Γερμανία: Ασαφής η ημερομηνία έναρξης για το εισιτήριο των 49 ευρώ

Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας παραδέχθηκε ότι πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη πολλά εμπόδια προτού αρχίσει να πωλείται το πολυαναμενόμενο μηνιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Απαντώντας σε ερώτηση του κόμματος CDU της αντιπολίτευσης, το υπουργείο αποκάλυψε ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών πτυχών, των κανονισμών κομίστρου, των όρων μεταφοράς και της τεχνικής εφαρμογής του εισιτηρίου των 49 ευρώ.

Σε γραπτή απάντηση που εξασφάλισε η Rheinische Post, το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα συνεργαστούν στενά με τους εκπροσώπους των δήμων και των εταιρειών μεταφορών “για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ελκυστικότερη δυνατή υπηρεσία”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν ακόμη “ορισμένα ανοιχτά σημεία” που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Η εφαρμογή της μηνιαίας προσφοράς μετακίνησης αναβλήθηκε αρχικά, αφού η επίλυση των διαφωνιών για τη χρηματοδότηση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων διήρκεσε εβδομάδες.

Ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσσινγκ (FPD) δήλωσε αρχικά ότι το εισιτήριο θα μπορούσε να ξεκινήσει να πωλείται τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, από τότε που ξεκαθαρίστηκε η χρηματοδότηση του εισιτηρίου στα τέλη του περασμένου έτους, οι τοπικές αρχές και οι εταιρείες μεταφορών εργάζονται για την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νομοθετική διαδικασία που θα ανοίξει το δρόμο για το εισιτήριο των 49 ευρώ θα ξεκινήσει “στις αρχές του 2023”.

Όμως, με την κυβέρνηση να έχει σημειώσει μέχρι στιγμής μικρή πρόοδο με την εφαρμογή, υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι υπουργοί θα μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο τους για την κυκλοφορία του εισιτηρίου την άνοιξη.

“Οπισθοδρόμηση για τις δημόσιες μεταφορές της Γερμανίας”

Καθώς οι πιθανές καθυστερήσεις απειλούν να επισκιάσουν μια κατά τα άλλα δημοφιλή πολιτική, οι συντηρητικοί έσπευσαν να επικρίνουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το εισιτήριο.

Μιλώντας στην Rheinische Post την Πέμπτη, ο Thomas Bareiß, εκπρόσωπος της CDU/CSU για την πολιτική μεταφορών, επεσήμανε ότι η προθεσμία για το εισιτήριο των 49 ευρώ έχει ήδη μετατεθεί δύο φορές προς τα πίσω.

Αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε για τον Απρίλιο, ενώ πιο πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει τον Μάιο, είπε.

“Ωστόσο, τίποτα δεν έχει συμβεί”, πρόσθεσε ο Bareiß. “Πρόκειται για ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις εταιρείες μεταφορών, οι οποίες πρέπει να είναι σε θέση να προγραμματίζουν εκ των προτέρων”.

Ο εμπειρογνώμονας μεταφορών της κοινοβουλευτικής ομάδας, Michael Donth (CDU), πρόσθεσε: “Εδώ και μήνες, μας έλεγαν ότι τα εκκρεμή ζητήματα με τα κρατίδια θα αποσαφηνιστούν – αλλά εκτός από τη μακροπρόθεσμα αβέβαιη χρηματοδότηση, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί”.

Διαδοχή του εισιτηρίου των 9 ευρώ στη Γερμανία

Το εισιτήριο των 49 ευρώ, το οποίο φέρει επίσης την ονομασία “Deutschlandticket”, είναι μια νέα προσφορά μεταφορών που θα επιτρέπει στους πελάτες να ταξιδεύουν σε όλη τη Γερμανία με τοπικές και περιφερειακές συγκοινωνίες σε μια σταθερή μηνιαία τιμή.

Προοριζόταν να αντικαταστήσει το εξαιρετικά δημοφιλές εισιτήριο των 9 ευρώ, το οποίο ήταν σε κυκλοφορία για τρεις μήνες το περασμένο καλοκαίρι και, παρά την υψηλότερη τιμή, είναι πιθανό να προσφέρει πολλές από τις ίδιες συνθήκες μετακίνησης για τους επιβάτες.

Έπειτα από μια μακρά αντιπαράθεση στα τέλη του περασμένου έτους, οι κρατιδιακές κυβερνήσεις και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησαν να διαθέσουν η καθεμία 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση του εισιτηρίου και να μοιραστούν ισόποσα τυχόν πρόσθετα έξοδα.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί το εισιτήριο μετά τον πρώτο χρόνο – και πότε ακριβώς θα αρχίσει να πωλείται.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης