Ακριβότερη κάθε διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία του Μονάχου

Κάθε διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο του Μονάχου θα μπορούσε να γίνει κατά 5% ακριβότερη από το φθινόπωρο του 2023. Ο λόγος είναι μια ιδέα του δημαρχείου.

Οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στο Μόναχο θα πρέπει στο μέλλον να καταβάλλουν φόρο στην πόλη. Αυτό προτείνει ο ταμίας Christoph Frey (SPD).

Αναμένει έσοδα μεταξύ 40 και 60 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει σχετικά την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή οικονομικών.

Στη Δρέσδη, ένας τέτοιος “φόρος διαμονής” υπάρχει ήδη εδώ και μερικά χρόνια.

Εκεί, όλοι όσοι περνούν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία, πανδοχεία, ξενώνες, καταλύματα διακοπών ή κάμπινγκ πληρώνουν φόρο έξι τοις εκατό επί της τιμής της διανυκτέρευσής τους.

Ο ταμίας Frey προτείνει τώρα ένα παρόμοιο μοντέλο για το Μόναχο.

Ο ταμίας σχεδιάζει φόρο για τον Σεπτέμβριο του 2023

Ωστόσο, με πέντε τοις εκατό, ο φόρος θα μπορούσε να είναι κάπως χαμηλότερος από ό,τι στη Σαξονία. Ο Frey θέλει επίσης να απαλλάξει από τον φόρο το πρωινό, την ημιδιατροφή ή την ευεξία.

Στόχος του είναι ο φόρος να εισπραχθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο επικεφαλής του SPD του Μονάχου και δημοτικός σύμβουλος Christian Köning χαιρετίζει την πρόταση. Εξάλλου, υπάρχει ήδη φόρος διανυκτέρευσης σε πολλές άλλες πόλεις – για παράδειγμα στο Βερολίνο.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν πλέον νομικές αντιρρήσεις: το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε μόλις την άνοιξη ότι ο φόρος είναι νόμιμος.

Ο Köning θέλει να δαπανήσει τα έσοδα ύψους έως και 60 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση του τουρισμού, αλλά και για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών προσφορών και μεγάλων εκδηλώσεων.

Ο οικονομικός σύμβουλος δείχνει έκπληξη

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, τα έσοδα προορίζονται επίσης για την “εξασφάλιση του προϋπολογισμού της πόλης”.

Ο φόρος θα πρέπει να καθιστά δυνατές τις επενδύσεις, ώστε το Μόναχο να παραμένει ελκυστικό – χωρίς να επιβαρύνει τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα.

Ακόμη και αν χρειάζεται προσωπικό στο δημαρχείο για να εισπράξει τον φόρο και να τον καταστήσει νομικά άψογο, ο ταμίας πιστεύει ότι ο φόρος αξίζει τον κόπο. Μετά την αφαίρεση του κόστους, η πόλη θα μπορούσε να εισπράξει μεταξύ 38 και 58 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπεύθυνος οικονομικών υποθέσεων Clemens Baumgärtner (CSU), ο οποίος στην πραγματικότητα είναι επίσης υπεύθυνος για τον τουρισμό στο Μόναχο, εκπλήσσεται από την πρόταση.

Η Βαυαρική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων επικρίνει επίσης την ιδέα

Ο ίδιος δεν συμμετείχε, λέει. Όμως, σε καιρούς που ο τουρισμός στο Μόναχο παλεύει ούτως ή άλλως μετά την πανδημία της Κορόνας, πιστεύει ότι ένας πρόσθετος φόρος θα ήταν το λάθος μήνυμα.

Πάνω απ’ όλα, ο Baumgärtner απορρίπτει τον φόρο αν η πόλη δεν επιστρέψει τα χρήματα που εισπράττει στον τουρισμό.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, Manuel Pretzl, απαιτεί επίσης ότι η τουριστική βιομηχανία πρέπει να έχει κάτι από τον φόρο στο τέλος.

Προτείνει να επενδύσει η πόλη δέκα εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα ετησίως στην τουριστική πρωτοβουλία του Μονάχου. Πρόκειται για μια ένωση που έχει ως στόχο την τουριστική προώθηση του Μονάχου.

Αντίθετος άνεμος έρχεται και από την Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Βαυαρίας. Ο διευθύνων σύμβουλός της Thomas Geppert φοβάται ότι ένας πρόσθετος φόρος θα καταστήσει τις διανυκτερεύσεις ακριβότερες και θα απομακρύνει τους επισκέπτες.

Ιούλιος 2022: Οι διανυκτερεύσεις από εγχώριους επισκέπτες φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, λέει, “ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης”.

Αλλά τουλάχιστον από την άποψη του υπουργείου Οικονομικών, η κρίση στον τουρισμό έχει ξεπεραστεί:

“Τον Ιούλιο του 2022, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από εγχώριους επισκέπτες έφτασε σε ιστορικό υψηλό- συνολικά, καταγράφηκαν οι δεύτερες περισσότερες διανυκτερεύσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας”, αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.