Biontainer: Kινητές μονάδες παραγωγής εμβολίων

Ένα ολόκληρο εργοστάσιο εμβολίων σε μικροσκοπική έκδοση. Η τελευταία γενιά εμβολίων mRNA μπορεί να φυλάσσεται μόνο σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί και μια κινητή εγκατάσταση.

Για τη λειτουργία του μικροσκοπικού κινητού εργοστασίου χρειάζεται μόνο ρεύμα, νερό και μια αίθουσα στην οποία θα τοποθετηθούν τα δοχεία για να προστατευθούν από τον ήλιο και γενικά τις καιρικές συνθήκες.

«Αυτή η κινητή εγκατάσταση μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στον κόσμο», εξηγεί ο Ζιρκ Πέτινγκ, τεχνικός διευθυντής της BioNTech, της φαρμακευτικής εταιρείας που ανέπτυξε την εγκατάσταση σε κοντέινερ σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Στο Μάρμπουργκ της Έσσης, η BioNTech κατασκεύασε το πρώτο κοντέινερ για δοκιμαστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η εταιρεία έχει βαφτίσει την εφεύρεσή της «Biontainer», μια σύντμηση του κοντέινερ και BioNTech.

Παρουσιάστηκε στο κοινό αυτή την Τρίτη. Παρόντες ήταν ανάμεσα σε άλλους ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο Μάκι Σαλ είναι επίσης επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, εκπρόσωποι της οποίας πρόκειται να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Σενεγάλη, η Ρουάντα ή η Νότια Αφρική, θα είναι οι πρώτες περιοχές, στις οποίες θα εισαχθεί το σύστημα των κινητών μονάδων.

«Μάθαμε με οδυνηρό τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ότι υπάρχουν κάθε είδους προβλήματα και διαφωνίες σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων.

Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα μόνο εάν υπάρξει τοπική παραγωγή» δήλωσε ο Πέτινγκ στην DW.

Μόνο το 7% είναι εμβολιασμένο στην Αφρική

Η εταιρεία BioNTech με έδρα το Μάιντς, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA και μαζί με την Pfizer έχει μέχρι στιγμής παραγάγει δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τις βιομηχανικές χώρες στο Βορρά, στρέφει το ενδιαφέρον της τώρα στην Αφρική.

Η BioNTech θα μπορεί να παράγει περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις ετησίως στα κοντέινερ.

Η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τοπικό προσωπικό για τη λειτουργία των μίνι εργοστασίων και τη διασφάλιση της λειτουργίας τους.

Το πρώτο σύστημα πρόκειται να παραδοθεί σε κάποια αφρικανική χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πόσες μονάδες θα κατασκευαστούν και πού θα βρίσκονται εξαρτάται από τη χρηματοδότηση.

Η BioNTech πληρώνει για το εργοστάσιο-κοντέινερ, αλλά τα αφρικανικά κράτη θα πρέπει να προσφέρουν τα οικόπεδα, την τοπική υποδομή, μια αίθουσα παραγωγής καθώς και το κατάλληλο προσωπικό.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην αφρικανική ήπειρο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό, περίπου στο 7%.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για δωρεά 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα μέσα του 2022, αλλά η παράδοση αργεί.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Oxfam ζητούν να δοθούν οι πατέντες για τα εμβόλια στις αφρικανικές χώρες, ώστε να μπορούν να τα παράγουν οι ίδιες.

Πηγή: Μαρία Ρηγούτσου | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.