Αγορά-ενοικίαση: Οι νέες τιμές για τα περίχωρα του Μονάχου

Αύξηση των κατασκευαστικών επιτοκίων, ακραίος πληθωρισμός, πόλεμος, αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών: Η αγορά ενοικίων του Μονάχου παρουσιάζει στασιμότητα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, αλλά οι τιμές αγοράς έχουν ανέβει και πάλι.

Η τελευταία έκθεση αγοράς του ερευνητικού ινστιτούτου IVD Süd αποκαλύπτει τα ακόλουθα:

Οι τιμές, είτε πρόκειται για ενοικίαση είτε για αγορά, παραμένουν εξωφρενικά υψηλές στην ελεύθερη αγορά.

Το απροσδόκητο: μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε μια φάση στασιμότητας των τιμών. Έτσι, τα πράγματα δεν είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο ακριβά στο εγγύς μέλλον. Οι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό. Αλλά το αν πρόκειται για μια μικρή παύση ή για μια μόνιμη τάση είναι εντελώς ασαφές.

“Η ζήτηση καθοδηγείται από την αγορά εργασίας”

Αυτά αποκαλύπτει η τρέχουσα εξαμηνιαία σύγκριση του IVD, μεταξύ του φθινοπώρου 2021 και της άνοιξης 2022. Ο Stephan Kippes από το IVD δεν πιστεύει στην απότομη πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων. “Η ζήτηση καθοδηγείται από την αγορά εργασίας”, λέει. Ο Kippes πιστεύει μάλλον σε μια προσαρμογή των τιμών, δηλαδή σε διορθώσεις.

Πρόβλεψη IVD: Ο πληθυσμός του Μονάχου θα αυξηθεί κατά 8,2% έως το 2040

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας – πελάτες με αγοραστική δύναμη, με άλλα λόγια – συνεχίζουν να δημιουργούν μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση και αγορά διαμερισμάτων.

Σε περιοχές όπως το Erding, το ποσοστό ανεργίας είναι ακόμη και κάτω από δύο τοις εκατό. “Το ποσοστό αυτό αποτελεί ήδη ένδειξη έλλειψης εργατικού δυναμικού”, λέει ο Kippes. Στο Μόναχο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 5,1 σε 4,0 τοις εκατό από το φθινόπωρο του 2021.

Πολλές θέσεις εργασίας, ελκυστικό τοπίο: Η γενική εισροή στο Μόναχο και τη γύρω περιοχή δημιουργεί επίσης μεγάλη ζήτηση.

Η πρόβλεψη της IVD: Μέχρι το 2040, ο αριθμός των κατοίκων στο Μόναχο θα αυξηθεί κατά 8,2%, ενώ στη γύρω περιοχή κατά 7,2%. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να χρειάζονται περισσότερα διαμερίσματα.

Η στασιμότητα είναι αισθητή αυτή τη στιγμή στην αγορά ενοικίων. Σε αριθμούς: Η τιμή αγοράς των υφιστάμενων διαμερισμάτων αυξήθηκε και πάλι από το φθινόπωρο του 2021, με μέσο όρο 9.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Μόναχο. Και αυτή είναι μια εξαμηνιαία αύξηση της τάξης του 5,6%.

Στο Petershausen, ωστόσο, η τιμή είναι 3.800 ευρώ τιμή αγοράς ανά τετραγωνικό μέτρο. Το Grafrath είναι επίσης συγκριτικά φθηνό. Εδώ, μια κατοικία κοστίζει 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Φυσικά, στις μονοκατοικίες του Μονάχου από το φθινόπωρο του 2021 η τιμή έχει αυξηθεί κατά 4,8%: 2,2 αντί για 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η αγορά ενοικίασης υφιστάμενων διαμερισμάτων εντός του δικτύου S-Bahn εξακολουθεί να προκαλεί εν μέρει τρελές τιμές στο κέντρο – δηλαδή στην πόλη του Μονάχου – αλλά μαρτυρά την επερχόμενη στασιμότητα στην αγορά ακινήτων.

Για παράδειγμα, μια μέση τιμή περίπου 18,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταβάλλεται για μια νέα μίσθωση σε ένα υφιστάμενο κτίριο. Με άλλα λόγια, σε ορισμένα μέρη οι ιδιοκτήτες ζητούν 20 ευρώ και άνω ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αλλά: Σε σύγκριση με το εξάμηνο, η τιμή αυτή αυξήθηκε μόνο κατά 0,3%. Αυτό είναι απίστευτα χαμηλό. Στο Starnberg – παρόμοια αγορά με το Μόναχο από άποψη τιμών – το ενοίκιο σε αυτή την κατηγορία παρέμεινε ίδιο. Προς το παρόν, αυτό υποδηλώνει σημαντική μείωση της ζήτησης.

Ένας λόγος: πολλοί κάτοικοι του Μονάχου έχουν μετακομίσει στη γύρω περιοχή μετά την πανδημία.

Το Starnberg αποτελεί εξαίρεση: όσο πιο μακριά, τόσο φθηνότερα

Εξάλλου, η τηλεργασία δεν γνωρίζει συγκεκριμένο μέρος και θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει ακόμη και από μια παραλία. Έτσι, η αγορά και η αγορά ενοικίασης εξακολουθεί να ανθεί στα περίχωρα του Μονάχου, επειδή εκεί είναι πιο όμορφα.

Παρ’ όλα αυτά, οι μεσίτες παραπονέθηκαν για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Η ζήτηση είναι μεγάλη. Ωστόσο, δεν είναι πλέον εύκολο να πωληθούν ακίνητα, ιδίως τα πιο ακριβά, όπου οι πωλητές ζητούν απεγνωσμένα 100.000 ευρώ περισσότερα από όσα προσφέρει η αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των ακινήτων προς πώληση σε πόλεις όπως το Freising έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα πριν τα επιτόκια των δανείων εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο στα ύψη. Κατά μέσο όρο, ένα υπάρχον διαμέρισμα στο Freising έχει ακριβύνει κατά 14,6% μέσα σε μισό χρόνο.

Κατά μέσο όρο, πληρώνει κανείς περίπου 5.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το φθινόπωρο του 2021 η τιμή ήταν ακόμα 4.600 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί σε θέματα ακινήτων από τη γύρω περιοχή, όπως ο Florian Brandhuber από το Erding, λένε ότι αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές, ιδίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων των κατασκευών, αλλά και του εκρηκτικού κόστους των δομικών υλικών. “Θα χάσουμε μια ολόκληρη ομάδα αγοραστών”, λέει.

Ο Christoph Müller-Brandt, εμπειρογνώμονας από το Oberhaching, λέει: “Θα δούμε μια σημαντική διόρθωση των τιμών μέχρι το τέλος του έτους”.

Ο μεσίτης Martin Windisch από το Fürstenfeldbruck λέει: “Πολλοί πωλητές έχουν ήδη αργήσει. Νομίζω ότι έχουμε ήδη φτάσει στο αποκορύφωμα όσον αφορά τις τιμές”. “Ορισμένοι πωλητές θα προσφέρουν τα ακίνητά τους φθηνότερα”, εκτιμά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.