Προσοχή! Απάτες για τα 300 ευρώ: Τι να προσέξετε στη Γερμανία;

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα λάβουν αυτό το μήνα μια φορολογητέα πληρωμή ύψους 300 ευρώ για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ενεργειακών δαπανών.

Αλλά οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί να προσέχουν τους απατεώνες που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους για να “υποβάλουν αίτηση” για τα χρήματα – παρόλο που δεν χρειάζεται να το κάνουν.

Ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, η γερμανική κυβέρνηση δίνει μια πληρωμή 300 ευρώ, η οποία υπόκειται σε φορολόγηση, σε άτομα που εργάζονται. Είναι γνωστό ως Energiepreispauschale ή EEP.

Θα καταβάλλεται μαζί με τους μισθούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων από αυτόν τον μήνα. Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να το αφαιρέσουν από τις προκαταβολές φόρων τους ή όταν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση το επόμενο έτος.

Τώρα, ένα γερμανικό κέντρο συμβουλών καταναλωτών προειδοποίησε ότι οι απατεώνες προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους πείθοντάς τους να υποβάλουν αίτηση για την πληρωμή, παρόλο που δεν λειτουργεί έτσι.

Το NRW Verbraucherzentrale (κέντρο συμβουλών καταναλωτών) αναφέρει ότι κυκλοφορεί ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από ένα ταμιευτήριο. Μέσω αυτού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι απατεώνες προσπαθούν να ξεγελάσουν τους παραλήπτες ώστε να ανοίξουν έναν ιστότοπο και να εισάγουν προσωπικά δεδομένα. Οι απατεώνες προσπαθούν επίσης να λάβουν προσωπικά δεδομένα μέσω SMS. Και στις δύο περιπτώσεις, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λάβετε την πληρωμή ενεργειακής ανακούφισης της κυβέρνησης.

Τι λένε τα απατηλά μηνύματα;

Το ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” εξηγεί ποιος θα λάβει την πληρωμή ενέργειας από το πακέτο ανακούφισης της γερμανικής κυβέρνησης.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον – και μπορεί να πιάσει τον κόσμο – είναι ότι το δόλιο μήνυμα δεν έχει σχεδόν κανένα ορθογραφικό λάθος και είναι γραμμένο με καλή γραμματική.

Προκειμένου να κάνει τους παραλήπτες να κάνουν κλικ στο σύνδεσμο προς μια ψεύτικη ιστοσελίδα της Sparkasse, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέρει: “Προκειμένου να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε την ταυτότητά σας καθώς και το δικαίωμά σας για πληρωμή, χρειαζόμαστε επιβεβαίωση των στοιχείων που έχετε ήδη παράσχει κατά τη δημιουργία του λογαριασμού επιταγών σας σε ένα από τα υποκαταστήματά μας”.

Οι άνθρωποι ενημερώνονται ότι μόνο αν το κάνουν αυτό, είναι εγγυημένο ότι θα λάβουν την πληρωμή “μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες”.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί υπάρχουν με τα λογότυπα άλλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Volksbanken και Raiffeisenbanken.

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν επίσης τηλεφωνικά μηνύματα για να προσπαθήσουν να παρασύρουν ανυποψίαστους ανθρώπους σε ύποπτους ιστότοπους και να αποσπάσουν δεδομένα.

Σε μια απάτη, οι άνθρωποι λαμβάνουν ένα μήνυμα από το Υπουργείο Οικονομικών που λέει: “Δεν έχετε λάβει ακόμη ποσό 254,33 ευρώ. Επαληθεύστε τον εαυτό σας και λάβετε το ποσό”. Στη συνέχεια τους ζητείται να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο.

Πώς θα λάβω στην πραγματικότητα την πληρωμή;

Η πληρωμή της ενεργειακής ελάφρυνσης αφορά όλους τους εργαζόμενους που καταβάλλουν φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης το 2022.

Για τους μισθωτούς, το επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται επιπλέον του μισθού σας μέσω της μισθοδοσίας του εργοδότη. Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει τα χρήματα σε όλο το προσωπικό που απασχολούνταν σε αυτόν την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Έτσι, ορισμένοι εργαζόμενοι θα το λάβουν τον Σεπτέμβριο με τον μηνιαίο μισθό τους, ωστόσο κάποιοι λίγοι μπορεί να το λάβουν μόλις τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν την αντίστοιχη δήλωση φόρου εισοδήματος μόνο ανά τρίμηνο (αντί για μήνα).

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον εργοδότη σας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αφαιρέσουν το εφάπαξ ποσό από την προκαταβολή φόρου τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να το διεκδικήσουν με φορολογική δήλωση το επόμενο έτος.

Όσοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον λογιστή τους ή την εφορία αν έχουν οποιεσδήποτε απορίες.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.