Τι σημαίνει το ακριβό φυσικό αέριο για τους πολίτες στη Βαυαρία;

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

ακριβό φυσικό αέριο για τους πολίτες στη Βαυαρία

Πολλά νοικοκυριά στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη θερμαίνονται με τηλεθέρμανση. Το μεγαλύτερο μέρος του εξακολουθεί να παράγεται από φυσικό αέριο – την πρώτη ύλη που είναι περισσότερο από ποτέ υπό αμφισβήτηση.

Αλλά: η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι δύσκολη. Και οι πελάτες έρχονται αντιμέτωποι με την αύξηση των τιμών.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων του Μονάχου θερμαίνει τα σπίτια του με τηλεθέρμανση, και η τάση είναι ανοδική. Ο στόχος της Stadtwerke München (SWM) είναι σαφής: το αργότερο μέχρι το 2040, θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της πόλης με κλιματικά ουδέτερο τρόπο.

Κυρίως με τη βοήθεια της γεωθερμικής ενέργειας, η οποία χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια από τα κοιτάσματα θερμικού νερού κάτω από την πρωτεύουσα.

Αλλά, επί του παρόντος, σύμφωνα με την SWM, η γεωθερμική ενέργεια συνεισφέρει μόνο το δέκα τοις εκατό της απαιτούμενης θερμότητας, άλλο ένα δέκα τοις εκατό προέρχεται από την καύση λυμάτων και το 30 τοις εκατό εξακολουθεί να προέρχεται από τον άνθρακα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό της τηλεθέρμανσης του Μονάχου, 50 τοις εκατό, προέρχεται από την καύση φυσικού αερίου.

Η τηλεθέρμανση με φυσικό αέριο θεωρείται επίσης φιλική προς το περιβάλλον, επειδή οι μονάδες συμπαραγωγής παράγουν ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, κάνοντας ιδιαίτερα αποδοτική χρήση του καυσίμου.

Ωστόσο, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συζήτηση για εμπάργκο, η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η ασφάλεια του εφοδιασμού τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται να φοβούνται διακοπές στην παροχή θέρμανσης, διότι θεωρούνται νομικά “προστατευόμενοι πελάτες”, των οποίων η παροχή πρέπει να εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα ακόμη και σε περιπτώσεις έλλειψης.

Ωστόσο, αναμένονται αυξήσεις των τιμών για την τηλεθέρμανση. Εκπρόσωπος της SWM δήλωσε στο BR ότι η τιμή της τηλεθέρμανσης έχει ήδη αυξηθεί ξανά από τις αρχές του 2021.

Η SWM δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο, είναι ότι “όπως είναι γνωστό, οι τιμές αγοράς για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα έχουν αυξηθεί εξαιρετικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους (έως και 500%) και συνεχίζουν σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο, όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία”.

Λόγω της συζήτησης για το εμπάργκο, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 63% μόνο τη Δευτέρα – περισσότερο από ποτέ άλλοτε σε μία ημέρα.

Πόσο γρήγορα μπορεί να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο στη Βαυαρία;

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν επίσης εμπορικά ενδιαφέρον για τις δημοτικές επιχειρήσεις του Μονάχου να αυξήσουν το ταχύτερο δυνατό το μερίδιο της γεωθερμικής ενέργειας στο δίκτυο θέρμανσής τους.

Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν 50% γεωθερμική ενέργεια μέχρι το 2035. Μαζί με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι αντλίες θερμότητας και οι μονάδες συμπαραγωγής με καύση ξύλου, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα τηλεθέρμανσης του Μονάχου θα φτάσει το 70 τοις εκατό.

Ωστόσο, ο στόχος αυτός θεωρείται ήδη πολύ φιλόδοξος.

Είναι δύσκολο να επιταχυνθεί περαιτέρω η επέκταση της γεωθερμικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της δημοτικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας. Αυτό απαιτεί εξαιρετικά εξειδικευμένες εταιρείες γεωτρήσεων, οι δυνατότητες των οποίων είναι σπάνιες και κλεισμένες για χρόνια.

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επέκταση της γεωθερμικής ενέργειας αποδεικνύεται επίσης από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εγκατάσταση στο νότιο εργοστάσιο θέρμανσης κοντά στον ποταμό Isar.

Στην πραγματικότητα, ο γεωθερμικό σταθμός εκεί θα έπρεπε να παρέχει θερμότητα από το 2020, αλλά δύο χρόνια αργότερα η μονάδα βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία.

Το υλικό, το λογισμικό και η ρύθμιση των αντλιών πρέπει ακόμη να προσαρμοστούν. Σύμφωνα με την SWM, η καθυστέρηση οφειλόταν κυρίως στην πανδημία: οι υπάλληλοι ορισμένων από τις εμπλεκόμενες εταιρείες δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη Γερμανία ή βρίσκονταν σε καραντίνα.

Η Νυρεμβέργη έχει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο

Η Νυρεμβέργη δεν μπορεί να επωφεληθεί από τόσο ιδανικές συνθήκες για τη γεωθερμία όσο το Μόναχο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας N-Ergie, περίπου το 70 τοις εκατό της τηλεθέρμανσης της Νυρεμβέργης προέρχεται από φυσικό αέριο.

Το 20 τοις εκατό προέρχεται από την καύση οικιακών απορριμμάτων και περίπου το οκτώ τοις εκατό από βιομάζα.

Συνεπώς, αναμένεται αύξηση του κόστους λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου και για το ένα τέταρτο περίπου των νοικοκυριών της Νυρεμβέργης που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο τηλεθέρμανσης.

“Με τη μαζική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, το κόστος προμήθειας και παραγωγής τηλεθέρμανσης θα αυξηθεί επίσης σημαντικά”, εξηγεί η εκπρόσωπος της N-Ergie κατόπιν ερωτήματος του BR. “Το κόστος αυτό ενσωματώνεται επίσης στις τιμές αγοράς για τους τελικούς πελάτες”.

Η βιομάζα και το υδρογόνο είναι εναλλακτικές λύσεις για τη Βαυαρία

Ο δημοτικός προμηθευτής ενέργειας της Νυρεμβέργης εργάζεται επίσης εδώ και αρκετό καιρό για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στην παραγωγή τηλεθέρμανσης – με άλλα λόγια, την απομάκρυνση από το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται χρονοβόρα. Η μετατροπή είναι “πολύ χρονοβόρα και, σε αντίθεση με την παραγωγή μέσω μεγαλύτερων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, πολύ μικρότερης κλίμακας”, λέει ο εκπρόσωπος.

Ένα παράδειγμα είναι μια σχεδιαζόμενη μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων ξύλου στο Sandreuth, η οποία, ωστόσο, έχει σχετικά μικρή παραγωγή.

Για το μέλλον, η N-Ergie υπολογίζει στη σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αερίου στις μονάδες συμπαραγωγής με υδρογόνο. Η μεγάλη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης