Δωρεές: Άφθονο χρήμα στα ταμεία των γερμανικών κομμάτων

Οι μεγάλοι δωρητές γέμισαν και πάλι τα ταμεία του CDU, του CSU, του SPD, των Πρασίνων και του FDP μετά τα Χριστούγεννα…

Τα κόμματα έλαβαν συνολικά περίπου 600.000 ευρώ. Τα μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Μπούντεσταγκ έλαβαν ένα είδος καθυστερημένου δώρου στο τέλος του έτους. Μετά τα Χριστούγεννα, έλαβαν και πάλι μεγάλες δωρεές συνολικού ύψους περίπου 600.000 ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το πρόσθετο ποσό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα έσοδα από μεγάλες δωρεές άνω των 50.000 ευρώ πέρυσι κατέρρευσαν πραγματικά σε σύγκριση με το έτος εκλογών Bundestag 2021.

Με τις δωρεές που έφτασαν μετά τα Χριστούγεννα, το CDU, το CSU, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP έλαβαν μαζί περίπου 1,36 εκατομμύρια ευρώ – μετά από έσοδα ρεκόρ 12,5 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο έτος.

AfD και Linke έμειναν με άδεια χέρια

Στο τέλος του έτους, η Ένωση της Βαυαρικής Βιομηχανίας Μετάλλων και Ηλεκτρολόγων ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δίνοντας 350.000 ευρώ μόνο στην CSU – τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του περασμένου έτους.

Η ένωση κατέβαλε επίσης από 50.001 ευρώ στο SPD, το FDP και τους Πράσινους. Για το SPD και το FDP, αυτές ήταν οι μοναδικές μεγάλες δωρεές σε ολόκληρο το έτος.

Οι Πράσινοι έλαβαν επίσης 100.000 ευρώ από έναν ευεργέτη στο Βερολίνο στις 30 Δεκεμβρίου. Τα περισσότερα χρήματα εισέρρευσαν στα ταμεία του CDU ολόκληρο το 2022, συγκεκριμένα 570.052 ευρώ. Οι Πράσινοι έλαβαν 340.003 ευρώ. Το AfD και η Αριστερά έμειναν με άδεια χέρια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά για τις DKPA τα προηγούμενα χρόνια, η Südschleswigsche Wählerverband (SSW) έλαβε περίπου 500.000 ευρώ το 2022. Ωστόσο, πρόκειται για μια ειδική περίπτωση.

Το κόμμα της δανικής μειονότητας στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κοπεγχάγης με τριμηνιαίες πληρωμές. Το SSW εκπροσωπείται στην Bundestag από έναν βουλευτή.

Το DKP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην Bundestag, έλαβε επίσης γενναιόδωρη υποστήριξη πέρυσι. Το αριστερό κόμμα έλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά ύψους 270.255 ευρώ. Μαζί με μια περαιτέρω δωρεά ύψους 80.000 ευρώ, έλαβε 350.255 ευρώ.

Υποχρέωση υποβολής εκθέσεων στον Πρόεδρο της Bundestag

Τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία χρηματοδοτούνται κυρίως από συνδρομές μελών, χρήματα από το κράτος και δωρεές.

Πρέπει να αναφέρουν αμέσως στον πρόεδρο της Bundestag μεμονωμένες δωρεές άνω των 50.000 ευρώ.

Οι δωρεές που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως πρέπει να καταγράφονται στην έκθεση λογοδοσίας με το όνομα και τη διεύθυνση του δωρητή και το συνολικό ποσό. Τα οποία και διαβιβάζονται στον Πρόεδρο της Bundestag.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης