Αυτό θα είναι το νέο μετρό του Βερολίνου

Από το τέλος του 2022, οι εταιρείες μεταφορών θα παραλάβουν τους νέους συρμούς μετρό. Ένα μοντέλο βρίσκεται τώρα στο μουσείο τεχνολογίας. Το όχημα μπορεί να προβληθεί ήδη ψηφιακά.

Στο χώρο του Γερμανικού Μουσείου Τεχνολογίας στο Βερολίνο, μπορείτε να βυθιστείτε στο παρελθόν της ιστορίας των σιδηροδρόμων.

Η συλλογή προσφέρει επίσης μια ματιά στο μέλλον. Πρόσφατα, δημιουργήθηκε ένα πραγματικό μοντέλο της επόμενης γενιάς υπόγειων τρένων από την εταιρία Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) παράλληλα με τα ιστορικά βαγόνια.

Τη Δευτέρα, η BVG και ο κατασκευαστής Stadler παρουσίασαν το ομοίωμα, το λεγόμενο mock-up, της σειράς JK.

Μεταφέρει μια αίσθηση για τα οχήματα που θα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Βερολίνου στο μέλλον.

“Τα νέα μετρό του Βερολίνου θα διαμορφώσουν την εικόνα της πόλης μας για δεκαετίες”, δήλωσε ο διευθυντής της BVG Rolf Erfurt.

Η BVG είναι στην ευχάριστη θέση να δώσει μια πρώτη εντύπωση για τα νέα οχήματα με αυτόν τον τρόπο.

“Όσον αφορά το σχεδιασμό, τα πάντα είναι αληθινά”, λέει η Erfurt. Τα περισσότερα αυθεντικά κομμάτια έχουν ήδη βρει χρησιμοποιηθεί για το μοντέλο.

Για παράδειγμα, οι πόρτες που ανοίγουν με το συνηθισμένο πάτημα ενός κουμπιού. Μόνο το κάλυμμα είναι εν μέρει κατασκευασμένο από ξύλο.

“Με το mock-up μπορείτε να δείτε τα πάντα ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα”, εξηγεί ο Jure Mikolčić, Διευθύνων Σύμβουλος της Stadler στη Γερμανία.

Η πρώτη ματιά από έξω είναι εκπληκτική. Το μπροστινό μέρος είναι και πάλι πιο γωνιακό από ό,τι στην τελευταία σειρά.

Η άκρη της αμαξοστοιχίας σχηματίζει μια απλή, ελαφρώς κωνική πλάκα. Η επίπεδη σχεδίαση θυμίζει έντονα την τελευταία γενιά των S-Bahn που τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του έτους.

Στο εσωτερικό, οι επιβάτες συναντούν αρχικά κάποια γνωστά πράγματα: Στα καθίσματα, μπορείτε να δείτε το γνωστό μοτίβο που χρησιμοποιείται επίσης στους τρέχοντες σιδηροδρόμους.

Οι τοίχοι, το δάπεδο και η οροφή διατηρούνται επίσης σε παρόμοιο ανοιχτό γκρι. Κάτι άλλο είναι ακόμη πιο αισθητό: Είναι εκπληκτικά ευρύχωρο, ακόμη και στα πιο στενά βαγόνια.

Τα νέα τρένα είναι πιο ευρύχωρα

Η νέα γενιά θα έχει μικρότερα ή σχεδόν καθόλου γυάλινα τζάμια εγκατεστημένα ως προθάλαμους στις εισόδους.

Η όψη μέσα από το τρένο θα ανοίξει, το πέρασμα θα είναι ευρύτερο. Οι πίνακες πληροφοριών συμβάλλουν επίσης σε αυτό.

Το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο αντί για τρεις πόρτες ανά βαγόνι – με ένα μόνο παράθυρο στο μεταξύ – συμβάλλει επίσης στον μειωμένο αριθμό παραθύρων. Αυτή η κατασκευή έχει πλεονεκτήματα αλλού. “Οι πόρτες είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο”, λέει η Erfurt.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την είσοδο και έξοδο, λέει. Επειδή ορισμένοι προθάλαμοι έχουν εξαφανιστεί και οι κολώνες της πόρτας είναι πιο επίπεδες, υπάρχει επιπλέον χώρος στην περιοχή της πόρτας.

“Χωρίς διαχωριστικά, οι άνθρωποι μπορούν να πηγαίνουν κατευθείαν στο κέντρο του οχήματος”, λέει ο προϊστάμενος Stadler Mikolčić.

“Οι αλλαγές των επιβατών θα είναι πιο γρήγορες με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι σημαντικό για την εταιρεία μας”, λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BVG Erfurt.

Για αυτό, ο Stadler βελτιστοποίησε το σχεδιασμό. “Παλεύουμε για κάθε χιλιοστό”, λέει ο Mikolčić.

Η χωρητικότητα των επιβατών είναι χαμηλότερη

Αργότερα θα υπάρχουν περισσότερες θέσεις από ό,τι στη γενιά IK. Η συνολική χωρητικότητα, ωστόσο, μειώνεται στα νέα τρένα. Το ίδιο ισχύει για τα οχήματα μεγάλου προφίλ.

Και εδώ, λιγότεροι επιβάτες θα χωρούν στα τρένα στο μέλλον.

Και στους δύο τύπους κατασκευής, δημιουργείται χώρος στο τελικό βαγόνι για ένα μεγαλύτερο πολυλειτουργικό χώρο με αναδιπλούμενα καθίσματα, λέει η Nicole Grummini, διευθύντρια τμήματος της BVG.

“Θέλουμε να επιτρέψουμε στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων να εισέλθουν, αλλά και στα ποδήλατα να βρουν χώρο. Πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος”.

Τα δοκιμαστικά οχήματα της νέας σειράς θα παραδοθούν στην BVG από το τέλος του 2022. Τα οχήματα της πρώτης σειράς θα ακολουθήσουν ένα χρόνο αργότερα στα τέλη του 2023.

“Στη συνέχεια, θα κατασκευάζουμε τέσσερα οχήματα την εβδομάδα”, λέει ο προϊστάμενος της Stadler Germany Mikolčić.

Τα νέα τρένα αποτελούν μέρος μιας τεράστιας παραγγελίας από την BVG. Περιλαμβάνει την παράδοση έως και 1.500 μετρό.

Συγκριτικά: Η BVG διαθέτει σήμερα 1.300 οχήματα. Η τιμή προβλέπεται να είναι έως και τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

VIDEO

Μην μαθαίνεις τα νέα από το Βερολίνο τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.