Αντιδράσεις για σπατάλη δημόσιου χρήματος στη Γερμανία

Η Ένωση Φορολογουμένων συγκεντρώνει παραδείγματα κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης και αμφισβητούμενων οικοδομικών έργων. Ορισμένοι δήμοι υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.

Μια θερμαινόμενη γέφυρα, ένας πολύ μικρός κυκλικός κόμβος και διαδρομές με ταξί στο δημοτικό σχολείο: με την 50ή έκδοση της λεγόμενης “Μαύρης Βίβλου”, η Ένωση Φορολογουμένων κατήγγειλε τη σπατάλη χρημάτων από τις γερμανικές αρχές.

Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές (κρατίδια) και τοπικές αρχές σε όλη τη Γερμανία ήταν για άλλη μια φορά απρόσεκτες με τα χρήματα των πολιτών, δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ένωσης Reiner Holznagel.

Για το σκοπό αυτό, η ένωση απαρίθμησε 100 παραδείγματα από διάφορες περιοχές – αλλά δεν το βλέπουν όλοι ως σπατάλη χρημάτων με τον ίδιο τρόπο όπως η ένωση.

Υποδαπέδια θέρμανση κατά του πάγου στη Βαυαρία

Στη βαυαρική πόλη Traunstein, μια γέφυρα πεζών και ποδηλάτων εξοπλίστηκε με ηλεκτρικά θερμαντικά στρώματα έναντι 150.000 ευρώ για την απόψυξη του πάγου και του χιονιού.

Σύμφωνα με την ένωση, αυτό προκάλεσε στην πόλη Traunstein κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 23.000 ευρώ το 2021. Για το λόγο αυτό, η θέρμανση έχει έκτοτε απενεργοποιηθεί.

Ο διευθυντής κατασκευών Christian Rehm δικαιολογεί τη θέρμανση της γέφυρας ως απαραίτητη λόγω του σχεδιασμού.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ιδιαίτερα ελαφριά και λεπτή χαλύβδινη κατασκευή είναι πιο ευαίσθητη στο αλάτι σε σύγκριση με μια γέφυρα από σκυρόδεμα.

“Υποθέτουμε ότι η διάρκεια ζωής της γέφυρας θα παραταθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο με τη μη χρήση αλατούχων προϊόντων, δηλαδή περίπου 35 χρόνια”, λέει ο επικεφαλής των αρχών απαντώντας στην κριτική της μαύρης βίβλου.

Με ταξί στο δημοτικό σχολείο Μπράουνσβαϊγκ

Εδώ και τρία χρόνια, τα παιδιά από μια νέα οικιστική περιοχή στο Braunschweig μεταφέρονται στο δημοτικό σχολείο με ταξί και τα παραλαμβάνουν ξανά μετά το μάθημα.

Ο λόγος: Ο επενδυτής δεν έχει ακόμη κατασκευάσει τα μονοπάτια και υπάρχει κίνηση στους δρόμους κατασκευής. Κατά τη γνώμη της αστυνομίας, αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή προς το σχολείο μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου δεν είναι αρκετά ασφαλής.

Ο δήμος, ως ο νόμιμος φορέας που είναι υπεύθυνος για τις σχολικές μεταφορές, χορηγεί τις διαδρομές με ταξί και αναλαμβάνει επίσης το κόστος: σχεδόν 40.000 ευρώ μέχρι στιγμής.

Όταν η ένωση των φορολογουμένων ζήτησε από την πόλη του Μπράουνσβαϊγκ, τους είπαν ότι δεν ήταν δυνατόν να μετακυλήσουν το κόστος στον επενδυτή εκ των υστέρων – λόγω της σύμβασης πολεοδομικής ανάπτυξης που είχε ήδη συναφθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η συμπερίληψη αντίστοιχης ρήτρας για μελλοντικές συμβάσεις.

Κυκλική διασταύρωση Petty στην Έσση

Στην πόλη Egelsbach της Έσσης, στην περιοχή Offenbach, είχε κατασκευαστεί ένας νέος κυκλικός κόμβος για 125.000 ευρώ, μεταξύ άλλων και ως βρόχος λεωφορείων.

Το πρόβλημα: ο κυκλικός κόμβος είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διέλευση των λεωφορείων, σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο. Τώρα πρόκειται να ανακατασκευαστεί για άλλα 75.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, ο δήμος του Egelsbach δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών θα είχε προκύψει ακόμη και αν δεν υπήρχε σφάλμα στον σχεδιασμό.

Το γραφείο προγραμματισμού θα πρέπει να πληρώσει για τα υπόλοιπα. Ο Joachim Papendick, πρόεδρος της εθνικής ένωσης, επέκρινε ωστόσο το γεγονός ότι το λάθος δεν είχε γίνει αντιληπτό νωρίτερα στο δημαρχείο. Εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν τα χρήματα των φορολογουμένων σπαταλούνται.

Τριπλασιάστηκε το κόστος για το κτίριο της Bundestag

Η κατασκευή του Elisabeth-Selbert-Haus – ενός νέου κτιρίου για την Bundestag στη λεωφόρο Unter den Linden στο Βερολίνο, που περιλαμβάνει περίπου 200 γραφεία – θα ολοκληρωθεί αργότερα και ακριβότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Αρχικά, στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό είχαν προβλεφθεί 28,2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα έχουν προϋπολογιστεί 89,2 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο σχεδιασμό, το έργο δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2026 αντί για το τέλος του 2024, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με την ένωση φορολογουμένων, ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακινήτων (Bima) τους λόγους.

Σύμφωνα με το Bima, οι πρόσθετες δαπάνες οφείλονται κυρίως σε “αυξήσεις του κόστους που σχετίζονται με την αγορά” και σε “κινδύνους λόγω του δύσκολου οικοδομικού εδάφους”. Το τελευταίο πρόβλημα ήταν και ο λόγος της αναβολής.

Δωρεάν κουλούρια για τους ποδηλάτες στη Βάδη Βυρτεμβέργη

Όσοι πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά τους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ανταμείφθηκαν για πέντε ημέρες τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι ποδηλάτες μπορούσαν να πάρουν ένα δωρεάν κουλούρι το πρωί από 650 συμμετέχοντες φούρνους. Το υπουργείο χρηματοδότησε την εκστρατεία με περισσότερα από 58.000 ευρώ.

Η Ένωση Φορολογουμένων κατήγγειλε ότι πρόκειται για μια “περιττή εκστρατεία δημοσίων σχέσεων εις βάρος των φορολογουμένων”.

Η εκστρατεία αποτέλεσε κίνητρο για να δοκιμάσουν το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μεταφοράς και να στραφούν στην ποδηλασία πέραν της περιόδου της εκστρατείας, δήλωσε το Υπουργείο Μεταφορών.

“Από την άλλη πλευρά, το δωρεάν κουλούρι τους δίνει μια εκτίμηση για τη μετακίνηση προς τη δουλειά, το σχολείο ή το πανεπιστήμιο με φιλικά προς το κλίμα μέσα μεταφοράς”, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.