Αναμονή και προετοιμασία για το εισιτήριο των 9€ στη Γερμανία

Τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει το εισιτήριο των 9 ευρώ. Οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν επί τρεις μήνες με τις τοπικές μεταφορές σε ολόκληρη τη Γερμανία, ανεξάρτητα από τις ενώσεις μεταφορών και τις ζώνες τιμολόγησης – και αυτό θέτει μεγάλες προκλήσεις για τις εταιρείες μεταφορών.

Μετρό, τραμ και λεωφορείο – εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο στη Νυρεμβέργη. Πριν από την πανδημία, υπήρχαν έως και 600.000 επιβάτες.

Επί του παρόντος, η χρήση της χωρητικότητας των λεωφορείων και των τραμ είναι περίπου 80 τοις εκατό. Αλλά αυτό το ποσοστό θα αλλάξει με την εισαγωγή του εισιτηρίου των 9 ευρώ σε λιγότερο από ένα μήνα, είναι πεπεισμένη η Verkehrsverbund Großraum Nürnberg.

Από τη μία πλευρά, οι πελάτες που δεν είχαν ακόμη καμία σχέση με τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να δοκιμάσουν τις προσφορές σε τιμή ευκαιρίας. Από την άλλη πλευρά, οι τακτικοί πελάτες μπορούν να ταξιδεύουν πλέον παντού.

“Εξάλλου, όλοι επωφελούνται από το εισιτήριο”, συνοψίζει η Anja Steidl, διευθύνουσα σύμβουλος μάρκετινγκ του Verkehrsverbund Großraum Nürnberg (VGN).

Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί εκ των προτέρων πόσοι επιβάτες θα έρθουν τελικά. Ωστόσο, η Steidl εκτιμά ότι οι συνδέσεις με τουριστικούς προορισμούς θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες από τον Ιούνιο και μετά.

Δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη Γερμανία με εννέα ευρώ

Το εισιτήριο των 9 ευρώ θα είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο και για τρεις μήνες, είναι εξατομικευμένο και ισχύει σε όλη τη Γερμανία – και επομένως είναι επίσης ενδιαφέρον για ταξίδια σε όλη τη χώρα.

Η ιδέα ακούγεται δελεαστική, αλλά όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την προσφορά για μια περιοδεία στη Γερμανία θα πρέπει να προγραμματίσει κάποιο χρόνο.

Πρώτον, επειδή το εισιτήριο σας δίνει το δικαίωμα να ταξιδέψετε μόνο με τα τοπικά μέσα μεταφοράς. Από το Berchtesgaden στο Rostock, για παράδειγμα, ένα ταξίδι μπορεί να διαρκέσει σχεδόν 15 ή ακόμη και 21 ώρες, ανάλογα με την ώρα αναχώρησης – συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να συμβεί ότι ορισμένες γραμμές είναι υπερφορτωμένες σε ορισμένες ώρες αιχμής – και το επιθυμητό τρένο δεν μπορεί τότε να ληφθεί.

Οι γενικοί όροι μεταφοράς ισχύουν και για το εισιτήριο των 9 ευρώ. Ωστόσο, το εργαλείο επιλογής για τον προγραμματισμό του ταξιδιού είναι το DB Navigator με κλικ στην επιλογή “Μόνο τοπικές μεταφορές”.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σχεδιαστές συνδέσεων στις επιμέρους ενώσεις μεταφορών συνήθως καταλήγουν στα σύνορα της περιοχής της ένωσης.

Ωστόσο, μόνο η περιοχή της “ευρύτερης Νυρεμβέργης” του VGN καλύπτει σχεδόν 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνεπώς έναν απίστευτο αριθμό προορισμών στην Κεντρική και την Άνω Φραγκονία, καθώς και σε τμήματα της Κάτω Φραγκονίας και του Άνω Παλατινάτου. Και σε πολλές δασμολογικές ζώνες, το εισιτήριο των 9 ευρώ είναι φθηνότερο από ένα συνηθισμένο ημερήσιο εισιτήριο.

9-Euro-Ticket: Καλύτερα να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων μέσω της εφαρμογής

Αλλά πριν συμβεί αυτό, οι περίπου 130 εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών που ανήκουν στην ένωση μεταφορών πρέπει πρώτα να καταφέρουν να προσφέρουν το εισιτήριο εγκαίρως.

Και από τεχνική άποψη, αυτό δεν είναι τόσο ασήμαντο όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως: μια ολόκληρη ομάδα στην Verkehrs-Aktiengesellschaft (VAG) στη Νυρεμβέργη εργάζεται για την αναβάθμιση του λογισμικού.

Κανονικά, η εισαγωγή ενός νέου προϊόντος – δηλαδή ενός νέου εισιτηρίου – διαρκεί περίπου μισό χρόνο, εξηγεί ο Thomas Seyfried, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της VAG.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εφαρμογή με τον συγκριτικά σύντομο χρόνο παράδοσης μερικών εβδομάδων είναι πολύ φιλόδοξη αυτή τη στιγμή. Η VAG συνιστά στους πελάτες της να αγοράζουν εισιτήρια μέσω εφαρμογής.

Η πρώτη δοκιμαστική φάση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εσωτερικά, οπότε η εταιρεία μεταφορών είναι βέβαιη ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει το εισιτήριο εκεί από τα τέλη Μαΐου. Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να είναι αμφίβολο αν η εισαγωγή των αυτόματων πωλητών εισιτηρίων θα γίνει εγκαίρως.

Ταυτόχρονα, οι πελάτες πρέπει να ενημερώνονται και οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται. Από το προσωπικό εξυπηρέτησης μέχρι τους ελεγκτές εισιτηρίων, λέει η εμπειρογνώμονας Anja Steidl.

Επειδή δεν υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ σε εθνικό επίπεδο, τα περιφερειακά εκδοθέντα εισιτήρια ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – και οι ελεγκτές εισιτηρίων πρέπει να τα γνωρίζουν. Εξάλλου, δεν θα ισχύουν μόνο τα ειδικά εκδοθέντα εισιτήρια προσφοράς, αλλά και όλα τα μηνιαία εισιτήρια διαρκείας από άλλες ενώσεις.

Επιστροφή χρημάτων στο κέντρο εξυπηρέτησης

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μεταφορών θα έχουν ένα έργο-μαμούθ: επειδή οι επιβάτες που έχουν ήδη εισιτήριο για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο – για παράδειγμα, οι συνδρομητές ή οι επιβάτες με ετήσιο εισιτήριο – θα μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν στην τιμή προσφοράς, θα πρέπει να τους επιστραφεί το πρόσθετο κόστος.

Στην περίπτωση των εισιτηρίων διαρκείας, δηλαδή εάν ο πελάτης είναι γνωστός στην εταιρεία μεταφορών ονομαστικά, αυτό θα πρέπει να λειτουργεί σχετικά ομαλά. Η VAG θα τους χρεώσει μόνο 9 ευρώ για κάθε έναν από τους τρεις μήνες, εξηγεί ο Thomas Seyfried, επικεφαλής πωλήσεων.

Η κατάσταση στη Νυρεμβέργη είναι πιο περίπλοκη για τους πελάτες που αγόρασαν το προηγούμενο εισιτήριό τους από αυτόματο πωλητή: Πρέπει να τους επιστραφεί η διαφορά στο κέντρο εξυπηρέτησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να το κάνουν αυτό μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της εκστρατείας, επειδή στις αρχές του μήνα τα κέντρα πελατών των εταιρειών μεταφορών είναι πιθανό να είναι γεμάτα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης