Γερμανία: Η Αστυνομία διέγραψε τα δεδομένα που σχετίζονται με νεοναζί

Τα δεδομένα που σχετίζονται με τις έρευνες κατά του NSU (σ.σ.: Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα) διαγράφηκαν κατά λάθος από το LKA της Βαυαρίας.

Οι υπεύθυνοι λένε ότι πρόκειται για λάθος, ενώ η αντιπολίτευση στο κρατικό κοινοβούλιο δηλώνει εξοργισμένη. Αυτή δεν είναι η πρώτη διαγραφή δεδομένων κατά την επεξεργασία της υπόθεσης.

Η Κρατική Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Βαυαρίας (LKA) διέγραψε δεδομένα που δεν έπρεπε να έχουν διαγραφεί.

Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Γραφείου Εγκληματολογικής Αστυνομίας του κρατιδίου της Βαυαρίας, Harald Picker, κατά τη συνεδρίαση της δεύτερης επιτροπής διερεύνησης κατά του NSU στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Ενώ το CSU και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι επαινούν τη διαφάνεια του LKA, η αντιπολίτευση απαιτεί ακριβείς διευκρινίσεις.

LKA: Η λειτουργία διαγραφής ενεργοποιήθηκε ακούσια

Σύμφωνα με τον Pickert, η διαγραφή των δεδομένων έγινε χωρίς πρόθεση. Όταν εγκαταστάθηκε μια ενημερωμένη έκδοση του

επηρεαζόμενου προγράμματος, η λειτουργία διαγραφής ενεργοποιήθηκε εκ νέου. Αυτή η λειτουργία ήταν στην πραγματικότητα προσωρινά απενεργοποιημένη.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό λίγες ώρες αργότερα και η λειτουργία απενεργοποιήθηκε και πάλι. Ωστόσο, το περιστατικό δεν διαβιβάστηκε εσωτερικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαγράφηκαν δεδομένα για περίπου 29.000 άτομα – τουλάχιστον ένα από αυτά τα άτομα βρέθηκε στο επίκεντρο της επιτροπής έρευνας κατά του NSU.

Η διαγραφή ήρθε στο φως μόλις τώρα, μέσω αιτήματος της εξεταστικής επιτροπής για στοιχεία.

Ωστόσο, το Κρατικό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών δεν βλέπει σημαντικά προβλήματα για το ερευνητικό έργο της επιτροπής: πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα που βασίζεται σε έντυπα αρχεία – τα αρχεία αυτά είναι ακόμη διαθέσιμα και θεωρείται ότι τα διαγραμμένα δεδομένα μπορούν έτσι να αποκατασταθούν πλήρως.

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι επαινούν την υποδειγματική διευκρίνιση

Το CSU και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι στο κοινοβούλιο του κρατιδίου επαίνεσαν τη διαφάνεια της Κρατικής Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών και χαρακτήρισαν την υπόθεση ως ένα ατυχές περιστατικό.

Τα τεχνικά προβλήματα στη διαχείριση των δεδομένων και στη λειτουργία των βάσεων δεδομένων είναι πάντα ενοχλητικά, δήλωσε ο Wolfgang Hauber, εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής των Ελεύθερων Ψηφοφόρων στο κρατικό κοινοβούλιο και μέλος της δεύτερης εξεταστικής επιτροπής.

“Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, το Κρατικό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών κατέβαλε υποδειγματική προσπάθεια να αποσαφηνίσει το σφάλμα και ενημέρωσε την εξεταστική επιτροπή για το αποτέλεσμα με διαφανή τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι όλα τα βασικά δεδομένα που σχετίζονται με τα γεγονότα μπορούν να ανακτηθούν”.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σκάνδαλο

Η αντιπολίτευση βλέπει τα πράγματα τελείως διαφορετικά: δεν είναι εκατό τοις εκατό σαφές αν όλα τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν.

Επιπλέον, είναι λεπτό το γεγονός ότι τα δεδομένα διαγράφηκαν ακριβώς όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να υπάρξει δεύτερη εξεταστική επιτροπή στο κρατικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο Matthias Fischbach, μέλος του FDP στη δεύτερη εξεταστική επιτροπή.

“Ωστόσο, αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα απαιτεί τώρα ακόμη από την εξεταστική επιτροπή να αποσαφηνίσει τις συνθήκες και τις ευθύνες με περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό θα απαιτήσει επίσης συνεντεύξεις μαρτύρων”, συνέχισε ο Fischbach.

Ο εκπρόσωπος για την πολιτική ασφάλειας της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στο κρατικό κοινοβούλιο, Richard Graupner, έκανε λόγο για ένα ακόμη “σκάνδαλο σε μια μακρά σειρά ανεπαρκειών και ασυνεπειών”.

Είπε ότι φοβάται ότι η έρευνα θα γίνει πιο δύσκολη μακροπρόθεσμα. “Η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αρχές ασφαλείας κλονίζεται από τέτοια περιστατικά. Λαμβάνοντας υπόψη διάφορες περιπτώσεις καταστροφής δεδομένων και αρχείων, πολλοί παρατηρητές δύσκολα πιστεύουν πλέον στις συμπτώσεις”, δήλωσε ο Graupner.

Καταστροφή αρχείων από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, είχε γίνει γνωστό στο παρελθόν ότι οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία σε όλη τη Γερμανία είχαν καταστρέψει εκατοντάδες αρχεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έγινε για να καλυφθούν τα γεγονότα γύρω από το Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο.

Το Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα ήταν μια ακροδεξιά γερμανική νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2011.

Το NSU συνδέεται κυρίως με τους Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt και Beate Zschäpe, οι οποίοι ζούσαν με ψεύτικες ταυτότητες. Εντοπίστηκαν ακόμα 100 με 150 συνεργάτες που υποστήριζαν το βασικό τρίο στη δεκαετή ζωή τους και τους παρείχαν χρήματα, ψεύτικες ταυτότητες και όπλα.

Σε αντίθεση με άλλες τρομοκρατικές ομάδες, το NSU δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις της. Η ύπαρξη της ομάδας αποκαλύφθηκε μόνο μετά το θάνατο των Böhnhardt και Mundlos και τη σύλληψη της Zschäpe που ακολούθησε.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.