Ανάγκη για 87.000 οδηγούς λεωφορείων στη Γερμανία έως το 2030

Η έλλειψη οδηγών λεωφορείων στη Γερμανία είναι πλέον χειρότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ο συνδυασμός των αλλαγών στο εργασιακό τοπίο που σχετίζονται με τον κορονοϊό, η αναμενόμενη “πράσινη μετάβαση στην κινητικότητα” και οι χρονοβόρες από άποψη γραφειοκρατίας διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για νέους υπαλλήλους σημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει έλλειψη 87.000 οδηγών λεωφορείων έως το 2030.

Στη Γερμανία λείπουν χιλιάδες οδηγοί λεωφορείων

Η έλλειψη οδηγών λεωφορείων που θα αντιμετωπίσει η Γερμανία στο εγγύς μέλλον είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν: σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Εταιρειών Λεωφορείων (BDO), η χώρα θα έχει έλλειψη 87.000 οδηγών λεωφορείων μέχρι το 2030.

Η ένωση προέβλεπε προηγουμένως έλλειψη 76.000 ατόμων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Επί του παρόντος, από τις ενώσεις μεταφορών στη Γερμανία και τις εταιρείες που διαχειρίζονται υπεραστικά λεωφορεία λείπουν ήδη 7.800 εργαζόμενοι.

Ο υπεύθυνος τουρισμού στον BDO, Patrick Orschulko, προβλέπει ότι οι οδηγοί λεωφορείων είναι πιθανό να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο.

“Υπάρχουν πολλοί οδηγοί που συνταξιοδοτούνται”, δήλωσε ο Orschulko στο dpa. Η ένωση σφίγγει επίσης τα δόντια εν αναμονή της γερμανικής Verkehrswende (μετάβαση στην κινητικότητα).

“Αναμένουμε ότι ο αριθμός των επιβατών θα διπλασιαστεί”, πρόσθεσε ο Orschulko.

Η μαθητεία των οδηγών λεωφορείων πρέπει να απλοποιηθεί

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Ifo το 2022, το 49,7 % των επιχειρήσεων στη Γερμανία δήλωσε ότι έχει έλλειψη εργαζομένων.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη νέων εργαζομένων, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί επί του παρόντος να καταστρώσει ένα σχέδιο για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων στην ομοσπονδιακή δημοκρατία και την απλούστευση των γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν την ταχεία απασχόληση.

Ωστόσο, όσοι έχουν γεννηθεί στη Γερμανία ή είναι κάτοχοι γερμανικού διαβατηρίου δεν είναι ανεπηρέαστοι από την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ειδικά για τους οδηγούς λεωφορείων, η BDO θεωρεί ότι η διαδικασία επιμόρφωσης θα πρέπει να Entbürokratisiert (απογραφειοκρατικοποιηθεί), ώστε να ακολουθηθεί το αυστριακό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί λεωφορείων είναι έτοιμοι να εργαστούν μετά από μία διδακτική ενότητα, μία θεωρητική και μία πρακτική εξέταση οδήγησης.

Όπως είναι σήμερα, οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί λεωφορείων στη Γερμανία πρέπει να αποκτήσουν άδεια οδήγησης λεωφορείου και να ολοκληρώσουν μια δεύτερη πιστοποίηση οδήγησης που τους επιτρέπει να μεταφέρουν επιβάτες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.