Άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης των αμβλώσεων στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση της διαφήμισης των αμβλώσεων. Στο μέλλον, οι γιατροί θα μπορούν να ενημερώνουν το κοινό ότι πραγματοποιούν αμβλώσεις και με ποια μέθοδο. Έτσι, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν γιατρούς για άμβλωση πιο εύκολα από ό,τι πριν.

Εάν μια γυναίκα στη Γερμανία μείνει έγκυος χωρίς πρόθεση και δεν θέλει να κρατήσει το παιδί, μπορεί να διακόψει την εγκυμοσύνη της από γιατρό μετά από συμβουλευτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πρώτων δώδεκα εβδομάδων. Αυτό ρυθμίζεται στον Ποινικό Κώδικα.

Προβλέπει επίσης ότι οι γιατροί δεν επιτρέπεται να “διαφημίζουν” τις αμβλώσεις. Η βουλή ψήφισε τώρα νόμο για την άρση αυτής της απαγόρευσης της διαφήμισης.

Το άρθρο 219α του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγόρευε μέχρι σήμερα τη “διαφήμιση για τη διακοπή της εγκυμοσύνης”.

Σύμφωνα με τον νομικό ορισμό, η “διαφήμιση” περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες μεθόδους άμβλωσης και τους κινδύνους που συνδέονται με κάθε μία από αυτές. Η ποινή είναι πρόστιμο ή φυλάκιση έως δύο έτη.

Λόγοι για την κατάργηση στη Γερμανία

“Είναι ανυπόφορη κατάσταση το γεγονός ότι οι γιατροί, οι οποίοι εκτελούν οι ίδιοι τις αμβλώσεις και, επομένως, είναι οι πλέον ικανοί να παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες, πρέπει να φοβούνται τη δίωξη βάσει της ισχύουσας νομικής κατάστασης, εάν παρέχουν πληροφορίες.

Αυτό δεν ταιριάζει στην εποχή μας”, είχε δηλώσει ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή, η ομοσπονδιακή υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων Lisa Paus τόνισε ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αυτοδιάθεση των γυναικών στη Γερμανία. Πρόκειται για “μια καλή μέρα για τις γυναίκες” στη χώρα.

Ο νόμος δημιουργεί βεβαιότητα σε δύο σημεία: Από τη μία πλευρά, οι γιατροί και τα ιδρύματα που πραγματοποιούν αμβλώσεις εντός του νομικού πλαισίου δεν πρέπει πλέον να αναμένουν ποινική δίωξη εάν παρέχουν πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τις μεθόδους μιας έκτρωσης – για παράδειγμα στην αρχική τους σελίδα.

Από την άλλη πλευρά, οι ενδιαφερόμενες γυναίκες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις κατάλληλες επαγγελματικές πληροφορίες. Θα είναι επίσης ευκολότερο να βρουν τον κατάλληλο γιατρό.

Συνοδευτικές αλλαγές στη νομοθεσία στη Γερμανία

Οι συνοδευτικές τροποποιήσεις του νόμου περί διαφήμισης θεραπευτικών προϊόντων έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι στο μέλλον η διαφήμιση για τις αμβλώσεις θα επιτρέπεται μόνο υπό τις αυστηρές διατάξεις του νόμου περί διαφήμισης θεραπευτικών προϊόντων.

Η παραπλανητική ή αποκρουστική διαφήμιση για όλους τους τύπους αμβλώσεων θα συνεχίσει να απαγορεύεται. Αυτό διασφαλίζει ότι η άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης δεν θα οδηγήσει σε κενά στην έννοια της προστασίας της αγέννητης ζωής που απαιτούν τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Μια νέα διάταξη στον εισαγωγικό νόμο του Ποινικού Κώδικα αποσκοπεί στην κατάργηση των ποινικών δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από τις 3 Οκτωβρίου 1990 για τη διαφήμιση των αμβλώσεων και στη διακοπή των διαδικασιών που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταδικασθέντες γιατροί. Ευτυχώς, αυτό αφορά μόνο ένα μικρό αριθμό γιατρών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.