Αγώνας με εμπόδια για κουνέλια: Οργή ακτιβιστών στη Γερμανία

Αγώνας με εμπόδια για κουνέλια: Η Βαυαρία προκαλεί κατακραυγή μεταξύ των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων…

Ανακοινώνεται το “Möhrchen-Cup”: ένα τουρνουά για κουνέλια σε εμπόδια. Δείχνουν τις ικανότητές τους σε διάφορες κατηγορίες.

Και τι λέει ο Σύλλογος Προστασίας των Ζώων για το “κουνέλι που χοροπηδάει”;

Το άθλημα των κουνελιών ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Τώρα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και στη Βαυαρία.

Ο Theo είναι ο πρώτος. Το κουνέλι με τα χτυπητά αυτιά περιμένει δίπλα στον ιδιοκτήτη του σε ένα λιβάδι στην επαρχία της Άνω Φραγκονίας για την παράστασή του.

Στο Haidengrün κοντά στο Schauenstein (περιφέρεια Hof) διεξάγεται το “Κύπελλο Καρότου” στο “rabbit hop”, έναν διαγωνισμό με εμπόδια.

Όταν ο ιδιοκτήτης του Theo βγάζει το λουρί, το κουνέλι εκσφενδονίζεται. Με αυτοπεποίθηση ξεπερνά τα πρώτα έξι εμπόδια. Σταματάει μπροστά στο έβδομο εμπόδιο και χοροπηδάει γύρω του.

Οι θεατές χαμογελούν. Δώδεκα ζώα συμμετέχουν στον αγώνα. Πρόκειται για την πρόκριση για το γερμανικό πρωτάθλημα στο “rabbit hop”.

Η Carolin Bauer εκπαιδεύει από το 2018 την ομάδα αθλητικών κουνελιών στον σύλλογο εκτροφής μικρών ζώων Hof-Vogelherd και έχει οργανώσει τον αγώνα.

Η διαδρομή έχει στηθεί στο λιβάδι, ασφαλισμένη γύρω-γύρω με ένα κιγκλίδωμα, ώστε τα ζώα να μην μπορούν να πηδήξουν μακριά.

Δίπλα υπάρχει μια πρόσθετη πίστα για προθέρμανση. Δεν είναι περιφραγμένη, οπότε τα κουνέλια τρέχουν με λουριά.

Η εκπαιδευτής λέει ότι τα περισσότερα εμπόδια είναι αυτοσχέδια.

Στην ελίτ κατηγορία, τα κουνέλια πρέπει να μπορούν να πηδούν εμπόδια ύψους έως 50 εκατοστών και πλάτους έως 70 εκατοστών.

Στα κουνέλια αρέσει να κινούνται και είναι εύκολο να εμψυχώσουν τα κουνέλια για να πηδήξουν πάνω από τα εμπόδια. Τα μικρά ζώα ξεκινούν με χαμηλά εμπόδια. Το άλμα είναι διασκεδαστικό για τα ζώα.

Γνωρίζει ότι οι ακτιβιστές για την προστασία των ζώων επικρίνουν το “rabbit hop”, για παράδειγμα όταν τα ζώα φορούν λουριά. Η εκπαιδευτής εξηγεί ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.

Τα κουνέλια, ειδικά αν είναι ακόμη αρχάρια, δεν μπορούν να πηδήξουν μακριά. Ωστόσο, το λουρί πρέπει να είναι χαλαρό.

Η Bauer πιστεύει ότι είναι σημαντικό το “rabbit hop” να γίνεται από ένα σύλλογο. Εκεί ελέγχεται ότι τα ζώα δεν εξαναγκάζονται να κάνουν τίποτα.

Γερμανική Ένωση για την Ευημερία των Ζώων κατά του “rabbit hop”

Ο Γερμανικός Σύλλογος Προστασίας των Ζώων απορρίπτει τους διαγωνισμούς “rabbit hop”, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Τα κουνέλια είναι πολύ νευρικά ζώα.

Η αλλαγή τοποθεσίας, οι ξένοι άνθρωποι και τα ξένα ζώα σημαίνουν άγχος. Αλλά και το να κάνετε “rabbit hop” στο σπίτι δεν ενδείκνυται.

Ειδικά τα παιδιά συνήθως δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν με σαφήνεια τις ανάγκες του κουνελιού και το εκθέτουν σε σημαντικό στρες.

Τα λουριά περιορίζουν τις δυνατότητες κίνησης του ζώου και μπορεί να το τραβήξουν. Η Ένωση για την Ευημερία των Ζώων θεωρεί τα λουριά ως “αξεσουάρ που αντιβαίνουν στην ευημερία των ζώων”.

Η εκπρόσωπος συνεχίζει λέγοντας ότι σε αγώνες με ζώα υπάρχει κίνδυνος το ζώο να καταπονηθεί υπερβολικά λόγω της ανθρώπινης φιλοδοξίας.

“Το αν δίνει ευχαρίστηση στα ζώα είναι αμφίβολο. Μάλλον οι άνθρωποι χαίρονται όταν ένα κουνέλι πηδάει πάνω από εμπόδια”.

Τα κουνέλια πρέπει να τρέχουν σε ένα μεγάλο κλουβί. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα εναντίον της εγκατάστασης μικρών εμποδίων εκεί, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να απασχολούνται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Συμφιλίωση του “κουνελιού” και της ευημερίας των ζώων

Οι κανόνες του “rabbit hop” καθορίζονται από την Κεντρική Ένωση Γερμανών Εκτροφέων Κουνελιών (ZDRK).

Ο Kai Sander είναι ο εκπρόσωπος του “Rabbit Hop” εκεί. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας γίνεται γρήγορα σαφές ότι ο άνδρας είναι συνηθισμένος στις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών για την προστασία των ζώων.

Όμως ο σύλλογος έχει έναν υπεύθυνο για την προστασία των ζώων, έναν κτηνίατρο, λέει ο Sander.

Φυσικά, η αρχή της απόδοσης δεν πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο του “rabbit hop”. Αντίθετα, πρόκειται για την ενασχόληση με το ζώο.

Οι διαγωνισμοί εποπτεύονται από εκπαιδευμένους διαιτητές. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε αγώνες rabbit-hop πρέπει να είναι μέλος της ένωσης.

Με αυτόν τον τρόπο το “rabbit hop” και η ευημερία των ζώων πρέπει να εναρμονιστούν.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης