Άκυρο στην εισφορά φυσικού αερίου στη Γερμανία; Τι σχεδιάζεται;

Η σχεδιαζόμενη εισφορά στο φυσικό αέριο βρίσκεται στα πρόθυρα της ακύρωσης: υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές στον συνασπισμό για αποχή – και την εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου. Ωστόσο, η χρηματοδότηση είναι ακόμη ασαφής

Λόγω της δραστικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο – και η σχεδιαζόμενη εισφορά στο φυσικό αέριο αρχίζει εμφανώς να ταλαντεύεται.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε τώρα αμφιβολίες σχετικά με την προσαύξηση για εκατομμύρια πελάτες για την αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους προμήθειας φυσικού αερίου.

“Η εισφορά στο φυσικό αέριο καθιστά τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμη πιο ακριβές – αυτό εγείρει το ερώτημα αν έχει οικονομικό νόημα”, δήλωσε ο πολιτικός του FDP στο Βερολίνο την Κυριακή.

Αντί της εισφοράς φυσικού αερίου, είπε, ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου ήταν απαραίτητο για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις τεράστιες κορυφές της επιβάρυνσης.

Αυτό το φρένο χρειάζεται πολύ γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η “διατηρήσιμη σταθερότητα των κρατικών οικονομικών”. Επί του παρόντος, επεξεργάζονται κατάλληλες επιλογές χρηματοδότησης, δήλωσε ο Lindner.

Ο Σολτς διατηρεί την προοπτική προτάσεων για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διατύπωσε την προοπτική προτάσεων για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον.

Ο πολιτικός του SPD δήλωσε στο περιθώριο μιας επίσκεψης στο Κατάρ ότι το ζήτημα τώρα είναι “πώς μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές που είναι πάρα πολύ υψηλές, τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο”.

Μια επιτροπή ξεκίνησε διαβουλεύσεις το Σάββατο και έκανε “πολύ καλή και εποικοδομητική” δουλειά. “Μπορούμε να περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα σε αυτό το θέμα”.

Ο καγκελάριος κράτησε χαμηλούς τόνους σχετικά με την εισφορά φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του.

Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με αυτή τη στήριξη των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να εθνικοποιήσει τον μεγάλο εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να επιμείνει προς το παρόν στην εισφορά, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου – τουλάχιστον ως “γέφυρα”, όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Εξάλλου, θα χρειαστούν ακόμη μερικοί μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Uniper. Παράλληλα, το υπουργείο επεσήμανε τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί το δημοσιονομικό συνταγματικό δίκαιο, εάν οι κύριοι δικαιούχοι της εισφοράς βρίσκονται σε κρατικά χέρια.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.