Ανατολική Γερμανία: Μεγάλες μισθολογικές διαφορές ακόμη και σήμερα

Η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας είναι επίσης μια ημέρα ενδιάμεσης ισορροπίας: περισσότερα από 30 χρόνια μετά την επανένωση, για παράδειγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στο εισόδημα – σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι στην ανατολική Γερμανία κερδίζουν σχεδόν 14% λιγότερο από ό,τι στη Δύση.

Πώς η 3η Οκτωβρίου έγινε εθνική εορτή της Γερμανίας;

Το φύλο είναι το ίδιο, το επάγγελμα το ίδιο, η εργασιακή εμπειρία συγκρίσιμη – και όμως: σύμφωνα με μελέτη του WSI, του ερευνητικού ινστιτούτου του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα, η μισθολογική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι σχεδόν 14% για τα ίδια προσόντα.

Διαφορά εισοδήματος έως 1.000 ευρώ

Οι ερευνητές αξιοποίησαν και ταξινόμησαν περίπου 80.000 δεδομένα από την πλατφόρμα έρευνας “lohnspiegel.de”. Ανάλογα με το επάγγελμα, η εισοδηματική διαφορά μεταξύ Δύσης και Ανατολής ανέρχεται σε έως και 1.000 ευρώ μικτά μηνιαίως.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι διαφορές είναι ιδιαίτερα έντονες σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση για ειδικευμένους εργαζόμενους, όπως ο μηχανολόγος μηχανικός ή ο βιομηχανικός μηχανικός.

Η κρίση προκαλεί χάσμα σε ανατολική και δυτική Γερμανία;

Υπάρχει επίσης ένα εισοδηματικό χάσμα της τάξης του 15% μεταξύ Δύσης και Ανατολής στα λογιστικά ή τηλεφωνικά κέντρα.

Το χάσμα είναι πολύ μικρότερο στο λιανικό εμπόριο, περίπου πέντε τοις εκατό. Σύμφωνα με τους συντάκτες του Ιδρύματος Hans Böckler, ο νόμιμος κατώτατος μισθός παίζει ρόλο εδώ, ιδίως σε τομείς με μάλλον χαμηλά εισοδήματα.

Οι εργαζόμενοι στα νέα ομόσπονδα κρατίδια επωφελήθηκαν περισσότερο από αυτό – και αυτό αντιστάθμισε επίσης κάπως τις συνέπειες της μειωμένης δέσμευσης στις συλλογικές συμβάσεις. Το επίπεδο δέσμευσης στα ανατολικά κρατίδια είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι τα δυτικά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.