Αγόρασε υπερτιμημένες μάσκες; Ο Aiwanger αρνείται κατηγορίες

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Hubert Aiwanger υπερασπίστηκε τη γρήγορη αγορά προστατευτικών μασκών την άνοιξη του 2020. Είχε κατηγορηθεί ότι αγόραζε τις μάσκες σε υπερβολικά αυξημένες τιμές.

Ακολούθησαν αναφορές από τα ΜΜΕ ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας αγόρασε ένα εκατομμύριο μάσκες σε καθαρή τιμή μονάδας πέντε ευρώ από την εταιρεία Zettl στο Weng της Κάτω Βαυαρίας και επομένως είχε πληρώσει μια τιμή που ήταν πάρα πολύ υψηλή.

“Χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για τη ζωή και την υγεία των πολιτών”

Ο Aiwanger υπερασπίστηκε την γρήγορη αγορά μασκών του Μαρτίου 2020. Εκείνη την εποχή, το υπουργείο είχε παραγγείλει ένα εκατομμύριο μάσκες από την εταιρεία της Κάτω Βαυαρίας Zettl. Λίγο μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Βαυαρία λόγω της πανδημίας.

“Ξεκινήσαμε επιτυχώς μια εκστρατεία για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών της χώρας μας και δεν θα αφήσουμε τις ψευδείς αναφορές να καταστρέψουν αυτό το έργο”, δήλωσε ο Aiwanger.

“Είναι άσεμνο και βλάπτει τη φήμη της εταιρείας Zettl και του προσώπου μου να στρεβλοποιούνται τα γεγονότα και να έρχεται το πρόσωπό μου σε συνάφεια με αμφίβολες συμφωνίες”.

Προστατευτικές μάσκες έλειπαν σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή

Οι μάσκες προστασίας έλειπαν σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή, τόνισε το υπουργείο στο Μόναχο και αναφέρθηκε στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών: “Η κάλυψη του ιατρικού προσωπικού στη Γερμανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί προς το παρόν με μάσκες προστασίας με σήμανση CE”.

Στη συνέχεια, το ομοσπονδιακό ινστιτούτο πιστοποίησε τις μάσκες Zettl. Λόγω της επείγουσας ανάγκης, “κατασκευάστηκαν στο χέρι με ραπτομηχανή” και διανεμήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 σε κλινικές, ιατρεία και εγκαταστάσεις φροντίδας.

Τον Μάιο του 2020, οι εταιρείες Sandler, PIA και Zettl ίδρυσαν την “Βαυαρική Ένωση Μασκών”.

“Αποδείξαμε ότι η βαυαρική παραγωγή μασκών υψηλής ποιότητας είναι πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική από την αγορά φτηνών ασιατικών προϊόντων”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Βαυαρίας Hubert Aiwanger.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι μάσκες της “Βαυαρικής Ένωσης Μασκών” παραδόθηκαν αμέσως μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, όπως συμφωνήθηκε.

Διανεμήθηκαν σε κλινικές, ιατρεία και εγκαταστάσεις φροντίδας για την προστασία από λοιμώξεις με τον Sars-CoV-2.

Πέντε ευρώ για μάσκα στην αγορά;

Ήταν ο στόχος του υπουργείου, να δημιουργήσει μια βαυαρική παραγωγή μασκών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της προσφοράς του βαυαρικού πληθυσμού από την παγκόσμια αγορά.

Η σημασία της παραγωγής υψηλής ποιότητας βαυαρικών μασκών FFP2 αποδεικνύεται από τις επανειλημμένες αναφορές κατώτερων μασκών από την Κίνα που έπρεπε να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τους τελευταίους μήνες.

Το TÜV διαπίστωσε ελαττώματα στις μάσκες FFP2, 30.000 προστατευτικές μάσκες της βαυαρικής αστυνομίας είχαν ανακληθεί λόγω πιθανών ελαττωμάτων.

Η ένωση φορολογουμένων ζητά ακριβείς ελέγχους τιμών

Η Ένωση Φορολογουμένων στη Βαυαρία ζητά ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά η αγορά προστατευτικών μασκών με φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Rolf von Hohenhau, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι γίνεται εκμετάλλευση έκτακτης ανάγκης και ξαφνικά απαιτούνται απρόσιτες τιμές.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.