Allerseelen: Τι σημαίνει η Ημέρα των Ψυχών στη Γερμανία

Allerseelen: Τι σημαίνει η Ημέρα των Ψυχών στη Γερμανία

Η Ημέρα των Ψυχών στη Γερμανία (Allerseelen) πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη δημόσια αργία “Ημέρα των Αγίων Πάντων“. Ποιο είναι όμως το νόημα αυτής της άγνωστης Ημέρα των Ψυχών

Στις 2 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Ψυχών, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των ανθρώπων που έχουν ήδη πεθάνει. Ποια είναι όμως η σημασία της Ημέρας των Ψυχών και πώς γιορτάζεται;

Πότε είναι η Ημέρα των Ψυχών στη Γερμανία;

Η Ημέρα των Ψυχών πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, την επομένη της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

Είναι η Ημέρα των Ψυχών αργία στη Γερμανία;

Σε αντίθεση με την Ημέρα των Αγίων Πάντων, η Ημέρα των Ψυχών δεν είναι δημόσια αργία στη Γερμανία.

Δεδομένου ότι η Ημέρα των Ψυχών δεν είναι αργία, ούτε σε παγγερμανικό επίπεδο ούτε σε μεμονωμένα ομόσπονδα κρατίδια, όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις είναι κανονικά ανοιχτά στις 2 Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει σχολική ή εργασιακή αργία την Ημέρα των Ψυχών.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την Ημέρα των Ψυχών και θα περάσουν την ημέρα σαν μια συνηθισμένη.

Allerseelen: Τι σημαίνει η Ημέρα των Ψυχών στη Γερμανία
Allerseelen: Τι σημαίνει η Ημέρα των Ψυχών στη Γερμανία

Ημέρα των Ψυχών: Ποια είναι η σημασία της Allerseelen;

Η Ημέρα των Ψυχών κηρύχθηκε για πρώτη φορά το 998 από τον ηγούμενο Οντίλο του Κλούνι και θεωρήθηκε ημέρα μνήμης για τους νεκρούς των μοναστηριών που βρίσκονταν υπό τη δικαιοδοσία του. Το έθιμο εξαπλώθηκε γρήγορα. Από τις αρχές του 14ου αιώνα, η Ημέρα των Ψυχών γιορτάζεται και στη Ρώμη.

Εν τω μεταξύ, η Ημέρα των Αγίων Πάντων και η Ημέρα των Ψυχών έχουν σχεδόν συγχωνευθεί από άποψη περιεχομένου.

Στο παρελθόν, η Ημέρα των Αγίων Πάντων τιμούσε μόνο τους ανθρώπους που είχαν αγιοποιηθεί. Σήμερα, η Καθολική Εκκλησία θεωρεί την ημέρα αυτή ως ημέρα μνήμης για όλους τους πιστούς χριστιανούς που έχουν πεθάνει, γνωστούς και άγνωστους.

Η Ημέρα των Ψυχών είναι παραδοσιακά αφιερωμένη σε εκείνες τις ψυχές που δεν έχουν ακόμη ενωθεί με τον Θεό στον ουρανό. Ταυτόχρονα, μνημονεύεται η ελπίδα της ανάστασης.

Η Ημέρα των Ψυχών έχει επίσης σχέση με το καθαρτήριο: μνημονεύονται οι νεκροί οι οποίοι, σύμφωνα με την καθολική πίστη, πρέπει να εξαγνιστούν για να μπορέσουν να πάνε στον ουρανό και να έχουν ένωση με τον Θεό. Οι προσευχές, η νηστεία και οι προσευχές των πιστών έχουν σκοπό να τους διευκολύνουν σε αυτή τη φάση.

Οι καθολικοί σήμερα αντιλαμβάνονται το καθαρτήριο ως μια συνάντηση με τον Θεό στον θάνατο: ο Θεός κοιτάζει τον νεκρό γεμάτος αγάπη, αλλά του κρατάει και έναν καθρέφτη για να δει πίσω από τη δική του βιτρίνα.

Το άτομο αισθάνεται ήδη την αγάπη του Θεού, αλλά δεν αισθάνεται άξιος γι’ αυτήν λόγω των αμαρτιών του. Η γνώση και η μετάνοια έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα και συμφιλιώνουν τον άνθρωπο με τον εαυτό του και με τον Θεό. Οι Προτεσταντικές και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν μοιράζονται την πίστη στο καθαρτήριο.

Η λέξη συγχωροχάρτι εξακολουθεί να υπάρχει και στην Καθολική Εκκλησία. Ωστόσο, αυτό σημαίνει κάτι διαφορετικό από τα ευρέως γνωστά συγχωροχάρτια του Μεσαίωνα.

Με τη λεγόμενη “Άφεση των Ψυχών”, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία και να προσευχηθεί ή  πηγαίνει κανείς στο νεκροταφείο και προσεύχεται εκεί για τον νεκρό.

Με αυτόν τον τρόπο, ένα μέλος της εκκλησίας υποτίθεται ότι μεσιτεύει για ένα άλλο, μετανοεί για τις αμαρτίες του και κάνει καλό για λογαριασμό του αποθανόντος.

Οι προϋποθέσεις για την άφεση αμαρτιών είναι η λήψη της εξομολόγησης και της Θείας κοινωνίας, η αποκήρυξη της αμαρτίας και μια τελετουργική προσευχή, όπως το Πάτερ ημών, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας κ.α.

Ημέρα των Ψυχών: Αυτά τα έθιμα και οι τελετουργίες υπάρχουν

Φυσικά, όπως και την Ημέρα των Αγίων Πάντων, υπάρχουν πολυάριθμα κηρύγματα και προσευχές για την Ημέρα των Ψυχών.

Υπάρχουν πολλά έθιμα και τελετουργικά γύρω από την Ημέρα των Ψυχών, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται εδώ και αιώνες. Πιθανώς το πιο σημαντικό έθιμο είναι η επίσκεψη στους τάφους των νεκρών, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με το φως των κεριών.

Φως ψυχής

Το φως του τάφου υποτίθεται ότι συμβολίζει το “αιώνιο φως” και θυμίζει το αγαπημένο πρόσωπο. Συχνά το φως της ψυχής ανάβει ήδη το απόγευμα της Ημέρας των Αγίων Πάντων την 1η Νοεμβρίου και στη συνέχεια καίει μέχρι την Ημέρα των Ψυχών στις 2 Νοεμβρίου.

Και τις δύο ημέρες, αμέτρητα φώτα τάφων λάμπουν στα νεκροταφεία. Το ζεστό φως των κεριών δημιουργεί μια ατμοσφαιρική και εορταστική διάθεση.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ψυχές βγαίνουν από το καθαρτήριο τη νύχτα της Ημέρας των Αγίων Πάντων και αναπαύονται στους τάφους τους.

Διακοσμήσεις τάφων στη Γερμανία

Οι τάφοι των νεκρών στολίζονται με αγάπη από τους συγγενείς με λουλούδια, στεφάνια ή κλαδιά ελάτου. Τα πράσινα κλαδιά συμβολίζουν τη χριστιανική ελπίδα για ζωή μετά θάνατον.

Ταυτόχρονα, τα κλαδιά του ελάτου έχουν και πρακτική χρήση: Το χειμώνα, προστατεύουν τις υπάρχουσες φυτεύσεις από ζημιές λόγω παγετού.

Αγιασμός τάφων στη Γερμανία

Ο ιερέας ρίχνουν αγιασμό στους τάφους κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής σε ανάμνηση της βάπτισης. Με αυτόν τον τρόπο οι νεκροί ευλογούνται. Μια θεωρία λέει ότι οι ψυχές που θερμαίνονται από το καθαρτήριο ψύχονται με το νερό και έτσι τελειώνει το μαρτύριό τους.

Πομπή νεκρών στη Γερμανία

Οι άνθρωποι τραγουδούν, προσεύχονται και παρελαύνουν σε μια επίσημη πομπή μέσα στο φωτισμένο με κεριά νεκροταφείο. Η πομπή της Ημέρας των Ψυχών πραγματοποιείται ανάλογα με την περιοχή.

Καμπάνες την Ημέρα των Ψυχών

Από το Τιρόλο προέρχεται το λεγόμενο “Κουδούνισμα των Ψυχών”. Οι καμπάνες χτυπούν το μεσημέρι την Ημέρα των Ψυχών. Ο ήχος της καμπάνας θεωρείται σημάδι για τις φτωχές ψυχές που τους επετράπη να επιστρέψουν στη γη και στα σπίτια τους για μία ημέρα.

Γλυκά για τις ψυχές

Την Ημέρα των Ψυχών, επίσης, δεν πρέπει να λείπει το λεγόμενο “Seelengebäck” (γλυκό για τις ψυχές). Αποτελείται από μια γλυκιά ζύμη ζύμης σε μορφή πλεξούδας.

Οι πλεξούδες θυμίζουν παλιές πένθιμες τελετές κατά τις οποίες οι άνθρωποι έκοβαν ολόκληρη την πλεξούδα των μαλλιών τους.

Ορισμένοι καθολικοί νηστεύουν επίσης την Ημέρα των Ψυχών, σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ημέρας των Ψυχών και της Ημέρας των Αγίων Πάντων;

Και οι δύο ημέρες του Νοεμβρίου έχουν τις ρίζες τους στη χριστιανική αντίληψη ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας αιώνιας ζωής.

Η γιορτή των Αγίων Πάντων είναι η εορτή της Καθολικής Εκκλησίας και τιμά τους Αγίους.

Ωστόσο, η Ημέρα των Ψυχών τιμά επίσης τους νεκρούς που δεν έχουν ακόμη αναληφθεί στον ουρανό.

Ενώ η Ημέρα των Αγίων Πάντων δεν είναι δημόσια αργία, οι άνθρωποι σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια πολιτείες μπορούν να απολαύσουν ένα ρεπό την Ημέρα των Αγίων Πάντων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.