Bloomberg: «Μέρκελ και Σολτς άφησαν τον κορωνοϊό ανεξέλεγκτο»

Ένας καγκελάριος εν αναμονή και μια απερχόμενη ηγέτις στη Γερμανία, αλλά και η ισορροπία δυνάμεων μπροστά στον σχηματισμό μιας νέας, πρωτόγνωρης κυβέρνησης συνασπισμού άφησαν τη μεγαλύτερη οικονομία εκτεθειμένη στην επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ανάλυση του αμερικανικού Bloomberg, με τίτλο «Η Μέρκελ και ο διάδοχός της έκαναν πολιτική και άφησαν τον κορωνοϊό ανεξέλεγκτο», περιγράφεται το χρονικό μιας απρόσεκτης διαχείρισης της πανδημίας στη Γερμανία, η οποία μπορεί να κηλιδώσει ανεπανόρθωτα τις πρώτες ημέρες ανάληψης εξουσίας από τον Όλαφ Σολτς, αλλά και να «σκοτεινιάσει» λίγο την υστεροφημία της Άνγκελα Μέρκελ.

Το κοινό ταξίδι στη Ρώμη και το «όχι» Σολτς

Οι δυο τους είχαν ξεκινήσει μαζί για τη Σύνοδο των G20, στη Ρώμη, όπου η Άνγκελα Μέρκελ είχε επιλέξει να παραστεί μαζί με τον Όλαφ Σολτς στις συναντήσεις με ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σε μια ένδειξη πολιτικής συνέχειας στη Γερμανία.

Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα

Οι πληροφορίες θέλουν την απερχόμενη καγκελάριο να προειδοποιεί τον Σολτς για πιθανή έξαρση της πανδημίας και την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων.

Ωστόσο, ο σοσιαλδημοκράτης απέρριψε τις αιτιάσεις της Μέρκελ και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Γερμανία πληρώνει το τίμημα».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε στον Σολτς συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων της Γερμανίας για να συντονίσουν την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μολύνσεων του κορωνοϊού.

Εκείνος όμως απέρριψε την πρόταση ως περιττή, σύμφωνα με άτομα που έχουν λάβει γνώση των συζητήσεων αυτών.

Θέλοντας μάλιστα να επιδείξει πολιτική πυγμή, ο Όλαφ Σόλτς φαίνεται πως συμβούλεψε τους ηγέτες των κρατιδίων που πρόσκεινται στο SPD να μη δεχτούν την πρόσκληση Μέρκελ για συζήτηση αναφορικά με την πανδημία.

Την πληροφορία αυτή αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Οι λεπτές ισορροπίες εντός του συνασπισμού «φανάρι»

Πέραν του πολιτικού μπρα ντε φερ, ο Όλαφ Σολτς είναι υποχρεωμένος να αφουγκραστεί τις επιθυμίες των δύο μελλοντικών εταίρων του, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, που έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Με βάση αυτό το καθεστώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκτούσε αυξημένες εξουσίες, προκειμένου να συντονίσει τη διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία.

Το φιλοεπιχειρηματικό FDP ήταν άλλωστε και ο ιθύνων νους πίσω από την κίνηση για την κατάργηση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης που είχε θέσει σε εφαρμογή η Μέρκελ, απαιτώντας την αντικατάστασή τους με ένα πλαίσιο που μεταφέρει περισσότερες εξουσίες στις κυβερνήσεις των κρατιδίων, δήλωσε αξιωματούχος.

Οφείλουμε να θυμίσουμε στην απερχόμενη καγκελάριο «ότι δεν μπορεί να κάνει πολιτική για τον κορωνοϊό σαν να μην έχουν γίνει εκλογές» δήλωνε ο Μάρκο Μπούσμαν -ένας διακεκριμένος βουλευτής του FDP και στενός σύμμαχος του προέδρου του Κρίστιαν Λίντνερ-, απορρίπτοντας κάθε επιβολή νέων μέτρων στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Μέρκελ εγκατέλειψε…

Κάπως έτσι, έχοντας ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης, με το CDU να έχει υποστεί την πιο βαριά ήττα του από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε πίσω και συνέχισε την περιοδεία της ανά την Ευρώπη με αφορμή την αποχώρησή της από την καγκελαρία.

Με τη Μέρκελ σε αποχαιρετιστήρια περιοδεία καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και τον Σολτς να παζαρεύει με τους πιθανούς νέους εταίρους του για τις λεπτομέρειες της πολιτικής και τις υπουργικές θέσεις, κανείς από τους δύο δεν έλαβε υπόψη του τις προειδοποιήσεις και τώρα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη κρίση.

Το ίδιο διάστημα, ο Σολτς είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα, προσπαθώντας να βάλει τις τελευταίες πινελιές για την κυβέρνηση «φανάρι».

Ωστόσο, μέχρι να ορκιστεί στην καγκελαρία στις αρχές Δεκεμβρίου, τα κρούσματα στη Γερμανία θα μπορούσαν να έχουν διπλασιαστεί και πάλι, με βάση τα μοντέλα πρόγνωσης της πανδημίας

Λίγους μήνες αφότου η πανδημία φαινόταν υπό πλήρη έλεγχο, οι γερμανικές αρχές αγωνίζονται να αναστήσουν μια ασθμαίνουσα εκστρατεία εμβολιασμού και συζητούν αυστηρότερους περιορισμούς, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε υπερδιπλάσιο βαθμό από ό,τι την περασμένη άνοιξη.

Στο κενό έπεσαν οι προειδοποιήσεις του Ινστιτούτου Κοχ

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η αρχή δημόσιας υγείας της χώρας, είχε προειδοποιήσει για ένα τέταρτο κύμα από το καλοκαίρι.

Αλλά το θέμα της πανδημίας δεν «ταιριάζει» σε μια προεκλογική εκστρατεία, όπως σημειώνει δηκτικά το δημοσίευμα του Bloomberg.

Στις 11 Νοεμβρίου πια, ο ηγέτης του SPD αποφάσισε να μιλήσει για την πανδημία.

Και τότε ωστόσο, σε ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, υπερασπίστηκε την απόφαση των συμμάχων του να τερματίσουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά υποσχέθηκε επαρκή μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που ελήφθησαν, τελικά, κρίθηκαν ανεπαρκή και εν πολλοίς καθυστερημένα από τους ειδικούς.

Ο επικεφαλής του Ρόμπερτ Κοχ, Λόθαρ Βίλερ, προέτρεψε τους Γερμανούς να μένουν στο σπίτι, να ακυρώσουν μεγάλες εκδηλώσεις, να κλείσουν μπαρ και κλαμπ που δεν αερίζονται καλά, να μειώσουν τις ιδιωτικές επαφές και να αποφεύγουν τις συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Η Γερμανία βρίσκεται σε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε.

Σε αυτό το κλίμα, η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να βγει δημόσια και να προειδοποιήσει πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από όσα έχει αντικρίσει η χώρα μέχρι σήμερα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής γενικευμένου lockdown.

Αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου στις δηλώσεις Σπαν

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος στηλίτευε τις δηλώσεις του νυν υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι Γερμανοί ή θα εμβολιαστούν ή θα αναρρώσουν ή θα πεθάνουν μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Όπως διαβάζουμε στην DW, η «Hannoverische Allgemeine Zeitung» επισημαίνει ότι είναι «κυνισμός όταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας κάνει τέτοιες δηλώσεις.

Και είναι κυρίως κυνικό γιατί μόλις πριν από 4 εβδομάδες υποστήριζε την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βγει από την κατάσταση πανδημίας εθνικής εμβέλειας…».

Η αριστερή εφημερίδα «TAZ», του Βερολίνου, κάλεσε από την πλευρά της τον Γενς Σπαν να παραιτηθεί γι’ αυτές του τις δηλώσεις:

«Με τη δήλωση ότι η Γερμανία μπορεί να βγει από την επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας απέδειξε ότι του αξίζει ο τίτλος του δασκάλου των εσφαλμένων εκτιμήσεων…

Όποιος δεν μπορεί να διακρίνει, διαβάζοντας τα νούμερα, ότι η χώρα βρίσκεται σε επιδημιολογική κατάσταση ανάγκης σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει να κοιτάξει για άλλη δουλειά, που να μην έχει να κάνει με την πολιτική υγείας».

Πηγή: iefimerida

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.