BW: Ο πρωθυπουργός Kretschmann ζητά κατανόηση από τους πολίτες

Ένα έγγραφο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παρέχει ανακούφιση και χαλάρωση μέτρων για τους εμβολιασμένους ανθρώπους.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Kretschmann δεν αναμένει ψηφίσματα για μερικές εβδομάδες.

Το ζήτημα της ανακούφισης και χαλάρωσης των μέτρων για τους εμβολιασμένους δεν είναι τόσο εύκολο να ρυθμιστεί.

“Είναι ένα δύσκολο ερώτημα”, δήλωσε ο Kretschmann το απόγευμα της Δευτέρας μετά τη σύνοδο κορυφής.

Το βασικό σημείο είναι ο βαθμός στον οποίο μπορεί κανείς να περιορίσει την ελευθερία των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, τα οποία δεν είναι ούτε μεταδοτικά ούτε μολυσματικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύνοδος κορυφής ήταν μόνο μια προκαταρκτική διαβούλευση, δήλωσε ο Kretschmann στη Στουτγάρδη.

“Οι αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες, όταν το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει ψηφίσματα”, δήλωσε.

Το προγραμματισμένο διάταγμα πρέπει να εγκριθεί από το Bundestag και το Bundesrat.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εμβολιασμένοι και οι αναρρωμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν τις ίδιες εξαιρέσεις για την πρόσβαση σε καταστήματα και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι όσοι υποβάλουν αρνητικό τεστ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε μετά τη σύνοδο κορυφής ότι η ιεράρχηση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να αρθεί τον Ιούνιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα εμβολιαστούν, είπε η Μέρκελ. Αλλά τότε υπάρχει η ευκαιρία να κλείσει κανείς ραντεβού.

Οι εταιρικοί ιατροί θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Μέρκελ ανανέωσε επίσης την υπόσχεσή της να είναι σε θέση να προσφέρει σε κάθε πολίτη της Γερμανίας εμβολιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης χαλάρωση για όσους έχουν εμβολιαστεί και για όσους έχουν αναρρώσει.

Για παράδειγμα, σύντομα δεν θα πρέπει πλέον να παρουσιάζουν γρήγορο τεστ όταν πηγαίνουν για ψώνια ή στο κομμωτήριο.

Αυτές οι απλουστεύσεις είναι “ζήτημα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων”, δήλωσε η Μέρκελ.

Προβλέπεται αντίστοιχος κανονισμός στον νόμο περί προστασίας των λοιμώξεων.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη απαιτεί ομοιόμορφη χαλάρωση

Προηγουμένως, η Βάδη-Βυρτεμβέργη είχε πιέσει για εθνικούς ομοιόμορφους κανόνες για εμβολιασμένους και αναρρωμένους ανθρώπους.

Μεταξύ άλλων, πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε μουσεία και πισίνες.

“Από την άποψή μας, απαιτείται επειγόντως μια επιστημονική εξήγηση για το γιατί αυτές οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να ανοίξουν για εμβολιασμένους και αναρρωμένους”, λέει μια επιστολή του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, η οποία είναι διαθέσιμη στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου.

Στην επιστολή προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, το κρατίδιο εξηγεί ότι είναι δύσκολο να συνεχίσει εν αναμονή δικαστικών διαδικασιών χωρίς κατάλληλη αιτιολόγηση.

Ποσοστό εμβολιασμού στα γηροκομεία ως βάση για τη χαλάρωση μέτρων

Επίσης, ενόψει του ποσοστού εμβολιασμών σε γηροκομεία, που σύντομα θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο ως βάση για την χαλάρωση των μέτρων, το κρατίδιο ζητά μία κατανοητή εξήγηση του επιστημονικού ιστορικού.

Μέχρι στιγμής, ο περιορισμός του αριθμού των δύο επισκεπτών κατ’ ανώτατο όριο ανά ημέρα στα γηροκομεία άρεται, εάν το 90% των κατοίκων της εγκατάστασης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη ακολουθεί τη σύσταση του Ινστιτούτου Robert Koch.

Ωστόσο, από την άποψη του κρατιδίου, αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό και στην πράξη θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεφάρμοστο εμπόδιο.

Επιπλέον, το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων επιθυμεί εξαιρέσεις, για παράδειγμα εάν άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί μετακινηθούν σε άλλο ίδρυμα ή εάν εισέρχονται άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη θέλει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς σε εταιρείες

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, εξαιρέσεις ισχύουν ήδη για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και για εκείνους που έχουν αναρρώσει και που έχουν λάβει τον πρώτο εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Η χαλάρωση επηρεάζει την υποχρέωση τεστ και τους κανονισμούς καραντίνας. Εκτός από τους οικογενειακούς γιατρούς, οι εταιρικοί ιατροί πρέπει τώρα να εμβολιάζουν επίσης.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό, το κρατίδιο ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας να εξαλείψει τα εμπόδια για τους εταιρικούς γιατρούς.

“Οι εταιρείες είναι έτοιμες και μπορούν και θέλουν να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό”, γράφει σε επιστολή το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Οι εταιρικοί ιατροί πρέπει να εφοδιάζονται με εμβόλια από φαρμακευτικούς χονδρεμπόρους και φαρμακεία.

Μέχρι στιγμής, τα κέντρα εμβολιασμού στα ομοσπονδιακά κρατίδιο πρέπει να το φροντίσουν αυτό, σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεν αναμένονται γρήγοροι εμβολιασμοί για την ομάδα προτεραιότητας 3

Αντιθέτως, το Υπουργείο Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης δεν αναμένει ταχύ εμβολιασμό της ομάδας προτεραιότητας 3 κατά του κορωνοϊού.

Λόγω των αργά αυξανόμενων ποσοτήτων εμβολίου, η πρόσβαση θα μπορούσε να ανοίξει μόνο σταδιακά.

Μετά το άνοιγμα για τους άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν άλλα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως καρκίνος ή καρδιακές παθήσεις και άτομα επαφής.

Μόνο τότε, σύμφωνα με το υπουργείο, θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στην ομάδα προτεραιότητας 3, η οποία, σύμφωνα με το διάταγμα, περιλαμβάνει άτομα “που εργάζονται σε ιδιαίτερα συναφείς θέσεις με ιδρύματα και εταιρείες σε κρίσιμες υποδομές”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.