Αύξηση τιμών: Ινστιτούτο δεν βλέπει τέλος στον πληθωρισμό

Το Ινστιτούτο Ifo, με έδρα το Μόναχο, αναμένει περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές και το κύμα του πληθωρισμού δεν λέει να κοπάσει.

Ένας Αυστριακός οικονομολόγος αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στην ευημερία των Γερμανών από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, οι τιμές στη Γερμανία θα συνεχίσουν να αυξάνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς τους επόμενους μήνες και οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για υψηλότερες δαπάνες μακροπρόθεσμα.

Η μηνιαία επιχειρηματική έρευνα του Ινστιτούτου αποκάλυψε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες αυξήθηκε πρόσφατα ακόμη περισσότερο.

Οι προσδοκίες για τις τιμές της οικονομίας στο σύνολό της αυξήθηκαν στις 53,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 48,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Οι έμποροι τροφίμων στη Γερμανία θέλουν να αυξήσουν τις τιμές σε όλους τους τομείς

Σύμφωνα με την έρευνα του Ifo, ο απόλυτος πρωτοπόρος όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις των τιμών είναι το εμπόριο τροφίμων. Εδώ το ποσοστό των εταιρειών που θέλουν να αυξήσουν τις τιμές είναι 100 μονάδες – τον Αύγουστο η τιμή ήταν ακόμα 96,9.

Τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλύτερα για τους καταναλωτές ούτε σε άλλους τομείς του λιανικού εμπορίου.

Αύξηση των τιμών αναμένεται κυρίως στα φαρμακεία (92,3 μονάδες), στα φυτά και είδη για κατοικίδια (89,6 μονάδες) και στα παιχνίδια (89 μονάδες).

Στη βιομηχανία, οι κατασκευαστές ένδυσης προηγούνται κατά πολύ (83,5). Τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά στη γαστρονομία (87,4).

Το κόστος προμηθειών και ενέργειας ως κινητήριες δυνάμεις των τιμών

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, οι εταιρείες όλων των τομέων αγωνίζονται σήμερα με το υψηλό κόστος προμηθειών και ενέργειας – μέρος του οποίου μετακυλύουν στους καταναλωτές με τη μορφή αυξήσεων των τιμών.

Ένας άλλος παράγοντας είναι πιθανό να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο.

Μια έρευνα του Ifo που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου έδειξε ότι ένα 30% των επιχειρήσεων επηρεάζεται άμεσα από αυτό, επειδή σήμερα πληρώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις λιγότερο από δώδεκα ευρώ την ώρα.

“Το κύμα του πληθωρισμού στη Γερμανία δεν υποχωρεί”

“Δυστυχώς, το κύμα του πληθωρισμού είναι επομένως απίθανο να υποχωρήσει ακόμη”, εξήγησε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών του Ifo, Timo Wollmershäuser, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να διευκολυνθεί, ιδίως όσον αφορά το ενεργειακό κόστος. Ειδικά για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, “υπάρχουν ακόμη πολλά στον αγωγό τιμών”.

Προειδοποίηση για μόνιμη απώλεια της ευημερίας στη Γερμανία

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών είχαν δηλώσει στην κοινή φθινοπωρινή έκθεσή τους ότι οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε “μόνιμη απώλεια ευημερίας” στη Γερμανία. Κατά το τρέχον έτος, η οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται κατά 1,4%, αλλά το 2023 θα διολισθήσει σε ύφεση, συνοδευόμενη από υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι πιθανό να φθάσει το 8,8% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος – πολλά ιδιωτικά νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας μόνο το επόμενο έτος.

Φέτος, οι οικονομολόγοι αναμένουν πληθωρισμό 8,4%. Το 2024, το όριο του 2% θα επιτευχθεί “σταδιακά και πάλι”.

Ο οικονομολόγος αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στη Γερμανία

Ο Αυστριακός οικονομολόγος Gabriel Felbermayr, ωστόσο, αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στην ευημερία στη Γερμανία από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Το εργατικό εισόδημα των Γερμανών δεν θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2022, όπως υποθέτουν τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών, δήλωσε ο Felbermayr στην εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”.

Σύμφωνα με τη δική του έρευνα, ο οικονομολόγος αναμένει ότι η αγοραστική δύναμη των Γερμανών θα μειωθεί κατά περίπου 1,3% φέτος.

Ο λόγος για τη διαφορετική εκτίμηση του Felbermayr είναι ότι οι υψηλές τιμές εισαγωγής για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, για παράδειγμα, δεν θα λαμβάνονταν υπόψη κατά τον υπολογισμό του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και, συνεπώς, του συνολικού οικονομικού εισοδήματος.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.