Η Αυστραλία απαγορεύει την πρόσβαση παιδιών κάτω των 16 ετών στα social media
Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έδωσε την Τετάρτη (27/11) το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί η πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Με βάση αυτήν την πρόταση, την οποία προώθησε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, οι πλατφόρμες όπως το X (Twitter), το TikTok, το Facebook και το Instagram θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους νέους κάτω των 16 ετών να αποκτήσουν πρόσβαση.
Εάν δεν τηρήσουν την υποχρέωσή τους θα τους επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 31 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλές πλατφόρμες κατήγγειλαν μια «βιαστική» απόφαση, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που μπορεί να έχει.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 102 ψήφους υπέρ έναντι 13 κατά στο κοινοβούλιο .
Αφού πέρασε και από τη Γερουσία με 34 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά αργά την Πέμπτη, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων -όπου η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία που σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι θα περάσει- για να εγκρίνει τροποποιήσεις, προτού γίνει νόμος.
Πριν από την ψηφοφορία ο Αλμπανέζι είπε ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι «μια πλατφόρμα που ευνοεί τις κοινωνικές πιέσεις, μια μηχανή άγχους, ένας δίαυλος για τους απατεώνες και, το χειρότερο όλων, ένα εργαλείο για τα αρπακτικά στο διαδίκτυο».
Η Αυστραλία είναι στην πρωτοπορία των χωρών που λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.
Το όριο ηλικίας που προτείνεται είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως, όμως ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι προτάσεις παραμένει ασαφής.
Το κείμενο, μετά την τροποποίησή του από το κοινοβούλιο, απαιτεί στο εξής από τους κολοσσούς της τεχνολογίας να ζητούν από τους νέους χρήστες τους ένα έγγραφο ταυτότητας που θα αποδεικνύει την ηλικία τους.
Εάν εγκριθεί τελικά το νομοσχέδιο, οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Κάποιοι αναλυτές ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι τεχνικά δυνατή μια απαγόρευση πρόσβασης με βάση την ηλικία.
Ο καθηγητής ψηφιακής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Τέρι Φλιού είπε ότι ενδέχεται το νομοσχέδιο να καταλήξει μια «συμβολική κίνηση».
Η απαγόρευση – η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ για τουλάχιστον 12 μήνες – θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμα στις εταιρείες τεχνολογίας έως και 50 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (32,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, 30,81 εκατ. ευρώ), εάν δεν συμμορφωθούν.
«Μπλόκο» στα παιδιά
Πολλές χώρες και εδάφη έχουν ήδη αποφασίσει να ορίσουν ελάχιστο όριο ηλικίας για την πρόσβαση στις πλατφόρμες.
Στη Φλόριντα, ο νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο απαγορεύει να ανοίγουν λογαριασμό οι νέοι κάτω των 14 ετών, αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα γίνει αυτό.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση παρουσίασε τον Ιούνιο ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, που ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Προβλέπει την απαγόρευση πρόσβασης σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
Η Κίνα, από το 2021, έχει θέσει περιορισμούς στην πρόσβαση των ανηλίκων και ζητά επαλήθευση της ηλικίας τους με επίδειξη ταυτότητας.
Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν επιτρέπεται να περνούν περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως στο Douyin (η κινεζική εκδοχή του TikTok) και ο χρόνος που περνούν παιδιά και έφηβοι σε διαδικτυακά παιχνίδια είναι περιορισμένος.
Η απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε πιο σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου
Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η απαγόρευση είναι «πολύ αμβλύ εργαλείο» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε τελικά να ωθήσει τα παιδιά σε λιγότερο ρυθμιζόμενες γωνιές του διαδικτύου.
Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου διαβούλευσης πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Google και η Snap επέκριναν τη νομοθεσία για το γεγονός ότι δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ η Meta δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα είναι «αναποτελεσματικό» και δεν θα επιτύχει τον δηλωμένο στόχο του να καταστήσει τα παιδιά ασφαλέστερα.
Στην εισήγησή της, η TikTok δήλωσε ότι ο ορισμός της κυβέρνησης για την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ήταν τόσο «ευρύς και ασαφής» που «σχεδόν κάθε διαδικτυακή υπηρεσία θα μπορούσε να εμπίπτει σε [αυτόν]».
Η X αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» του νομοσχεδίου – λέγοντας ότι μπορεί να μην είναι συμβατό με τους διεθνείς κανονισμούς και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει η Αυστραλία.
Ορισμένοι συνήγοροι της νεολαίας κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι δεν κατανοεί πλήρως τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή τους και ότι τους αποκλείει από τη συζήτηση.
«Καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ευάλωτοι στους κινδύνους και τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων… αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη λύσεων», έγραψε το Συμβούλιο Νέων eSafety, το οποίο συμβουλεύει τη ρυθμιστική αρχή.
Ο Αλμπανέζε αναγνώρισε ότι η συζήτηση είναι πολύπλοκη, αλλά υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία κινείται γρήγορα και κάποιοι θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν αυτούς τους νέους νόμους, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να αγνοήσουμε την ευθύνη που έχουμε», δήλωσε.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Μετακόμιση σπιτιού στη Γερμανία: Μπορώ να πάρω άδεια από την εργασία μου;
- Νέοι νόμοι στο τέλος του έτους: Τι αλλάζει για τους πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024;
- Όλες οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος τέκνων για το 2025
- Ποιοι και που λαμβάνουν τις υψηλότερες συντάξεις στη Γερμανία;
- Το μακρύτερο τραμ στον κόσμο ξεκίνησε δρομολόγια στη Γερμανία