Έρχεται νέο χαράτσι στη Γερμανία: Αύξηση στο Φυσικό αέριο

Από την 1η Οκτωβρίου, οι προμηθευτές θα μπορούν να χρεώνουν τους πελάτες τους για τη λεγόμενη εισφορά φυσικού αερίου. Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τα φτωχότερα νοικοκυριά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις γι’ αυτό. Κυρίως επειδή δεν παρείχε ταυτόχρονα ανακούφιση.

Οι πελάτες φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ περισσότερα ετησίως όταν τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο η εισφορά φυσικού αερίου.

Οι καταναλωτικές πύλες έχουν υπολογίσει ότι ο λογαριασμός για ένα τετραμελές νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες θα είναι σχεδόν 500 ευρώ ακριβότερος – χωρίς ΦΠΑ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δεν έχει ακόμη διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσον ο φόρος μπορεί ενδεχομένως να ανασταλεί.

Η Ένωση επικρίνει την ελλιπή προετοιμασία – Η Αριστερά καλεί σε διαδηλώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Julia Klöckner, εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU. Η Klöckner επικρίνει ότι η εισφορά για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπόκειται στον ΦΠΑ: “Ο Habeck και ο Lindner κοιμήθηκαν εδώ”.

Ο επικεφαλής της κρατικής ομάδας CSU Alexander Dobrindt αποκαλεί την κυβέρνηση “συνασπισμό γρήγορων επιβαρύνσεων και έλλειψης σεβασμού”.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα ανακούφισης. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU κατηγορεί επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: “Όταν πρόκειται για την ανακούφιση, διαφωνούν συνεχώς”.

Ο Sören Pellmann, μέλος του Κόμματος της Αριστεράς στη Λειψία, θεωρεί την εισφορά για το φυσικό αέριο ως “χτύπημα κατά της Ανατολής”.

Αυτή είναι η πιο απότομη κοινωνική περικοπή για τους πολίτες από τις μεταρρυθμίσεις του Hartz, είπε, και ως εκ τούτου οι άνθρωποι θα πρέπει να βγουν στους δρόμους.

Ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος προβλέπει ένα “καυτό φθινόπωρο”. Απαιτεί ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και ανακούφιση για τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Κοινωνικές οργανώσεις και συνδικάτα προειδοποιούν για υπαρξιακές δυσκολίες

Οι κοινωνικές ενώσεις είναι θορυβημένες. Η πρόεδρος του VdK, Verena Bentele, προτείνει μια “ποσόστωση θέρμανσης” 10.000 κιλοβατώρων ανά νοικοκυριό για την άμβλυνση του κόστους, “σε μια δίκαιη τιμή που όλοι μπορούν να πληρώσουν”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Paritätischer Gesamtverband, Ulrich Schneider, δήλωσε στο Bayerischer Rundfunk ότι 13,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία είναι άποροι: “Δεν θα είναι σε θέση να το πληρώσουν αυτό”.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανακούφιση. Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck μιλάει για στοχευμένα μέτρα. Το ποια είναι αυτά, εξακολουθεί να συζητείται εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος Olaf Scholz έγραψε στο Twitter: “Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του”.

Η Lang φέρνει τον φόρο υπερκέρδους

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής των Πρασίνων Ricarda Lang γίνεται πιο συγκεκριμένη. Αναφέρει μια νέα έκδοση του φόρου τιμών ενέργειας – μια πρώτη έκδοση ύψους 300 ευρώ έρχεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Και θέτει και πάλι το αμφιλεγόμενο θέμα του φόρου επί των υπερκερδών ως μέσο χρηματοδότησης. Ο εταίρος του συνασπισμού FDP απορρίπτει αυστηρά έναν τέτοιο φόρο.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε ότι η αιτία όλων αυτών ήταν το πολιτικό λάθος της εξάρτησης από τη Ρωσία, από έναν “ισχυρογνώμονα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Κατά τη γνώμη του Habeck, η απελευθέρωση από αυτό αξίζει όλη την προσπάθεια.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.