Προσοχή: Τα ασφάλιστρα υγείας στη Γερμανία αυξάνονται κρυφά!

Η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία επέτρεψε στα υποχρεωτικά ταμεία ασφάλισης να αυξήσουν τις πρόσθετες εισφορές τους – ΧΩΡΙΣ να το ανακοινώσουν στους ασφαλισμένους ως συνήθως με επιστολή

Για πολλούς ασθενείς με υποχρεωτική ασφάλιση υγείας, η πρόσθετη εισφορά μπορεί να αυξηθεί στην αλλαγή του έτους χωρίς να το καταλάβουν!

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του “φωτεινού σηματοδότη” επέτρεψε στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης να αυξήσουν τις πρόσθετες εισφορές τους – ΧΩΡΙΣ να το ανακοινώσουν στους ασφαλισμένους με επιστολή, όπως συνηθίζεται.

Η εξαίρεση αυτή ισχύει για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν για την αύξηση και το σχετικό δικαίωμα ακύρωσης “με άλλο κατάλληλο τρόπο”, για παράδειγμα στην ιστοσελίδα τους.

Πρόβλημα: Όσοι δεν ενημερώνονται εγκαίρως για την αναπροσαρμογή των τιμών μπορεί να χάσουν την περίοδο ειδοποίησης για να μεταβούν απευθείας σε φθηνότερο αμοιβαίο κεφάλαιο. Τότε ισχύουν και πάλι οι κανονικές προθεσμίες προειδοποίησης (συνήθως δύο μήνες).

Η Sabine Wolter από το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών NRW συμβουλεύει: “Από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά, αξίζει να ρίξουν απλώς μια ματιά στον ιστότοπο της ασφαλιστικής τους εταιρείας”.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, η μέση υπολογιζόμενη αύξηση θα είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (σήμερα κατά μέσο όρο 1,3% των ακαθάριστων μισθών).

Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες πληρώνουν από το μισό. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακαθάριστο εισόδημα 3.000 ευρώ, αυτό θα ήταν επιπλέον 4,50 ευρώ το μήνα ή 54 ευρώ το χρόνο.

Τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αποφασίσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αν θα αυξήσουν την πρόσθετη εισφορά.

Η Techniker θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου, όπως και η AOK Baden-Württemberg.

Η AOK Bayern αποφασίζει επίσημα στις 13 Δεκεμβρίου και η DAK-Gesundheit στις 15 Δεκεμβρίου. Η BARMER δεν συνεδριάζει πριν από τις 21 Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον η DAK συνεχίζει να ενημερώνει τους λιγότερο εξοικειωμένους με το διαδίκτυο ασφαλισμένους της για την προσαρμογή μέσω ταχυδρομείου – στο περιοδικό της.

Στον ιστότοπο του GKV-Spitzenverband παρατίθενται οι πρόσθετες εισφορές όλων των ταμείων ασφάλισης υγείας. Ωστόσο, το αν αξίζει τον κόπο μια αλλαγή εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Η Sabine Wolter από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών της NRW αναφέρει: “Για πολλούς ανθρώπους, οι δυνατότητες εξοικονόμησης είναι μικρές.

Θα πρέπει να αναρωτηθείτε εκ των προτέρων: Πόσο ικανοποιημένος είμαι; Ποιες πρόσθετες υπηρεσίες μου προσφέρει η ασφαλιστική μου εταιρεία;”

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.