Brückentage 23: Κερδίστε περισσότερη άδεια στη Γερμανία

Brückentage 2023 στη Γερμανία: Περισσότερες μέρες άδεια για εργαζομένους στη Γερμανία! Πως; Δείτε το άρθρο που ετοίμασε για εσάς το GRland.info.

Το 2022, αρκετές αργίες έπεσαν και εξακολουθούν να πέφτουν το Σαββατοκύριακο. Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για τους εργαζόμενους στη Γερμανία το επόμενο έτος (2023): Όσοι χρησιμοποιούν έξυπνα τις “ημέρες-γέφυρες” (Brückentage) μπορούν να επεκτείνουν την άδεια τους σε έως και 60 ημέρες. Ωστόσο, οι δυνατότητες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και κρατίδιο.

Το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά για αυτούς που κυνηγούν περισσότερες μέρες άδειας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών αγοράς Statista, οι Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν κατά μέσο όρο 30 ημέρες διακοπών ετησίως.

Και όσοι τοποθετούν έξυπνα 28 ημέρες από αυτές πριν, μετά και μεταξύ των διακοπών, μπορούν να χτίσουν αρκετές Brückentage (σ.σ.: ημέρες-γέφυρες) με συνολικά 60 ημέρες το επόμενο έτος, διαπίστωσε ο όμιλος Fit Reisen.

Brückentage 23: Κερδίστε περισσότερη άδεια στη Γερμανία

Καλά όλα αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός ισχύει μόνο για τη Βαυαρία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και το Σάαρλαντ, τα τρία ομόσπονδα κρατίδια με τον μεγαλύτερο αριθμό αργιών. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται ο βορράς της Γερμανίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν κατά μέσο όρο δέκα αργίες το χρόνο – τρεις λιγότερες από τους νότιους Γερμανούς.

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 20 επίσημες αργίες στη Γερμανία- εννέα από αυτές γιορτάζονται σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια. Από αυτές τις παγγερμανικές αργίες, οι τέσσερις (Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Ανάληψη και Δευτέρα του Πάσχα) πέφτουν πάντα σε εργάσιμες ημέρες, καθιστώντας τις κλασικές “γέφυρες”.

Οι υπόλοιπες πέντε (Πρωτοχρονιά, Πρωτομαγιά, Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, Χριστούγεννα και 2η μέρα Χριστουγέννων) θεωρούνται “κυμαινόμενες”, που σημαίνει ότι μπορούν να είναι τόσο καθημερινές όσο και ημέρες του Σαββατοκύριακου.

Και το 2023; Μόνο μία από τις πέντε αργίες που αναφέραμε πέφτει το Σαββατοκύριακο, η Πρωτοχρονιά.

Παγγερμανικές αργίες στη Γερμανία για το 2023

 • Πρωτοχρονιά -Neujahr-: 01.01.2023 (Κυριακή)
 • Μεγάλη Παρασκευή -Karfreitag-: 07.04.2023
 • Δευτέρα του Πάσχα -Ostermontag-: 10.04.2023
 • Πρωτομαγιά -Tag der Arbeit-: 01.05.2023 (Δευτέρα)
 • Ανάληψη -Christi Himmelfahrt-: 18.05.2023 (Πέμπτη)
 • Δευτέρα της Πεντηκοστής (Αγίου Πνεύματος των Καθολικών) -Pfingstmontag-: 29.05.2023 (Δευτέρα)
 • Ημέρα Γερμανικής Ενότητας -Tag der Deutschen Einheit-: 03.10.2023 (Τρίτη)
 • Χριστούγεννα -Weihnachtsfeiertag-: 25.12.2023 (Δευτέρα)
 • 2η ημέρα των Χριστουγέννων -2 Weihnachtsfeiertag-: 26.12.2023 (Τρίτη)

Μια επισκόπηση των αργιών ανά ομοσπονδιακό κρατίδιο μπορείτε να βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Δώδεκα εβδομάδες χωρίς αργία στη Γερμανία – με μία εξαίρεση

Η δεύτερη αργία του έτους, τα Καθολικά Θεοφάνεια, είναι στις 6 Ιανουαρίου (Παρασκευή). Ως περιφερειακή αργία, ωστόσο, είναι αργία μόνο στη Βαυαρία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Σαξονία-Άνχαλτ, βοηθώντας τους εργαζόμενους σε αυτά τα τρία ομόσπονδα κρατίδια να απολαύσουν ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο.

Στις 9 Ιανουαρίου 2023 αρχίζει μια “περίοδος λιτότητας” για όλους σχεδόν τους Γερμανούς εργαζόμενους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα περάσουν δώδεκα ημερολογιακές εβδομάδες χωρίς αργία μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, την επόμενη Χριστιανική γιορτή.

Με μια εξαίρεση: το 2019, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κήρυξε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) ως δημόσια αργία στην πρωτεύουσα- του χρόνου θα γιορτάζεται Τετάρτη – οι Βερολινέζοι μπορούν έτσι να κάνουν ένα εννιαήμερο διάλειμμα με τη βοήθεια τεσσάρων αργιών (6, 7, 9, 10 Μαρτίου).

Αργίες στη Γερμανία για το 2023
Brückentage και αργίες στη Γερμανία για το 2023

Ο Μάιος είναι ένας καλός μήνας για Brückentage (ημέρες-γέφυρες)

Τη Μεγάλη Παρασκευή (7 Απριλίου) γυρίζει και πάλι υπέρ όλων των εργαζομένων στη Γερμανία. Μαζί με τη Δευτέρα του Πάσχα (10 Απριλίου) και οκτώ ημέρες διακοπών (3 έως 6 Απριλίου, 11 έως 14 Απριλίου), μπορεί να δημιουργηθεί μια “γέφυρα” 16 ημερών.

Μια συμβουλή για όλους όσους ζούνε στο Βρανδεμβούργο: Το Βρανδεμβούργο είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο που αντιμετωπίζει ρητά την Κυριακή του Πάσχα ως δημόσια αργία – έτσι όποιος πρέπει να εργαστεί στις 9 Απριλίου δικαιούται εναλλακτικό ρεπό. Η όλη ιστορία επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Πεντηκοστής (28 Μαΐου) – είναι επίσης η μόνη στο Βρανδεμβούργο που απολαμβάνει ειδικής προστασίας.

Γενικά, ο Μάιος είναι ένας χαρούμενος μήνας για τους “κυνηγούς άδειας”- και αυτό ισχύει και το 2023. Η Πρωτομαγιά (1 Μαΐου) είναι Δευτέρα. Ακολουθεί η Ανάληψη (18 Μαΐου), η οποία είναι πάντα Πέμπτη- όσοι παίρνουν ρεπό την επόμενη Παρασκευή (19 Μαΐου) έχουν τέσσερις ημέρες ρεπό – πρόκειται για την κλασική ετήσια Brückentage.

Η “γέφυρα” από την Ανάληψη έως την Καθαρά Δευτέρα (29 Μαΐου) είναι επίσης πολύ δημοφιλής, με δώδεκα συνεχόμενες ημέρες ρεπό – εφόσον η 19η και 22η, 23η, 24η, 25η και 26η Μαΐου έχουν εγκριθεί ως αργίες.

Η Βαυαρία έχει τις περισσότερες αργίες

Στη συνέχεια ακολουθεί το Corpus Christi, μια μεγάλη γιορτή που γιορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη μετά την Πεντηκοστή. Το Corpus Christi (8 Ιουνίου) είναι μόνο μια περιφερειακή γιορτή – γιορτάζεται σε τμήματα της νοτιοδυτικής Γερμανίας (Βαυαρία, Βάδη-Βυρτεμβέργη, Έσση, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σάαρλαντ) και σε καθολικές κοινότητες στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Με τέσσερις ημέρες διακοπών (5, 6, 7, 9 Ιουνίου), οι εργαζόμενοι σε αυτά τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν εννέα ημέρες ρεπό.

Αναλυτικά για τη Βαυαρία -> Brückentage 2023: Περισσότερη άδεια από τις αργίες στη Βαυαρία;

Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι εντελώς αποτυχημένοι όσον αφορά τις Brückentage (σ.σ.: ημέρες-γέφυρες) – εκτός από τρία ομόσπονδα κρατίδια με περιφερειακές αργίες: η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), για παράδειγμα, είναι αργία στις καθολικές κοινότητες της Βαυαρίας και του Σάαρλαντ. Δεδομένου ότι η αργία πέφτει Τρίτη το 2023, είναι δυνατή μια “γέφυρα” εννέα ημερών με τη χρήση τεσσάρων ημερών αργίας (14, 16, 17, 18 Αυγούστου).

Οι εργαζόμενοι στη Θουριγγία πήραν την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ως αργία το 2019 από την Κυβέρνηση του κρατιδίου – καλό για αυτούς, επειδή η 20η Σεπτεμβρίου είναι Τετάρτη το 2023 και μπορεί να επεκταθεί σε μια γέφυρα εννέα ημερών με τέσσερις ημέρες ρεπό (18η, 19η, 21η, 22η).

Παρά τις νέες αργίες για το Βερολίνο και την Θουριγγία, οι Βαυαροί εξακολουθούν να προηγούνται σε παγγερμανικό επίπεδο με 13 αργίες- οι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ έχουν ακόμη και 14 μη εργάσιμες ημέρες εκτός από τις αργίες που δικαιούνται με το τοπικά ισχύον Hohen Friedensfest (η μόνη προστατευόμενη από το κράτος δημοτική αργία παγκοσμίως).

Το Φεστιβάλ Ειρήνης βρίσκεται σε ιδανική θέση το 2023, επειδή η 8η Αυγούστου είναι Τρίτη, και έτσι ο υπολογισμός μπορεί να γίνει ξανά: τέσσερις ημέρες ρεπό (7, 9, 10, 11 Αυγούστου) δίνουν εννέα ημέρες ρεπό.

Μία ημέρα διακοπών φέρνει τέσσερις ημέρες ρεπό στη σειρά

Ο Οκτώβριος έχει δύο αργίες. Και οι δύο – η εθνική Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας (3 Οκτωβρίου) και η περιφερειακή Ημέρα της Μεταρρύθμισης (31 Οκτωβρίου) – πέφτουν την επόμενη χρονιά σε Τρίτη.

Το τελευταίο θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους του Σλέσβιχ-Χολστάιν, της Κάτω Σαξονίας, του Αμβούργου και της Βρέμης, οι οποίοι έχουν ρεπό την Ημέρα της Μεταρρύθμισης από το 2018- προηγουμένως, μόνο τα πέντε ανατολικά γερμανικά κρατίδια είχαν αυτή την ημέρα στο ημερολόγιο των αργιών.

Τόσο για τις 3 όσο και για τις 31 Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής: μια αργία (2.10., 30.10. αντίστοιχα) βοηθά να έχετε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες ρεπό.

Η γιορτή των Αγίων Πάντων (1 Νοεμβρίου) ως καθολική γιορτή περιορίζεται επίσης περιφερειακά – στη Βαυαρία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σάαρλαντ.

Σε αυτά τα κρατίδια, μια μεγαλύτερη “γέφυρα” μπορεί να γίνει το 2023, επειδή η 1η Νοεμβρίου είναι Τετάρτη. Αν δεν σας έχουν απομείνει τόσες πολλές ημέρες διακοπών στο τέλος του έτους για την κλασική “γέφυρα” των εννέα ημερών, μπορείτε να κάνετε μια πενθήμερη “γέφυρα” με δύο ημέρες (30, 31 Οκτωβρίου ή 2, 3 Νοεμβρίου).

Ο Νοέμβριος είναι επίσης καλός για την Σαξονία – με την Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας έχουν έναν ισχυρό “πυλώνα γέφυρας” στη μέση της εβδομάδας – και αυτό κάθε χρόνο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιφερειακή αργία γιορτάζεται πάντα την Τετάρτη πριν από την Κυριακή της Αιωνιότητας, την τελευταία Κυριακή του εκκλησιαστικού έτους- το 2023 θα είναι η 22α Νοεμβρίου. Αν θέλετε να κάνετε ένα πενθήμερο διάλειμμα, πρέπει να πάρετε ρεπό την 20ή και 21η Νοεμβρίου ή την 23η και 24η Νοεμβρίου.

2023 Τα Χριστούγεννα είναι βολικά για τους εργαζόμενους στη Γερμανία

Τα Χριστούγεννα, όλοι οι Γερμανοί θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να κάνουν ρεπό. Το επόμενο έτος, οι δύο παγγερμανικές αργίες θα πέσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Και όσοι εξασφαλίζουν τις τρεις επόμενες ημέρες (27, 28, 29 Δεκεμβρίου) ως αργίες, μπορούν τώρα να πάρουν δεκαήμερες διακοπές. Επειδή η 1η Ιανουαρίου 2024 είναι Δευτέρα.

Συμπέρασμα: το 2023 δεν θα είναι τόσο καλό όσο το 2014 (όταν και οι πέντε κινητές εθνικές αργίες ήταν καθημερινές), αλλά ούτε και τόσο κακό όσο το 2021, όταν, εκτός από την Πρωτομαγιά, η Εθνική Ημέρα και η Ημέρα των Χριστουγέννων έπεφταν επίσης το Σαββατοκύριακο.

Στη Γερμανία, αυτές οι “χαμένες” αργίες δεν μπορούν ακόμη να μεταφερθούν στις επόμενες εργάσιμες ημέρες. Στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, από την άλλη πλευρά, αυτή είναι η πρακτική εδώ και πολύ καιρό. Στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα για να δώσουν άδεια στους υπαλλήλους τους όταν οι αργίες πέφτουν στο Σαββατοκύριακο.

Μια καινοτόμος ιδέα για το θέμα αυτό προέρχεται από τις Κάτω Χώρες. Η Housing Anywhere, μια εταιρεία που εδρεύει εκεί, εισήγαγε ευέλικτες διακοπές το καλοκαίρι του 2019: Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα πάρουν τις δημόσιες αργίες ή αν προτιμούν να εργαστούν και να πάρουν μια άλλη ημέρα ρεπό της επιλογής τους – δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις δημόσιες αργίες.

Περιφερειακές αργίες για το 2023 ανά ομοσπονδιακό κρατίδιο στη Γερμανία

Αργίες για το 2023 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

 • Θεοφάνεια: 06.01.2023 (Παρασκευή)
 • Corpus Christi: 08.06.2023 (Πέμπτη)
 • Ημέρα των Αγίων Πάντων: 01.11.2023 (Τετάρτη)

Αργίες για το 2023 στη Βαυαρία

 • Θεοφάνεια: 06.01.2023 (Παρασκευή)
 • Corpus Christi: 08.06.2023 (Πέμπτη)
 • Κοίμηση της Θεοτόκου: 15.08.2023 (Τρίτη)
 • Ημέρα των Αγίων Πάντων: 01.11.2023 (Τετάρτη)

Αργίες για το 2023 στο Βερολίνο

 • Ημέρα της Γυναίκας: 08.03.2023 (Τετάρτη)

Αργίες για το 2023 στο Βρανδεμβούργο

 • Κυριακή του Πάσχα: 09.04.2023
 • Πεντηκοστή: 28.05.2023
 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Αργίες για το 2023 στη Βρέμη

 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Αργίες για το 2023 στο Αμβούργο

 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Αργίες για το 2023 στην Έσση

 • Corpus Christi: 08.06.2023 (Πέμπτη)

Αργίες για το 2023 στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία

 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Αργίες για το 2023 στη Κάτω Σαξονία

 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Αργίες για το 2023 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

 • Corpus Christi: 08.06.2023 (Πέμπτη)
 • Ημέρα των Αγίων Πάντων: 01.11.2023 (Τετάρτη)

Αργίες για το 2023 στη Ρηνανία-Παλατινάτο

 • Corpus Christi: 08.06.2023 (Πέμπτη)
 • Ημέρα των Αγίων Πάντων: 01.11.2023 (Τετάρτη)

Αργίες για το 2023 στο Σάαρλαντ

 • Corpus Christi: 08.06.2023 (Πέμπτη)
 • Κοίμηση της Θεοτόκου: 15.08.2023 (Τρίτη)
 • Ημέρα των Αγίων Πάντων: 01.11.2023 (Τετάρτη)

Αργίες για το 2023 στη Σαξονία

 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)
 • Ημέρα προσευχής και μετάνοιας: 22.11.2023 (Τετάρτη)

Αργίες για το 2023 στη Σαξονία-Άνχαλτ

 • Θεοφάνεια: 06.01.2023 (Παρασκευή)
 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Αργίες για το 2023 στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν

 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Αργίες για το 2023 στη Θουριγγία

 • Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: 20.09.2023 (Τετάρτη)
 • Ημέρα Μεταρρύθμισης: 31.10.2023 (Τρίτη)

Σας βοήθησε το άρθρο; Κοινοποιήστε το να βοηθήσουμε περισσότερους συμπατριώτες μας να κερδίσουν περισσότερες μέρες άδειας!

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.