα χέρια της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι τώρα διαθέσιμα, οι συνταξιούχοι μπορούν να αναμένουν και πάλι μια αξιοσημείωτη αύξηση των συντάξεων το καλοκαίρι”, δήλωσε στην εφημερίδα ο υπουργός Απασχόλησης Hubertus Heil.

Για μια σύνταξη 1.000 ευρώ, η αναμενόμενη αύξηση συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι θα λάβουν 35 ευρώ περισσότερα στα δυτικά και 42 ευρώ περισσότερα στα ανατολικά.

Οι συντάξεις αναμένεται να ανέβουν συνολικά κατά σχεδόν 43% μέχρι το 2036, κάτι που αντιστοιχεί σε μέσο ρυθμό αύξησης 2,6% ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, η εκτίμηση για το 2023 είναι μικρότερη από την αύξηση που έλαβαν οι συνταξιούχοι φέτος τον Ιούλιο, όταν οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 5,35% στα δυτικά και κατά 6,12% στα ανατολικά.

Πίσω στο 2021, η πανδημία εξακολουθούσε να έχει αντίκτυπο, οπότε δεν υπήρξε καμία αύξηση στα δυτικά και μόνο 0,72% αύξηση στα ανατολικά.

Οι υπολογισμοί για την περίοδο έως το 2027 γίνονται με βάση τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης από τις 12 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους προσωρινούς υπολογισμούς, το ποσοστό εισφορών στο σύστημα υποχρεωτικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης θα πρέπει να παραμείνει στην τρέχουσα τιμή του 18,6% μέχρι το 2026.

Ο Heil δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι, σε αντίθεση με πολλές προβλέψεις, κατάφεραν να διατηρήσουν το ποσοστό εισφορών σταθερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.

Αυτό ήταν ένα καλό νέο στην τρέχουσα κρίση του κόστους ζωής, είπε, καθώς σημαίνει ότι “οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι το ποσοστό εισφορών δεν θα αυξηθεί”.

Η έκθεση για την ασφάλιση των συντάξεων του 2022 πρόκειται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.