Είμαι άνεργος στη Γερμανία: Μπορώ να πάρω το ποσό των 300€;

Η φορολογική πληρωμή των 300 ευρώ στη Γερμανία θα αρχίσει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους από αυτόν τον μήνα (Σεπτέμβριος 2022). Τι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους που είναι επί του παρόντος άνεργοι;

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης καθώς και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, η γερμανική κυβέρνηση μοιράζει στους εργαζόμενους στη Γερμανία μια μικτή πληρωμή 300 ευρώ.

Ακολουθεί μια ματιά στο πώς αυτό επηρεάζει όσους είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή ή όσους δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.

Είμαι άνεργος στη Γερμανία: Μπορώ να πάρω το ποσό των 300€;

Η πληρωμή των 300 ευρώ – γνωστή ως Energiepreispauschale ή EPP – καταβάλλεται σε εργαζόμενους που ζουν στη Γερμανία. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με οριακή απασχόληση, όπως άτομα με mini-jobs, σε προσωρινή απασχόληση, ασκούμενους και φοιτητές σε αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

Καταβάλλεται κατά κανόνα από τον εργοδότη μέσω της μισθοδοσίας τον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να εμφανίζεται στην απόδειξη μισθοδοσίας σας με το γράμμα “E”. Λάβετε υπόψη ότι το ποσό υπόκειται σε φόρο.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αφαιρέσουν το εφάπαξ ποσό από την προκαταβολή φόρου που καταβάλλουν τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να το διεκδικήσουν με φορολογική δήλωση το επόμενο έτος.

Όσοι δεν είναι μισθωτοί δεν λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πληρωμή. Ωστόσο, το εφάπαξ επίδομα ισχύει για όσους έχουν εργαστεί κάποια στιγμή το 2022.

Οι προϋποθέσεις για να λάβετε την πληρωμή είναι να ζείτε στη Γερμανία και να έχετε λάβει εισόδημα το 2022.

“Όλα τα πρόσωπα που διαμένουν ή έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Γερμανία κατά το έτος 2022 (απεριόριστη φορολογική υποχρέωση) και έχουν αποκτήσει συγκεκριμένο εισόδημα κατά το έτος 2022 είναι επιλέξιμα για το EPP”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε και για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να πραγματοποιηθεί εργασία στη Γερμανία για να λάβει κανείς την πληρωμή, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε “Οι φορολογούμενοι πρέπει να δημιουργήσουν το απαιτούμενο εισόδημα το 2022. Η δραστηριότητα δεν πρέπει να εκτελείται σε συγκεκριμένο χρόνο ή για ελάχιστη διάρκεια”.

Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο δεν θα το λάβει από έναν εργοδότη, αλλά μπορεί να διεκδικήσει την πληρωμή με τη φορολογική του δήλωση.

“Εάν δεν υπάρχει τρέχουσα πρώτη σχέση εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2022 (π.χ. λόγω ανεργίας), η καταβολή του ΕΠΠ θα γίνει με την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2022”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Τι συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις;

Εάν ένας εργαζόμενος είναι εγγεγραμμένος ως άνεργος από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά αρχίζει να εργάζεται ως μισθωτός την 1η Οκτωβρίου (ή άλλη ημερομηνία φέτος), ο εργοδότης δεν χρειάζεται να καταβάλει το ΕΠΠ. Είναι όμως δυνατό να το διεκδικήσει με την υποβολή φορολογικής δήλωσης για το 2022.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε γονική άδεια θα λάβουν επίσης το EPP εάν λαμβάνουν γονικές παροχές το 2022. Κατά κανόνα, η καταβολή γίνεται μέσω του εργοδότη.

Ο εργαζόμενος πρέπει να αποδείξει στον εργοδότη ότι λαμβάνει γονικό επίδομα. Ωστόσο, εάν δεν γίνεται πληρωμή με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν το EPP υποβάλλοντας δήλωση φόρου εισοδήματος.

Όσοι λαμβάνουν επί του παρόντος επίδομα ασθενείας θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν την πληρωμή από την εργασία τους. Όσον αφορά τα άτομα που λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια, ο εργοδότης εξακολουθεί να πρέπει να καταβάλει το EPP εάν είναι ο κύριος εργοδότης.

Εάν ένας συνταξιούχος είχε ενεργό απασχόληση μέχρι τις 31 Ιουλίου για παράδειγμα και τώρα λαμβάνει σύνταξη που υπόκειται σε φόρο, δεν θα λάβει την πληρωμή μέσω του πρώην εργοδότη του. Και πάλι, θα πρέπει να λάβουν το EPP μέσω της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2022.

Για μια λεπτομερή ματιά σε διάφορα παραδείγματα, ανατρέξτε στη σελίδα ερωτήσεων και απαντήσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών (στα γερμανικά).

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω απορίες;

Μπορείτε να μιλήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο ή με την εφορία της περιοχής σας, εάν αυτό ισχύει για την περίπτωσή σας.

Για όσους εργάζονται, επικοινωνήστε με το αφεντικό σας ή το λογιστήριο για να ζητήσετε τη συμβουλή τους, καθώς αυτοί θα το καταβάλουν στο προσωπικό.

Λάβετε υπόψη σας ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα περαιτέρω πακέτο ελαφρύνσεων που θα επικεντρωθεί στην παροχή στήριξης σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και των φοιτητών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.