Bürgergeld: Οι προτάσεις της Γερμανίας για το επίδομα ανεργίας

Η Γερμανία συζητά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ανεργίας, γνωστό ως Bürgergeld. Όμως, με το κόστος ζωής να ανεβαίνει συνεχώς, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν προχωρούν αρκετά, ενώ άλλοι λένε ότι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ορισμένους ανθρώπους να μην βρουν δουλειά.

Την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, η Γερμανία θα ξεκινήσει την αναμόρφωση του συστήματος παροχών ανεργίας, αντικαθιστώντας το επίδομα ανεργίας ΙΙ (κοινώς γνωστό ως Hartz IV) με το Bürgergeld – εισόδημα ή επίδομα των πολιτών.

Το νέο σύστημα που προτείνει ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil θεωρείται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών. Και πήρε το πράσινο φως από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο για το νομοσχέδιό του, προωθώντας τα σχέδια.

Οι ενώσεις κοινωνικής πρόνοιας, οι εμπειρογνώμονες επιχειρήσεων και οι βιομηχανικές ενώσεις έχουν εκφράσει επίσης τις επιλογές τους σχετικά με τις προτάσεις. Για κάποιους, τα σχέδια πάνε πολύ μακριά, για άλλους όχι αρκετά.

Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις για το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία;

Η βασική ιδέα του ανασχεδιασμού των παροχών είναι να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και να απομακρυνθεί από τη σκληρή προσέγγιση με την οποία συνδέθηκε το προηγούμενο σύστημα Hartz IV.

Για το σκοπό αυτό, οι αιτούντες που δεν συνεργάζονται με το κέντρο εργασίας θα αντιμετωπίζουν λιγότερες κυρώσεις από ό,τι στο σημερινό σύστημα και οι επιλογές για τη μείωση των παροχών θα περιοριστούν σημαντικά.

Στο μέλλον, για παράδειγμα, μόνο περιορισμένες μειώσεις των παροχών θα είναι δυνατές κατά τους πρώτους έξι μήνες εάν κάποιος χάνει τα ραντεβού στο κέντρο εργασίας.

Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει επίσης να ανησυχούν ότι θα πρέπει να μετακομίσουν σε μικρότερη κατοικία ή ότι τα περιουσιακά στοιχεία κάτω των 60.000 ευρώ θα αγγίζονται από το κράτος.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, το μηνιαίο κανονικό ποσοστό για τους αιτούντες που είναι μόνοι τους θα αυξηθεί επίσης από 449 ευρώ σε 502 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας θέλει επίσης να αλλάξει τη μέθοδο με την οποία το εισόδημα των πολιτών θα προσαρμόζεται στον πληθωρισμό στο μέλλον: έτσι ώστε τα ποσοστά να βασίζονται στον επερχόμενο ρυθμό πληθωρισμού και όχι στο σημερινό σύστημα με το οποίο η προσαρμογή γίνεται αναδρομικά.

Γιατί ο κόσμος επικρίνει τις προτάσεις;

Όταν ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τα νέα σχέδια για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας τον Ιούλιο, η αντίδραση των οργανώσεων κοινωνικής πρόνοιας ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική.

Αλλά τώρα, με την ύφεση στον ορίζοντα και το κόστος της ενέργειας να εκτοξεύεται στα ύψη, τα σχέδια θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν προχωρούν αρκετά.

Ειδικότερα, η είδηση ότι τα μηνιαία ποσοστά θα αυξηθούν μόνο κατά 50 ευρώ το μήνα αντιμετωπίστηκε με επικρίσεις από τις οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Κοινής Παροχής, Ούλριχ Σνάιντερ, χαρακτήρισε την αύξηση “κακόγουστο αστείο”.

Αναφερόμενος σε μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του συστήματος Hartz IV – σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα μισά από τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με τις πληρωμές των επιδομάτων, είπε: “Οι άνθρωποι οδηγούνται σε χρέη επειδή το Hartz IV σίγουρα δεν είναι αρκετό”.

Η πρόεδρος του Κοινωνικού Συνδέσμου της Γερμανίας (SoVD), Michaela Engelmeier, δήλωσε στην Berliner Morgenpost ότι είναι “απογοητευμένη” από το προτεινόμενο μηνιαίο ποσοστό. Απαίτησε να αυξηθεί το ποσοστό στα 650 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου και οι δικαιούχοι να λάβουν άμεσα 100 ευρώ επιπλέον.

“Οι θιγόμενοι υποφέρουν ήδη από τις εκρηκτικές τιμές και τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό”, δήλωσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια επικεφαλής του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά), Susanne Ferschl, χαρακτήρισε το εισόδημα των πολιτών “φτώχεια δια νόμου”.

Η ίδια δήλωσε στην Augsburger Allgemeine ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση αντισταθμίζει μόνο το πρόσθετο κόστος που σχετίζεται με τον πληθωρισμό και ότι η κανονική τιμή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 200 ευρώ συν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι λέει ο επιχειρηματικός κόσμος για τα σχέδια του Bürgergeld;

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν κατακεραυνώσει τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι οι αλλαγές θα μειώσουν το κίνητρο για τους αιτούντες να βρουν εργασία.

Ο πιο επιφανής από αυτούς είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών, Hans Peter Wollseifer. Δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post: “Οι βελτιώσεις για τους δικαιούχους όσον αφορά τα προστατευόμενα περιουσιακά στοιχεία, η εξάλειψη των κυρώσεων, η σημαντική αύξηση του κανονικού ποσοστού, η πλήρης ανάληψη της απότομης αύξησης των δαπανών θέρμανσης – όλα αυτά θα σημαίνουν ότι για περισσότερους ανθρώπους από ό,τι πριν, η μη εργασία θα αξίζει περισσότερο από την εργασία”.

Η άποψη αυτή έχει χλευαστεί ευρέως στο διαδίκτυο, με τους σχολιαστές να επισημαίνουν ότι τα 502 ευρώ δύσκολα αποτελούν ένα επιθυμητό μηνιαίο εισόδημα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος κοινωνικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Stephan Stracke, υποστήριξε επίσης ότι οι αλλαγές θα αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους, δηλώνοντας στην Rheinische Post: “Με το Bürgergeld, η μη εργασία γίνεται σημαντικά πιο ελκυστική”.

“Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι ορισμένοι αποδέκτες του Bürgergeld είναι σε καλύτερη κατάσταση από ορισμένους ανθρώπους που εργάζονται και έτσι χρηματοδοτούν αυτή την κοινωνική παροχή με τα φορολογικά τους χρήματα. Αυτό είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης”, δήλωσε.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.