ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ

Το 1977, νεαροί τότε φίλοι ίδρυσαν το “AKOE – Ελληνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση των Ομοφυλοφίλων και Τρανσεξουαλικών”
AKOE-AMFI-by-Griechische Filmwoche München

Περιγραφή

Το 1977, νεαροί τότε φίλοι ίδρυσαν το “AKOE – Ελληνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση των Ομοφυλοφίλων και Τρανσεξουαλικών”. Οι ακτιβιστές προσέφεραν στην ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για πρώτη φορά έναν τόπο συνάντησης και δημιούργησαν έναν προστατευτικό χώρο στο θρυλικό υπόγειο της οδού Ζαλογγού 6Α στην Αθήνα. Κεντρικό στοιχείο αυτής της κίνησης ήταν το περιοδικό “Άμφι”, το οποίο παρείχε καταφύγιο και πληροφόρηση για πολλούς ανθρώπους έως το 1990. Η ταινία του Ιωσήφ Βαρδάκη αφηγείται την εμπνευστική ιστορία ακτιβιστών που αγωνίστηκαν για αποδοχή και ισότητα, επηρεάζοντας θετικά τη ζωή πολλών ανθρώπων.

ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης

Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη στην ελληνική φιλμογραφία που αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ. Ιχνηλατεί τη γέννηση και τα πρώτα βήματα του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα και δίνει την ευκαιρία στη γενιά που πάλεψε και συγκρότησε αυτό το κίνημα να μοιραστεί με την επόμενη και αυτές που θα ακολουθήσουν μια άγνωστη συναρπαστική στιγμή από αυτές που αλλάζουν τον κόσμο. Μια ταινία την οποία αξίζει να δει όχι μόνο η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και κάθε άνθρωπος που απεχθάνεται την ομοφοβία και τον σεξισμό.

Η ταινία του Ιωσήφ Βαρδάκη έκανε την πρεμιέρα της στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συγκίνησε, καταχειροκροτήθηκε και απέσπασε το βραβείο κοινού. Προβάλλεται μέσω της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο για πρώτη φορά στην Γερμανία.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην 37η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με το QFFM | Queer Film Festival Munich. Στόχος είναι η ενίσχυση της ποικιλομορφίας του ελληνικού κινηματογράφου και των κινηματογραφιστών.

Πληροφορίες