Η ασφάλεια στον γερμανικό κυβερνοχώρο κινδυνεύει όσο ποτέ

Ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα εγκληματιών στον κυβερνοχώρο είναι μεγαλύτερος από ποτέ στη Γερμανία. Σύμφωνα με το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Γραφείο, οι περισσότερες επιθέσεις έχουν ως στόχο την απόσπαση χρημάτων

Ωστόσο, οι επιθέσεις είναι επίσης περισσότερες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου και οι κρατικοί φορείς θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Γερμανών στον κυβερνοχώρο όσο ποτέ άλλοτε.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση κατάστασης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Πληροφοριών, η οποία δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο.

Εκτός από τις εγκληματικές ενέργειες, ο οργανισμός κατηγορεί για την υψηλή απειλή τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Σε πολλές περιπτώσεις καταγγέλθηκε επίσης η ανεπαρκής ποιότητα των προϊόντων πληροφορικής και λογισμικού.

Το 2021 ανακαλύφθηκαν και καταγράφηκαν περισσότερα από 20.000 τρωτά σημεία σε προϊόντα λογισμικού, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

Κατά την περίοδο αναφοράς από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, όπως και κατά το προηγούμενο έτος, παρατηρήθηκε υψηλή απειλή ηλεκτρονικού εγκλήματος, πίσω από την οποία εντοπίστηκαν κυρίως οικονομικά κίνητρα.

“Επιπλέον, υπήρξαν διάφορες απειλές σε σχέση με τον πόλεμο της Ουκρανίας”. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο, έχει παρατηρηθεί συσσώρευση μικρότερων περιστατικών και εκστρατειών hacking στη Γερμανία σε αυτό το πλαίσιο.

Μια συνολική εκστρατεία επιθέσεων κατά γερμανικών στόχων δεν ήταν εμφανής κατά την περίοδο αναφοράς.

Η κατάσταση στον κυβερνοχώρο των εταίρων του ΝΑΤΟ, από την άλλη πλευρά, ήταν τεταμένη σε ορισμένες περιπτώσεις και κρίσιμη στην Ουκρανία, απειλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

“Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του BSI, Gerhard Schabhüser, οι λεγόμενες επιθέσεις ransomware αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή στον τομέα του κυβερνοχώρου.

Πρόκειται για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον εταιρειών, πανεπιστημίων και αρχών με στόχο την εκβίαση λύτρων.

Κατά την περίοδο αναφοράς, υπήρξαν αρκετά περιστατικά ransomware στα οποία δέχθηκαν επιθέσεις δήμοι στη Γερμανία.

Η κατάσταση των απειλών στον κυβερνοχώρο είναι τεταμένη, δυναμική και ποικιλόμορφη, και ως εκ τούτου υψηλότερη από ποτέ”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της BSI.

Σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο, η ευημερία του πληθυσμού εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από το “πόσο καλά έχουμε εξοπλιστεί για την αντιμετώπιση περιστατικών ασφάλειας της πληροφορικής”, τόνισε ο Schabhüser.

“Κάθε υπολογιστικό σύστημα που δεν μπορεί να παραβιαστεί, κάθε ψηφιακή υπηρεσία που δεν μπορεί να διαταραχθεί, αποτελεί στοιχειώδη συμβολή σε μια λειτουργική ψηφιακά δικτυωμένη κοινωνία.”

Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.