Αλυσίδα μόδας που δεν πλήρωνε ενοίκιο λόγω Covid χάνει στο δικαστήριο

Λόγω του πρώτου lockdown πέρυσι, πολλά καταστήματα ανέστειλαν τις πληρωμές ενοικίων τους. Το πολυκατάστημα μόδας C&A επίσης δεν είχε πληρώσει το ενοίκιο.

Τώρα η αλυσίδα μόδας υπέστη σημαντική νομική ήττα όσο αφορά το ενοίκιο. Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε ότι ο καταγγέλλων ιδιοκτήτης ενός υποκαταστήματος στο κέντρο του Μονάχου είχε δίκιο. Το C&A πρέπει τώρα να πληρώσει το ενοίκιο για τον Απρίλιο συν τους τόκους.

Το C&A ανέφερε το lockdown λόγω της πανδημίας για την άρνηση πληρωμής του ενοικίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι χώροι δεν ήταν κατάλληλοι για τη λειτουργία πολυκαταστήματος κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, το οποίο ήταν ένα ελάττωμα του μίσθιου, υποστήριξε η εταιρεία στο δικαστήριο.

Το γεγονός ότι ένα κατάστημα είναι προσβάσιμο για το κοινό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μίσθωση σε λιανοπωλητές. Αυτός ο κίνδυνος χρηστικότητας επηρεάζει τον ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης είχε ισχυριστεί αντίθετα πως δεν υπήρχε υλικό ελάττωμα. Ο δικαστής κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Ο κίνδυνος δεν μπορεί να μεταφερθεί στον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την απόφασή του.

Ο δικαστής επίσης δεν έκρινε υποχρεωτική την προσαρμογή της μίσθωσης. Για αυτό, η πληρωμή ενοικίου για το C&A θα έπρεπε να ήταν δυσανάλογη, το οποίο όμως αρνήθηκε.

Είναι αναμενόμενο για την εταιρεία να είναι σε θέση δημιουργήσει αποθεματικό στο ποσό ενός ενοικίου „γενικά αλλά και επίσης με βάση τα αποτελέσματα των τριών προηγούμενων οικονομικών ετών“.

Το δικαστήριο δεν ανέφερε πόσο ήταν το μηνιαίο ενοίκιο που δεν πληρώθηκε από την αλυσίδα μόδας. Ωστόσο, η αξία του αντικειμένου της διαφοράς, η οποία ήταν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, παρέχει μια ένδειξη.

Mεμονωμένη απόφαση

Η ετυμηγορία δεν είναι ακόμη νομικά δεσμευτική. Επιπλέον, το δικαστήριο τόνισε ότι ήταν μία μεμονωμένη απόφαση.

Εκτός από το C&A, αρκετές άλλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου διέκοψαν ή έκοψαν τις πληρωμές του μισθώματος κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της Adidas.

Ωστόσο, η κίνηση του κατασκευαστή αθλητικών ειδών δέχθηκε σφοδρή κριτική σε εθνικό επίπεδο. Η εταιρεία ανακάλεσε μερικές μέρες μετά και ζήτησε συγγνώμη δημοσίως.

Άλλες αλυσίδες λιανικής όπως το Deichmann ή το H&M είχαν επίσης σταματήσει τις πληρωμές ενοικίου τους εκείνη τη στιγμή. Οι ιδιοκτήτες είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα.

Η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε δώσει την ώθηση να σταματήσουν οι πληρωμές ενοικίων με το πρώτο οικονομικό πακέτο βοήθειας των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι αναστολές πληρωμής των ενοικίων που σχετίζονται με πανδημία κατά την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο δεν συνιστούσαν λόγους καταγγελίας.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.