Η Bundetag εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία για έξι εκατομμύρια εργαζόμενους: η Bundestag ενέκρινε σήμερα την αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού (ημερομηνία έναρξης ισχύος: 1η Οκτωβρίου) από 9,82 ευρώ σήμερα σε 12 ευρώ.

Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό του υπουργού Εργασίας Hubertus Heil ψηφίστηκε με τις ψήφους του συνασπισμού της κυβέρνησης και του Κόμματος της Αριστεράς. Οι βουλευτές της Ένωσης και το AfD απείχαν.

κατώτατου μισθού στη Γερμανία
Η μεγαλύτερη αύξηση κατώτατου μισθών που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία | by Zurijeta

Κανονικά, η επιτροπή κατώτατου μισθού που αποτελείται από συνδικάτα και εργοδότες αποφασίζει για τις αυξήσεις. Μέχρι στιγμής, το κατώτατο όριο των μισθών ακολουθούσε την εξέλιξη των συλλογικά συμφωνημένων μισθών με κάποια καθυστέρηση.

Η επόμενη αύξηση δεν αναμένεται πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1998: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γερμανία με 101 νεκρούς

Την 1η Ιουλίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 10,45 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η περαιτέρω αύξηση κατά 1,55 ευρώ τον Οκτώβριο αντιστοιχεί σε αύξηση 15 τοις εκατό.

Ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα μπορούσε να γίνει φαύλος κύκλος

Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου μισθού κρύβει επίσης έναν κίνδυνο, διότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα. Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν γι’ αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας και στο τέλος του μήνα μπορεί να υπάρχουν λιγότερα στον λογαριασμό του εργαζομένου παρά τον υψηλότερο κατώτατο μισθό.

► Το κόστος του προσωπικού για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τους εστιάτορες θα αυξηθεί έως και κατά 25 τοις εκατό, λέει η Ingrid Hartges, διευθύνουσα σύμβουλος της ένωσης εστιατορίων Dehoga. Η συνέπεια: οι διαμονές σε ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα γίνουν πιο ακριβές!

► Ακόμα και μια επίσκεψη στο κομμωτήριο μπορεί σύντομα να κοστίσει περισσότερο! Η πρόεδρος του κλάδου των κομμωτών Manuela Härtelt-Dören προειδοποιεί: η αύξηση των μισθών θα είναι “πολύ προβληματική” για τις επιχειρήσεις κομμωτικής.

Το αποτέλεσμα: οι αυξήσεις των τιμών είναι αναπόφευκτες σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Michael Wippler, πρόεδρος της ένωσης αρτοποιών, προβλέπει επίσης: “Πολλοί αρτοποιοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς τους και να αυξήσουν τις τιμές”.

Οι εργοδότες προσπαθούν πάντα να αμβλύνουν το πρόσθετο κόστος με άλλους τρόπους. Μελέτες δείχνουν ότι στο παρελθόν, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν για να αποφευχθεί το υψηλότερο κόστος λόγω της αύξησης των μισθών.

Εκτροχιασμός τρένου στη Βαυαρία – 4 νεκροί, πολλοί τραυματίες (Βίντεο)

Η Συνομοσπονδία Γερμανών Εργοδοτών (BDA) κάνει λόγο για “επίθεση στην αυτονομία των συλλογικών συμβάσεων”. Έχει υποβάλει δύο εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζουν συνταγματικές αμφιβολίες.

Από την άποψη του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα, από την άλλη πλευρά, η αύξηση είναι σωστή: “Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, είναι κεντρικής σημασίας να ενισχυθούν τα εισοδήματα των ατόμων με χαμηλές αποδοχές”.

Τέλος στη δουλειά των 450 ευρώ στη Γερμανία

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν επίσης αλλαγές στις θέσεις εργασίας των 450 ευρώ (Minijob). Το όριο αποδοχών ανά μήνα θα αυξηθεί στα 520 ευρώ.

Σε αυτό επέμεινε το FDP, το οποίο υποστήριξε την αύξηση του κατώτατου μισθού μόνο ως παραχώρηση προς το SPD και τους Πράσινους.

Ο κατώτατος μισθός ισχύει και για τις λεγόμενες „μίνι“ θέσεις εργασίας. Ωστόσο, το εισόδημα από τα mini-jobs απαλλάσσεται από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Σε αντάλλαγμα, οι εργοδότες πληρώνουν ένα κατ’ αποκοπήν ποσό.

Η Bundetag εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν τις μίνι θέσεις εργασίας αμφιλεγόμενες. Το Ινστιτούτο Ερευνών Απασχόλησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, για παράδειγμα, φοβάται μια επέκταση της οριακής απασχόλησης. Ως εκ τούτου, απαιτείται μεταρρύθμιση για τη μείωση αυτών των θέσεων εργασίας αντί για την επέκτασή τους.

Τον Μάρτιο του 2022, υπήρχαν περίπου 7,16 εκατομμύρια mini-jobers – 3,1 εκατομμύρια από αυτούς επιπλέον της κύριας εργασίας τους.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.