Από το 1951 τόσο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία!

Αφού επιβραδύνθηκε για λίγους μήνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο – το υψηλότερο ποσοστό που παρατηρείται στην ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας από το 1951. Οι ειδικοί έχουν πει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδεύει προς την ύφεση.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία στο υψηλότερο ποσοστό από το 1951

Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 10 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στην ομοσπονδιακή δημοκρατία από το φθινόπωρο του 1951.

Για άλλη μια φορά, οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται κυρίως στην αύξηση του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων.

Σύμφωνα με την Destatis, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 43,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18,7% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, τα ενοίκια κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,7 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πολύ κάτω από το μέσο ποσοστό πληθωρισμού.

Η Destatis εξήγησε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού “πιθανώς” επηρεάστηκε, μεταξύ άλλων, από τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και το τέλος αρκετών μέτρων μείωσης του πληθωρισμού, όπως το εισιτήριο των 9 ευρώ και η έκπτωση στον φόρο καυσίμων.

Η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση;

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού ήρθε μετά την πρόβλεψη κορυφαίας ομάδας “δεξαμενών σκέψης” την Πέμπτη ότι η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση, κυρίως λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 8,4% το 2022 και να φθάσει το 8,8% το 2023.

Ο Torsten Schmidt, επικεφαλής οικονομικών ερευνών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας “οδηγεί τη Γερμανία προς την ύφεση” και ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022 “πριν περάσει σε φάση ανάκαμψης στις αρχές του επόμενου έτους”.

Ο Σμιτ προέβλεψε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, προτού ανακάμψει το 2024.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.