Η Βαυαρία θέλει να γίνει ανεξάρτητη από την υπόλοιπη Γερμανία

Άκρως επιθετικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Βαυαρός πρωθυπουργός κατά του συνασπισμού των φαναριών, ο ηγέτης του CSU Ζέντερ έβαλε το κόμμα του στο κλίμα της χρονιάς των κρατικών εκλογών.

Στο συνέδριο του κόμματος δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη Βαυαρία πιο ανεξάρτητη από τη Ρωσία και το “βόρειο κομμάτι του Συνασπισμού”.

Κριτική στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (και οι δύο SPD), χλευασμός του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και των Πρασίνων, οξείες επιθέσεις σε ολόκληρη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: στο συνέδριο του κόμματος CSU στο Άουγκσμπουργκ, ο αρχηγός του κόμματος Μάρκους Ζέντερ αρνήθηκε την ικανότητα του συνασπισμού των “φαναριών” να κυβερνήσει.

Στην ομιλία του, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Βαυαρός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο συνασπισμός με τα φανάρια ήταν “μία από τις πιο αδύναμες κυβερνήσεις που είχαμε ποτέ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας” και ότι ήταν εσωτερικά διαλυμένος.

Ο καγκελάριος Scholz γελοιοποιούσε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επέκρινε ο Söder. Η “απόρριψη” της Γαλλίας ήταν “σοβαρή ζημιά για τη χώρα μας”.

Ο Söder θέλει να θέσει τον ενεργειακό εφοδιασμό σε νέες βάσεις

Ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει ότι υπάρχει “ζεστή στέγαση, προσιτή τροφή και ασφαλείς θέσεις εργασίας”. “Με αυτό θα μετράμε τα φανάρια”. Το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια επρόκειτο να απενεργοποιηθεί τον Απρίλιο ήταν μια “απόλυτη ιδεολογική τυραννία”.

Στόχος του Söder είναι να θέσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Βαυαρίας σε νέες βάσεις και να γίνει “ανεξάρτητη από τη Ρωσία και επίσης σημαντικά πιο ανεξάρτητη από το φανάρι”.

Söder: Δεν μπορώ να ακούσω πια το κλαψούρισμα του Lauterbach

Ο Söder απέρριψε τις κατηγορίες ότι η βαυαρική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της Corona. “Η Κορόνα έχει αλλάξει”, τόνισε ο  Πρόεδρος.

“Η σημερινή Corona δεν είναι η Corona στην αρχή της κρίσης”. Το Όμικρον, είπε, δεν ήταν Δέλτα. Γι’ αυτό το λόγο τα φεστιβάλ και η χαρά της ζωής επιτρέπονται και πάλι στη Βαυαρία, είπε.

“Ήταν επίσης σωστό να διοργανώσουμε ξανά το Oktoberfest”. Αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τους ανθρώπους στη χώρα. Η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων στη συνέχεια δεν προκάλεσε έκπληξη, “αλλά μειώθηκαν και πάλι στη συνέχεια”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ηγέτης του CSU εξέφρασε την ενόχλησή του για τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας. “Δεν μπορώ πλέον να ακούω τη συνεχή κλάψα του κ. Lauterbach και τις προειδοποιήσεις του”, αναφώνησε ο Söder.

“Είναι απίστευτο να προειδοποιείτε για την Corona και να επιτρέπετε το κάπνισμα χόρτου!” Επί του παρόντος, είπε, δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Ξεκάθαρο όχι στο μαυροπράσινο

Ο ηγέτης του CSU βλέπει το κόμμα του σε ανοδική πορεία. “Πριν από ένα χρόνο, το κόμμα μας βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση”. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Bundestag ήταν απογοητευτικό, το προφίλ ήταν θολό μετά από πολλά χρόνια μεγάλου συνασπισμού και η βάση ήταν δυσαρεστημένη.

Εν τω μεταξύ, είπε, το CSU είχε βρει και πάλι το “κέντρο του” και την εστίασή του και οι δημοσκοπήσεις είχαν ανέβει. “Η αποδοχή στο έδαφος είναι και πάλι ισχυρότερη”.

Το κόμμα δεν χρειάζεται να “αναζητήσει μανιωδώς τους ψηφοφόρους του κάπου αριστερά του κέντρου”. Το μαύρο-πράσινο δεν αποτελεί επιλογή για τη Βαυαρία, διευκρίνισε ο αρχηγός του κόμματος.

Ο Söder κάλεσε τους αντιπροσώπους να είναι παρόντες  – “κοντά στους ανθρώπους”

Δεν πρέπει να υπάρχει “κανένα φεστιβάλ, καμία εκδήλωση, καμία συζήτηση χωρίς το CSU”. Τους επόμενους μήνες, δεν θα αρκούσε καμία “χλιαρή δέσμευση”, αυτό που χρειαζόταν ήταν “ολοταχώς μπροστά”.

Το κόμμα μπορούσε να κερδίσει πόντους με τον ισολογισμό του, αλλά έπρεπε επίσης να απευθυνθεί στην καρδιά, στο “βαυαρικό αίσθημα”.

** Η λέξη φανάρι – φανάρια που γίνεται αναφορά στο άρθρο σημαίνει ο συνασπισμός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας που είναι τα κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.